Coachende Vaardigheden2022-12-06T11:48:53+01:00

Coachende Vaardigheden

Wat zijn de essentiële coachende vaardigheden die een goede coach nodig heeft?

Of je nu een professionele coach, leider of manager bent die een coaching benadering gebruikt om teamleden te helpen groeien, of je coachende vaardigheden gebruikt in een minder formele omgeving, er zijn een aantal belangrijke vaardigheden die je zullen helpen om een geweldige trainer.

Het belangrijkste kenmerk van elke coach is dat ze de persoon of mensen die ze coachen willen helpen om te leren. Een goede coach ziet zichzelf niet als een expert die alle problemen kan oplossen en alle antwoorden heeft. In plaats daarvan zien ze zichzelf als ondersteuning van het proces van het leren.

Enkele belangrijke coaching vaardigheden en -kenmerken

Goede coaches hebben meestal een aantal sleutelvaardigheden en eigenschappen.

  • Een goede coach heeft over het algemeen een hoge emotionele intelligentie: een goede coach is goed in het begrijpen van en omgaan met mensen, en is geïnteresseerd in mensen. Je moet anderen echt willen helpen zich te ontwikkelen om een echt goede coach te worden. Het heeft geen zin lippendienst te bewijzen aan het idee.
  • Een goede coach moet empathie kunnen tonen en goed zijn in het opbouwen van relaties, inclusief het opbouwen van een verstandhouding .
  • Een goede coach heeft ook sterke communicatieve vaardigheden.

Coachingsgesprekken – Hoe het onzegbare te zeggen

Er zullen momenten zijn in een coachingrelatie dat je als coach het gevoel heeft dat je iets moet zeggen dat de persoon die wordt gecoacht misschien niet wil horen. Of je het op dat moment zegt – en hoe je het zegt – hangt af van je relatie met de persoon die je coacht.

Je zou kunnen bedenken dat als je je door hen laat leiden, je het niet kunt zeggen. Als je echter van mening bent dat je je laat leiden door hun behoeften en doelen, kan dit een kans openen om het gesprek op een andere manier te voeren.

Zoals bij elke gelegenheid om feedback te geven, gaat het erom het juiste moment en de juiste woorden te kiezen.

  • Een goede coach is goed in het verzamelen van informatie en deze vervolgens te verduidelijken voor de persoon die wordt gecoacht. Een goede coach heeft over het algemeen sterke luistervaardigheden, waaronder actief luisteren.
  • Een goede coach springt niet meteen in met het antwoord, maar zorgt ervoor dat de coachee het probleem volledig heeft begrepen door na te denken en te verduidelijken .
  • Ook heeft een goede coach meestal de tijd genomen om sterke vaardigheden te ontwikkelen om vragen te stellen. Er wordt gezegd dat coaches nooit meningen mogen geven, maar in plaats daarvan alleen vragen moeten stellen om de persoon die wordt gecoacht door het probleem te loodsen.
  • Coaches en coachende leiders geven mensen de ruimte en tijd om dingen uit te proberen. Ze worden niet overdreven opgewonden of boos over fouten, maar concentreren zich op hoe ze de situatie rustig kunnen herstellen en met de betrokkenheid van de persoon die de fout heeft gemaakt. Ze zijn bedreven in het geven van feedback en het gebruiken van tact en diplomatie .
  • Goede coaches kunnen ook verschillende leer- en denkmodellen gebruiken, zoals Myers-Briggs Type Indicators, en beschikken over training en expertise in verschillende tools en technieken.

Coaching modellen

Coaching is niet zomaar een babbel moment. Het heeft een heel specifiek doel en bepaalde strategie. Het is bedoeld om elk onderwerp, elke uitdaging, elk probleem of elke doelstelling tot het bewustzijn van de cliënt te brengen.

Omstandigheden en gebeurtenissen worden onderzocht, barrières en actiestappen worden vastgelegd, afspraken worden gemaakt om de nodige stappen vooruit te zetten. Dit zou onmogelijk zijn zonder een model dat zijn effectiviteit heeft bewezen en dat bruikbaar is in elk type coaching.

Elk opleidingsinstituut zal jou een eigen coachingmodel aanreiken. We zetten er hierbij een aantal op een rijtje waarvan we het bestaan kennen. Elk van die modellen zal zijn effect en nut wel hebben.

Wat we niet kunnen en willen doen, is uitspraak doen over welk model dan wel beter of slechter is. Wat we wel kunnen doen, is onze ervaring meegeven over het model waar wij zelf mee werken en dat aan onszelf ook zijn effect heeft bewezen.

Coachingmodellen die er zoal zijn:

  • Kernkwadranten (Daniël Ofman)
  • MBTI (Meyers-Briggs Type Indicator)
  • NLP
  • GROW
  • TGOROW (Christian Simpson – John Maxwell Institute)
  • ROOT
  • BLOOM
  • BLOSSOM

Bij Apluscoaching werken we voornamelijk met de volgende modellen:

In de Start-to-Coach opleiding leer je werken met het TGOROW model. Dit heeft zijn effectiviteit in de afgelopen decennia bewezen. Met dit model krijg je een structuur mee die jou als coach helpt om resultaten te behalen met je coachee.

Dankzij de structuur van het model en de daarbij horende vragen krijg je zowel voor jezelf als coach als voor je coachee een helder zicht op dat waar de coachee op vast-loopt, waar hij of zij naartoe wil en wat er nodig is om daar te komen.

Infosessie Coach worden

Je hebt interesse om te starten als life coach? Full time of in bijberoep. Of je zoekt een specialisatieopleiding?

Maar je zit nog met vragen:
  • Wat ga ik er inhoudelijk allemaal leren?
  • Welke kennis komt er aan bod?
  • Op welke manier wordt er les gegeven?
  • Ben ik klaar om anderen te helpen?
  • Ga ik wel een goede coach worden?
  • Is er tijd voor praktijk tijdens de opleiding?
Herkenbaar?
Schrijf je in op onze infosessie op maandag 6 maart om 20u via Zoom.
Apluscoaching | Infosessie | Coaching Opleidingen

Hoe word jij een succesvolle life coach?

Coaching gaat over het verbinden met mensen en hen inspireren om te groeien en de beste versie van zichzelf te worden. Jouw succes als coach hangt af van jouw vermogen om te luisteren, te begrijpen en de gevoelens van jouw klanten te delen.

Als jij wil starten als life coach en een bloeiende coaching business wilt creëren, moet je een sterk leidersfiguur worden op een specifiek gebied en jouw expertise delen. Dit is de beste manier om de mensen aan te trekken, te ondersteunen en te betrekken die jij wilt helpen.

Het beste advies dat ik je kan geven als je wil starten als life coach, is je geloofwaardigheid en je vermogen om anderen te dienen goed te ontwikkelen. Hoe je dat juist doet, leg ik je uit in deze video.

Aplus Certified Trainers

Anja Pairoux
Anja Pairoux
Anja Pairoux is erkend bemiddelaar, life coach, MBTI-coach, trainer en auteur. Door verschillende opleidingen in België, Nederland en de USA, werd ze life coach. Anja profileerde zich als de eerste plusoudercoach in België en publiceerde in 2014 haar boek ‘Je wist waar je aan begon!?’.

Zij volgde in 2011 een life coach training en vervolledigde deze training met het ‘Leadership’ certificaat aan de John Maxwell academy (VS) in 2014. In 2013 volgde Anja een opleiding tot Stiefplan-coach en werd de eerste gecertifieerde Stiefplan-coach in België.

In 2016 vulde Anja haar curriculum aan als MBTI-certified coach. Ze ondervond in haar praktijk dat het mensen écht helpt om concreet te ontdekken waarin ze verschillen en hoe ze deze verschillen kunnen ombuigen naar complementaire relaties.

Anja haar missie bestaat erin om mensen (terug) in verbinding te brengen door in te zetten op de kracht van het individu. Wanneer elk individu in een groep ten volle zichzelf mag zijn en blijven, zal dit niet alleen het individu, maar ook de groep ten goede komen en versterken.

Patsy Vanleeuwe
Patsy werkt met mensen die conflict-vermijdend zijn, die niet goed weten hoe ze met hun gevoelens moeten omgaan en zaken opkroppen, omdat ze niet weten hoe ze die bespreekbaar kunnen maken.

Mensen willen graag vrij zijn, maar de grootste beperking zit in hun hoofd. Het zijn hun eigen overtuigingen: zo mag ik niet denken, dat mag ik niet voelen.

Hoe fijn zou het zijn om altijd en overal te kunnen zeggen wat je denkt, voelen wat je voelt en doen wat je wil, uiteraard op een respectvolle manier? Dat is pure vrijheid!

Patsy’s missie bestaat erin om mensen te leren om hun eigen authentieke manier te ontdekken zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen zeggen, voelen en doen wat ze willen.

Apluscoaching | Coaching Opleidingen | Start-To-Coach

Veel gestelde vragen over onze coaching opleidingen

Waar vind ik de data en prijzen voor de coach opleiding?2021-01-17T11:01:28+01:00

Alle praktische details zijn terug te vinden op de website: www.apluscoaching.be/start-to-coach

Hoe kan ik inschrijven?2021-04-26T10:15:15+02:00

Inschrijven kan je via het Start-to-Coach inschrijvingsformulier. De link vind je hieronder of op de Start-to-Coach pagina naast de geplande data. Na je inschrijving krijg je toegang tot het Online Coaching Platform. Hier kan jij het theoretische gedeelte van de opleiding volgen wanneer, waar en hoe je zelf wil.

Inschrijven voor de Start-to-Coach opleiding: reserveer hier

Wordt er een certificaat uitgereikt na de coach opleiding?2021-09-01T20:02:40+02:00
Na Level 2 van de Start-to-Coach opleiding volgt een facultatief examen. Jij kiest zelf of je wil deelnemen aan het Start-to-Coach examen. Als je geslaagd bent met het examen, ontvang je een Aplus certified member attest. Lees ook mijn blog: Hebben coaches een ICF certificaat nodig
Moet ik de 3 levels van de Start-to-Coach opleiding volgen?2022-02-11T14:28:06+01:00

Onze coach opleiding kan je indelen en volgen volgens je eigen tempo. Het theoretische gedeelte van Start-to-Coach Essential staat volledig online. Je kan dit level waar je wil en wanneer je wil studeren. Tijdens de live-dagen van Start-to-Coach Essential leer je de basisvaardigheden, het intake gesprek en je coaching vaardigheden in de praktijk omzetten. Aangezien de Start-to-Coach Advanced opleiding verder bouwt op wat wordt geleerd in de vorige opleiding, kan je niet voor deze opleiding apart inschrijven. De Start-to-Coach professional is voor iedereen die al een basisopleiding achter de rug heeft en effectie wil starten met een coaching praktijk.

Schrijf je hier in op de Start-to-Coach opleiding.

Wat is het coachingmodel dat we aangeleerd krijgen?2021-01-17T11:03:48+01:00

Het coaching model waar wij mee werken is het TGOROW-model omdat dit zijn nut heeft bewezen en toepasbaar is binnen àlle domeinen. Een anekdote maakt dit duidelijk: Anja Pairoux was zelf al enkele jaren als coach aan de slag met het TGOROW-model toen ze besloot om een specialisatie in bemiddeling te gaan volgen. Ze sloeg de basisopleiding tot bemiddelaar over. Op haar eerste dag in de specialisatie-opleiding ging de groep vrij onmiddellijk in een rollenspel. De opdracht was simpel: de deelnemers moesten een case neerzetten dat rond een familiaal conflict draaide. Anja moest direct als bemiddelaar optreden en voelde zich enorm onzeker, want ze kende het bemiddelingsmodel niet waarover in de opleiding gesproken werd. Met een lichte paniek stapte ze in de oefening en sprak zichzelf toe “TGOROW, Anja, dat is het enige dat je nu hebt, dus TGOROW!” … Het resultaat na deze oefening was dat Anja van de trainster te horen kreeg dat ze een heel goede case had neergezet. Er kwam zelfs het compliment bij dat ze een natuurtalent was. Anja wist dat ze dit compliment te danken had aan het TGOROW-model en was vanaf dan nog meer overtuigd van de enorme waarde van dit model.

Lees er meer over in mijn artikel Coachende Vaardigheden

Wat is een goede coaching opleiding?2022-11-29T15:00:41+01:00

Wat is een goede coaching opleiding en hoe kies ik de juiste coaching opleiding om er zeker van te zijn dat ik een professionele coach of succesvolle coach kan worden? Als je de vraag namelijk op deze manier stelt, leg je de verwachtingen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je denkt dat het coaching opleidingsinstituut ervoor gaat zorgen dat jij een volwaardige coach zal worden. Het is echter je eigen attitude die allesbepalend is voor je succes als coach en wat je doet met de kennis en inzichten die je opdoet tijdens je coaching opleiding.

Lees ook het blog: Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?

Hoeveel deelnemers zitten er in de Start-to-Coach opleiding?2021-01-17T11:00:32+01:00

We waken erover dat het aantal deelnemers beperkt blijft tot circa 8 deelnemers. Dit doen we heel bewust omdat we individuele aandacht en diepgang belangrijk vinden. De kleine groep geeft ook een heel veilig kader waarin iedereen zich ten volle kan blootstellen wat alleen maar gunstig is voor je groeiproces.

Ga naar de bovenkant