Gratis e-book voor plusouders
Had je moeten weten waar je aan begon?
Je wist dat je een relatie begon met een partner die al een kind had. De rest van het verhaal had je echt niet kunnen voorspellen, niemand kan trouwens voorspellen wat gaat komen:
je wist niet dat je zo bang zou zijn om afgewezen te worden door de kinderen en daardoor ook je partner kon verliezen;
je wist niet dat er jaren later nog altijd een strijd tussen ex-partners zou blijven bestaan;
je wist niet dat je partner ook met angsten te kampen zou hebben, de angst om zijn/haar kind te verliezen, de angst dat jullie relatie geen slaagkans zou hebben;
je wist niet dat je je zo alleen zou voelen in je rollercoaster van gevoelens;
je wist niet dat je zulke schuldgevoelens zou hebben om wat je voelt;
Je wist dus niet half waar je aan begon, maar je weet wel dat je vanaf hier een manier moet zoeken om ermee om te gaan.
Wat ik je vooral wil meegeven, is dat het ook anders kan. Ik heb ervaren hoe het niet moet en wat ik zelf niet wilde, maar ik weet ondertussen ook hoe het wel kan zijn.
Gratis e-book voor plusouders
Dit e-book bevat één van de zeven stappen om stiefouders of plusouders te coachen naar een evenwicht in hun nieuwe gezin via eenvoudige denkoefeningen. Alle 7 stappen kan je lezen in mijn boek ‘Je wist waar je aan begon!?’
Geef hieronder je emailadres op en ontvangen jouw gratis e-book ‘Je wist waar je aan begon!?’.
Plusoudercoaching
Wat mag je verwachten!?
Eerst en vooral leren we elkaar kennen tijdens een intakegesprek. Je vult het contactformulier in en dan neem ik eerst kort contact met je op per telefoon of mail. Ik verneem van jou graag wat je wil bespeken.
- Waar jij zoal tegenaan loopt?
- Welke frustraties er spelen in jouw relatie/gezin?
- Wat je graag zou willen oplossen?
- Waar je graag naar toe wil met je nieuwe gezin?
Na dit gesprek maken we een afspraak voor een intakegesprek. Dit intakegesprek staat in het teken van jouw uitdagingen en doelstellingen. Als het klikt, stel ik samen met jou een persoonlijk coaching traject op en leggen we vervolgens de eerste afspraak vast.
Een intakegesprek duurt gemiddeld 1,5 u. tot 2 u. en kost je € 121 (incl. BTW).
Ik sta voor een onbevooroordeelde, discrete en gemoedelijke manier van werken.
Vragen rond plusoudercoaching
“Waarom noemen jullie jezelf plusmama? Het geeft mij het gevoel dat je dan meer bent dan de echte mama. Er bestaat maar 1 mama!”
Dit was de reactie van een biologische mama op een Facebook bericht over het plusmoederschap of zoals beter bekend in de volksmond het ‘stiefmoederschap’.
Het is een veel voorkomende reactie die tegelijk ook heel veel vertelt over de gevoeligheid van het onderwerp. In deze blog neem ik je graag mee naar de achtergrond en de samenstelling van het woord op zich met daarbij de oorsprong van alle gevoeligheden die erbij opgeroepen worden.
Lees er meer over in mijn blog: Stiefmoeders mogen ook op heel wat steun rekenen.
Ouders die scheiden, zijn na de scheiding niet meer de ouders die ze zouden zijn als ze geen scheiding doorgemaakt zouden hebben. Het lijkt wel of ze het opvoeden verleerd zijn. Gescheiden ouders dragen een pijn mee rond hun kinderen. Ze hebben schuldgevoelens, het gevoel dat ze gefaald hebben omdat ze de kinderen niet hebben gegeven wat de bedoeling was, hebben dikwijls ook compensatiedrang uit angst om de kinderen te verliezen aan de andere kant en willen hun kinderen beschermen voor elke mogelijke bijkomende tegenslag of pijn.
Lees mijn tips in mijn blog: Tips voor gescheiden ouders
Eén van de grootste verschillen tussen klassieke gezinnen en samengestelde gezinnen bestaat in het feit dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen opvoedregels en huisregels. In klassieke gezinnen is dit niet aan de orde omdat dit alles onder één dak thuishoort. Bij nieuw samengestelde gezinnen heb je te maken met verschillende opvoedculturen die onder één dak samenkomen. En dat vraagt meer duidelijkheid over wat bij wiens gezag hoort; bij de stiefouder of de biologische ouder?
Lees ook mijn blog: Onderscheid tussen opvoeding en huisregels
De vakantie is een uitdagende periode, voor àlle ouders. Puzzelen met opvang, sport- en spelkampen voor de kinderen, de eigen work-life balance als ouders. Op vakantie gaan met het samengesteld gezin is een extra uitdaging: de stiefkinderen die in vele gevallen langer en meer aanwezig zijn, nood aan ontspanning met het eigen kerngezin of tijd met je partner alleen, maar dat lijkt je maar niet gegund.
Lees ook mijn blog: Wat alle samengestelde gezinnen moeten weten voor ze op vakantie gaan!
Samengestelde gezinnen, een taboe, een moeilijk onderwerp om over te praten met je naasten. Geld is ook zo een taboe. Neem de combinatie van geld binnen nieuw samengestelde gezinnen en je komt aan de perfecte taboe-cocktail. Als pluspapa of plusmama zijn financiële afspraken evenals afspraken rond erfenissen dikwijls moeilijk bespreekbaar.
Lees ook mijn blog: Samengestelde gezinnen en het financiële taboe
10 plusouderconsulenten over heel Vlaanderen
Anja Pairoux van Apluscoaching heeft samen met de Pareto Group – initiatiefnemers van De ScheidingsConsulenten – een netwerk van plusouderconsulenten opgeleid.
Niemand kiest ervoor om plusouder te worden. Dat plan maak je niet, dat overkomt je. Want de liefde is groot, en de pluskinderen kan je niet wegcijferen. Maar plusouders zitten met veel vragen en worden soms geconfronteerd met het onbespreekbare: “Hoe kan ik zeggen dat ik zijn/haar kinderen niet zo graag zie als mijn kind?”, ‘Hoe kan ik zeggen dat de moeder/vader van zijn/haar kinderen te veel invloed heeft in ons gezin”.
Om dit bespreekbaar te maken is de website www.plusouderconsulenten.be opgestart. Hier vinden plusouders al erkenning en herkenning voor hun veelal ongekende en dus onbeminde problemen.
Daarnaast kunnen plusouders via de website een GPS-traject opstarten met een plusouderconsulent. Dit begint met een eerste intake gesprek bij de plusouderconsulent in hun regio.
Van droomhuwelijk naar droomscheiding
Van droomhuwelijk naar droomscheiding Regi Penxten en Elke Vanelderen gaan na negen jaar huwelijk uit elkaar (De Standaard, 29 januari 2020). Hoewel ze allebei sympathieke mensen lijken te zijn en je niemand een [...]
Nieuwjaarsbrief van een plusouder
Nieuwjaarsbrief van een plusouder De nieuwjaarstijd is elk jaar opnieuw een gevoelige periode voor samengestelde gezinnen. Het onzichtbare wordt weer eventjes zichtbaar gemaakt, ouders en plusouders worden in deze tijd extra geconfronteerd met de [...]
Omgaan met pubers in een samengesteld gezin
4 Tips: Omgaan met pubers in een samengesteld gezin Als je dacht dat onze regering crisissen verkeerd aanpakt, denk dan nog eens! Omgaan met pubers is voor elk gezin een bijzondere uitdaging [...]
Wat is Coaching?
Wat is coaching? Misschien komen vrienden en kennissen regelmatig bij jou te rade als ze levensvragen of problemen hebben. Of je bent in je job doorgegroeid tot leidinggevende omdat jij de geknipte [...]
Meest gemaakte fouten bij goede voornemens… om coach te worden
En ... wat zijn jouw goede voornemens en doelstellingen voor 2021?Ik hoor je al reageren: “Anja, waar ben jij mee bezig, het is nog maar november! Give me a break!"Terecht dat je er zo [...]
Verschil tussen Life Coach en Therapeut
Verschil tussen Life Coach en therapeut Een van de meest voorkomende misvattingen over life coaching is dat het een verkapte vorm van therapie is. In werkelijkheid is life coaching een unieke service die [...]