Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?
Een van de meest gestelde vragen bij mensen die eraan denken om te starten als coach luidt:
Hoe kies ik de juiste coaching opleiding om er zeker van te zijn dat ik een professionele coach of succesvolle coach kan worden?
Het antwoord zit in de vraag. Als je de vraag namelijk op deze manier stelt, leg je de verwachtingen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je denkt dat het coaching opleidingsinstituut ervoor gaat zorgen dat jij een volwaardige coach zal worden. Je denkt dat de credentials van het opleidingsinstituut en de certificaten die zij uitleveren jou een succesvolle carrière als coach zullen verzekeren of daarin op zijn minst veelbelovend zijn.
En daar loopt het al fout. Want het begint bij jezelf, zoals dat voor alles in het leven geldt. Natuurlijk is het belangrijk om een sterke basis en het goede voorbeeld te krijgen van het opleidingsinstituut waar je je coaching opleiding volgt. Het is echter je eigen attitude die allesbepalend is voor je succes als coach en wat je doet met de kennis en inzichten die je opdoet tijdens je coaching opleiding.
Wil jij een professionele coach worden?
Dan moet je je professioneel gedragen en je coach opleiding ook professioneel behandelen. Wat betekent dat? Je stapt in je opleidingsdagen zoals je met je klanten zou omgaan.
Om dit concreet te maken, geef ik enkele voorbeelden van mijn eigen opstart als coach, meer dan 10 jaar geleden:
Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?
Toen ik met het idee speelde om te starten als coach stelde ik mijzelf ook de vraag ‘Hoe kies ik de juiste coaching opleiding’. In eerste instantie vroeg ik het aan ‘mijnheer Google’ en kwam ik uit op 3 instituten die mij op het eerste zicht positief triggerden. Ik volg bij dergelijke keuzes mijn intuïtie en bouw dan ook verder op dat wat mij ‘toevalt’.
Toeval bestaat namelijk niet – het valt je toe! Om nog beter te kunnen voelen wat mijn intuïtie aangaf als de juiste weg trachtte ik persoonlijk contact te leggen met deze 3 instituten.
En daaruit kwam het antwoord: slechts één van deze coaching opleidingsinstituten nam op een professionele manier contact met mij. Ik twijfelde niet langer en schreef me in.
Volg je intuïtie
Ik kon echter niet deelnemen in de eerstvolgende geplande opleidingsreeks bij dat instituut, want ik was hoogzwanger en zou net bij de start van de coaching opleiding gaan bevallen. Dat hield mij echter niet tegen om mijn eerste stappen alvast te zetten, want ik meende het echt wel dat ik voor mijn droom zou gaan.
Mijn intuïtie had me al verteld dat dit de juiste coaching opleiding was.Nu was het aan mij en dus gewoon een kwestie van beslissen en actie nemen. Ik vroeg het opleidingsinstituut om me alvast de inschrijvingsformulieren te bezorgen voor de eerstvolgende reeks, zodat ik al kon inschrijven en betalen, ook al waren de data van die volgende reeks nog niet gekend. Als zwangere vrouw voelde ik namelijk al dat mijn hormonen en de liefde voor mijn baby me wel eens van mijn droom zouden kunnen afleiden.
Beslis in het nu!
Door me onmiddellijk in te schrijven én de coaching opleiding te betalen, zorgde ik er pro-actief voor dat ik mijn carrièreswitch met zekerheid moest waarmaken. Ik was me er al heel bewust van dat ik mijn leven niet langer wilde laten bepalen door mijn omstandigheden en dat ik dus zelf mijn toekomstige omstandigheden moest creëren.
Maak afspraken met je omgeving
Mijn baby was 4 maanden oud toen ik een ganse week weg van huis moest om mijn coaching opleiding te volgen. Het was de beste beslissing van mijn leven, want tegelijk gaf ik mijn man en dochter de kans om een diepe vader-dochter band aan te gaan.
Op regelmatige tijdstippen werden er door mijn Amerikaanse opleidingsinstituut – John Maxwell – ‘live online’ trainingsmomenten georganiseerd. Makkelijk om te combineren met de zorg voor je baby en andere kids!? Dat dacht ik niet. Wat mij betreft was een online training niet zoveel anders dan een live opleidingsdag. Ik sprak met mijn partner of een babysit af om de zorg voor onze kinderen op te vangen terwijl ik in de les zat.
Heb je iemand die jou steunt?
Iedereen met kinderen kent het wel, die ochtenden dat één van de kinderen ziek blijkt te zijn en je als ouders snel oplossingen moet bedenken. Mijn man had zijn full-time job en ik had dan wel mijn ouderschapsverlof opgenomen, maar mijn dagen waren ook gevuld met coachingsessies en coaching opleidingen.
Het meest vanzelfsprekende antwoord voor de meeste moeders is dat zij zelf hun agenda aanpassen. De coachingsessie met die klant verplaatsen naar een ander moment, het opleidingsinstituut opbellen en vragen of je de opleidingsdag op een ander moment kan ‘inhalen’, …
Zo dacht ik er niet over. Mijn partner zag dat mijn nieuwe carrièrewending me diep gelukkig maakte en steunde me dan ook ten volle om ervoor te gaan.
Op ‘die dagen’ liet hij zich ook van zijn flexibele kant zien om een belangrijke opleidingsdag bijvoorbeeld voorrang te geven. Wij beschouwden dergelijke opleidingsdagen hetzelfde als een belangrijke bedrijfsmeeting waar je aanwezigheid vereist is omdat ook anderen hun agenda voor jou hebben ingepland. Mijn man nam de zorg voor de kinderen op en kwam op die manier volwaardig in zijn vaderschap te staan.
Voel je volwaardig coach… vanaf de start!
Ik had net mijn eerste coaching opleidingsreeks achter de rug en werkte nog full-time bij de grootbank waar ik al 15 jaar werkte. Het was mijn gouden kooi waar ik de zekerheid van een bepaald inkomen en een groot aantal vakantiedagen had. Mijn werk bij die grootbank zorgde voor mijn hoofdinkomen en na die eerste opleiding kon ik mezelf nu toch niet al een professionele coach gaan noemen!?
Maar vanaf wanneer kon ik mezelf dan wel een volwaardige coach beginnen noemen? Ik wachtte niet tot ik het idee had dat ik genoeg coaching opleidingen had gevolgd, of tot ik de maatschappelijk aanvaarde certificaten in handen had. Zodra ik mijn eerste basiscursus achter de rug had, besliste ik om mezelf in de jaren daarna te engageren in het onderhouden en verdiepen van diezelfde opleiding.
Ik nam een webdesigner en marketeer onder de arm en zette mezelf onmiddellijk als een professionele coach in de markt, ook al voelde ik me vanbinnen nog onzeker en klein. Vanaf dan veranderde ik ook in mijn communicatie mijn beroep. Iedereen die me in een gesprek vroeg wat ik deed voor de kost, kreeg vanaf dan te horen dat ik een coach was.
Hoewel mijn hoofdberoep in praktijk bij de bank zat, werd dat in mijn communicatie vervangen door het hoofdberoep dat ik in de toekomst voor ogen had. Ik zei dus: “Ik ben plusoudercoach en ervaringsdeskundige expert voor samengestelde gezinnen”.
Klanten komen niet vanzelf!?
Verwacht niet dat jouw klanten vanzelf naar je toe komen. Een coachingpraktijk bouw je niet door van de ene opleiding naar de andere te huppelen en alleen maar kennis te sprokkelen. Je moet als coach ook zelf actiestappen zetten, buiten de comfortzone gaan, jezelf zichtbaar durven maken, aan de wereld durven tonen waarin jij uitblinkt terwijl je innerlijke criticus zegt dat je best klein en bescheiden blijft.
Je coachingpraktijk starten, doe je door te starten. Dat kan geen enkel opleidingsinstituut voor jou doen.
Lees ook mijn blog Starten als Coach
Jij haalt er uit wat je erin steekt. Maar je steekt er ook in wat je eruit wil halen.
Er zijn heel wat mensen die heel wat coaching opleidingen hebben gevolgd en er toch niet in slagen om een succesvolle coachingpraktijk te bouwen. Ze denken dat ze nog niet genoeg kennis hebben of niet de juiste opleiding kregen om te kunnen starten met hun coachingpraktijk.
Dat zijn makkelijke excuses. Ze leggen de verantwoordelijkheid bij het opleidingsinstituut of het gebrek aan kennis. Alles start echter bij jouw daadkracht en doorzettingsvermogen.
Natuurlijk kan het jou helpen om gesterkt te worden in je zelfvertrouwen, zodat je daadkracht en doorzettingsvermogen toenemen. In onze coaching opleiding besteden we hier aandacht aan door te focussen op individuele positieve feedback. We werken met kleine groepen opdat we een veilig kader kunnen bieden en elke deelnemer ten volle in de oefening kan gaan.
De trainer en hulptrainer(s) zorgen er daarnaast voor dat ze alle deelnemers observeren. Achter de schermen delen trainers en hulptrainers hun observaties met het oog op het belichten van de krachtpunten van elke deelnemer. Als resultaat maken we elke deelnemer bewust van de eigenheid en authenticiteit. Telkens opnieuw zien we het zelfvertrouwen bij elk van onze deelnemers in de loop van de opleidingsdagen groeien.
Wil je een professionele coach worden, gedraag je dan professioneel.
Wil je ook genieten en fun beleven? Dat kan perfect hand in hand gaan met een professionele houding. Professioneel betekent niet dat alles bloedserieus en saai moet aangepakt worden. Het betekent ook niet dat je met een groot ego naar buiten moet komen, integendeel zelfs. Wij zijn hier zelf een voorbeeld van. Het apluscoaching-team bestaat uit down-to-earth mensen. Wat we doen, willen we goed doen, dus onderbouwd en op een kwaliteitsvolle manier.
Tegelijk houden we van humor, toegankelijkheid, gelijkwaardigheid en zelfrelativering. Kortom, we zijn een team van gewone mensen die hun passie in dit ‘mensenwerk’ leggen en ons levensplezier graag delen met nieuwe coaches-to-be. In onze coaching opleiding Start-to-Coach slagen we er volgens ons alvast in om de balans goed te bewaken.
Het is dus aan jou om te laten zien hoe graag je het wil. Hoe graag wil jij die professionele coach worden? Hoe hard meen je het?
Je moet je het universum voorstellen als een winkel waar ze jou geven wat jij vraagt. In die winkel zijn ze heel letterlijk en begrijpen ze alles echt letterlijk. Ze begrijpen ook alleen energie, dus de vibratie die jij uitstraalt. Stap jij in je opleiding vanuit een vrijblijvende of een afwachtende houding, dan zal die winkel even vrijblijvend of afwachtend antwoorden. De kansen of succeservaringen laten op zich wachten, er komen geen klanten naar je toe, …
Als jij dus bijvoorbeeld in een vibe zit van “Ik wil dolgraag een goeie coach worden, maar ik heb nu geen tijd omwille van mijn werk of mijn gezin, of ik heb nu geen geld daarvoor.” Dan horen en redeneren ze in die winkel van het universum: “Die persoon heeft geen tijd of geld nu, want de prioriteiten liggen ergens anders, dus dan wachten we nog om de kansen naar die persoon te sturen.”
Wil je als een professionele coach in de wereld staan, dan laat je dit ook duidelijk zien aan die winkel van het universum. Je negotieert niet met die winkel over zaken die je mogelijks zal moeten opofferen om het waar te maken. Vele mensen beginnen al snel te onderhandelen nog voor ze hun beslissingen nemen:
- Het komt me dan niet goed uit.
- Ik heb het nu te druk.
- Ik wil niet aan mijn spaargeld komen, want dat wil ik gebruiken voor onze vakantieplannen.
- Ik ga misschien even minder verdienen als ik die carrièreswitch ga maken, maar ik wil mijn comfort niet opgeven.
- De kinderen zijn nog te klein en hebben me nodig.
- De kinderen zijn te groot – kleine kinderen, kleine problemen, grote kinderen, grote problemen, snap je!?
- Mijn partner kan niets van mij overnemen om mij te ondersteunen, want zijn job vergt teveel. verantwoordelijkheid.
- In mijn hoofdberoep is het nu even te druk, dus ik zal nog even moeten wachten tot de tijd rijp is.
Conclusie – Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?
Het universum heeft alle tijd van de wereld. Ze hebben massa’s geduld in die winkel. Zolang jij nog aan het onderhandelen bent omdat je het beste van alle werelden wilt behouden, begrijpt het universum dat jij het niet echt meent. Het universum wacht dan geduldig om jou kansen op je pad te brengen tot jij aangeeft dat de tijd echt wel rijp is.
Zodra jij een duidelijke keuze maakt en bereid bent om alle bijhorende gevolgen te dragen, zal de winkel van het universum jouw energie beantwoorden. Je zal dan “toevalligheden” op je pad krijgen die jou helpen om je droom te realiseren.
Onderhandel dus niet met je droom! Zodra jij in je daadkracht stapt, zal je het ervaren: de antwoorden komen na jouw beslissing naar je toe! Omgekeerd werkt het niet. Zolang jij wacht op bevestiging van het universum om op basis daarvan je beslissingen te nemen, zit jij in een ‘wacht-energie’ en wacht het universum dus op jou.
Het werkt net zoals bij een houtkacheltje. Je zegt niet tegen dat kacheltje: ‘geef mij eerst vuur en dan zal ik je hout geven.’ Je weet dat je eerst hout in de kachel moet stoppen en moeite moet doen om het vuurtje aan te wakkeren als je graag een gezellig vuurtje wil.
En nu is het aan jou: ben je klaar om te kiezen voor de coaching opleiding die jouw intuïtie het meest triggert?
Infosessie Coach worden
Je hebt interesse om te starten als life coach? Full time of in bijberoep. Of je zoekt een specialisatieopleiding?
- Wat ga ik er inhoudelijk allemaal leren?
- Welke kennis komt er aan bod?
- Op welke manier wordt er les gegeven?
- Ben ik klaar om anderen te helpen?
- Ga ik wel een goede coach worden?
- Is er tijd voor praktijk tijdens de opleiding?
Onze Start to Coach opleidingen toegelicht
Hoe kies je de juiste coaching opleiding?
Je hebt misschien al coaching opleidingen gevolgd, bij Apluscoaching of bij andere instituten, of je bent nog aan het uitzoeken welke opleiding het best bij jou past. Waar jij ook staat in je opleidings- en groeiproces, met deze video willen we je inspireren om de juiste keuze te maken voor je verdere groei.
Misschien is het interessant om deze opname verschillende keren te beluisteren en telkens met andere oren. Want het wordt leerrijk en interessant als je de vertaalslag maakt naar je eigen groeiproces in het bouwen van je eigen coaching praktijk.
Heb je, na het bekijken van deze video, goesting gekregen om de stap te zetten naar een coach opleiding? Spreekt onze werkwijze jou aan?
Als je een goed gevoel bij Apluscoaching raad ik je aan om onze infosessie bij te wonen of ons te contacteren en niet langer te wachten.
Lees ook het blog: Hoe kies ik de juiste coaching opleiding!?
Lees ook het blog: Hoe kies ik de juiste coaching opleiding!?
Veel gestelde vragen over onze coaching opleidingen
Het coaching model waar wij mee werken is het TGOROW-model omdat dit zijn nut heeft bewezen en toepasbaar is binnen àlle domeinen. Een anekdote maakt dit duidelijk: Anja Pairoux was zelf al enkele jaren als coach aan de slag met het TGOROW-model toen ze besloot om een specialisatie in bemiddeling te gaan volgen. Ze sloeg de basisopleiding tot bemiddelaar over. Op haar eerste dag in de specialisatie-opleiding ging de groep vrij onmiddellijk in een rollenspel. De opdracht was simpel: de deelnemers moesten een case neerzetten dat rond een familiaal conflict draaide. Anja moest direct als bemiddelaar optreden en voelde zich enorm onzeker, want ze kende het bemiddelingsmodel niet waarover in de opleiding gesproken werd. Met een lichte paniek stapte ze in de oefening en sprak zichzelf toe “TGOROW, Anja, dat is het enige dat je nu hebt, dus TGOROW!” … Het resultaat na deze oefening was dat Anja van de trainster te horen kreeg dat ze een heel goede case had neergezet. Er kwam zelfs het compliment bij dat ze een natuurtalent was. Anja wist dat ze dit compliment te danken had aan het TGOROW-model en was vanaf dan nog meer overtuigd van de enorme waarde van dit model.
Lees er meer over in mijn artikel Coachende Vaardigheden
We waken erover dat het aantal deelnemers beperkt blijft tot circa 8 deelnemers. Dit doen we heel bewust omdat we individuele aandacht en diepgang belangrijk vinden. De kleine groep geeft ook een heel veilig kader waarin iedereen zich ten volle kan blootstellen wat alleen maar gunstig is voor je groeiproces.
Wat is een goede coaching opleiding en hoe kies ik de juiste coaching opleiding om er zeker van te zijn dat ik een professionele coach of succesvolle coach kan worden? Als je de vraag namelijk op deze manier stelt, leg je de verwachtingen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je denkt dat het coaching opleidingsinstituut ervoor gaat zorgen dat jij een volwaardige coach zal worden. Het is echter je eigen attitude die allesbepalend is voor je succes als coach en wat je doet met de kennis en inzichten die je opdoet tijdens je coaching opleiding.
Lees ook het blog: Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?
Alle praktische details zijn terug te vinden op de website: www.apluscoaching.be/start-to-coach
Inschrijven kan je via het Start-to-Coach inschrijvingsformulier. De link vind je hieronder of op de Start-to-Coach pagina naast de geplande data. Na je inschrijving krijg je toegang tot het Online Coaching Platform. Hier kan jij het theoretische gedeelte van de opleiding volgen wanneer, waar en hoe je zelf wil.
Inschrijven voor de Start-to-Coach opleiding: reserveer hier
Onze coach opleiding kan je indelen en volgen volgens je eigen tempo. Het theoretische gedeelte van Start-to-Coach Essential staat volledig online. Je kan dit level waar je wil en wanneer je wil studeren. Tijdens de live-dagen van Start-to-Coach Essential leer je de basisvaardigheden, het intake gesprek en je coaching vaardigheden in de praktijk omzetten. Aangezien de Start-to-Coach Advanced opleiding verder bouwt op wat wordt geleerd in de vorige opleiding, kan je niet voor deze opleiding apart inschrijven. De Start-to-Coach professional is voor iedereen die al een basisopleiding achter de rug heeft en effectie wil starten met een coaching praktijk.
Schrijf je hier in op de Start-to-Coach opleiding.