Coaching is een levenshouding
Onze visie op Coaching
Start to Coach Essential is een coaching opleiding voor mensen die willen starten met coaching, voor coaches die een nieuwe aanpak willen integreren in hun praktijk of voor mensen die zelf willen groeien als persoon.
Coaching is een kunst, het is geen wetenschap
Coaching is een modewoord geworden. Coaches rijzen als paddestoelen uit de grond en zowat iedereen voegt de titel “coach” zonder enige aarzeling toe aan zijn functieomschrijvingen. Zo zie je in bedrijven stilaan ook de functie van coach meer en meer verschijnen zonder dat daar specifieke opleidingen voor gevolgd werden.
De honger naar coaching heeft jammergenoeg tot een soort van wildgroei geleid van zogezegd ‘getrainde’ coaches die de verwachtingen van de cliënten niet kunnen invullen. Velen begrijpen niet zo goed wat coaching écht inhoudt.
Coaching vraagt om de hoogste kernkwaliteiten van een persoon: authenticiteit, congruentie, open mind en empathie. Dit wijst op een totaal verschillende benadering dan hetgeen in vele opleidingen voorgesteld wordt.
De andere kant van het verhaal is wel dat coaching stilaan ook erkend wordt als basisinterventie voor de prestatieverbetering van het individu, het team of de organisatie.
Coaching is een kunst, het is geen wetenschap. Je wordt geen goede coach uit één enkele workshop, één training of een zware theoretische cursus. Het vergt herhaalde oefening om bedreven te worden in elke vaardigheid.
Alleen heel veel oefenen en in de praktijk stappen, zal leiden tot het meesterschap over deze nieuwe vaardigheid. Bij Apluscoaching zien we coaching niet als iets wat je doet als werk. We zien het als een levenshouding, iets wat je in je dagdagelijkse omgang met anderen toepast om het beste uit jezelf en je omgeving te halen.
Enkel door toepassing en oefening zal het leerproces veranderen van theoretische kennis naar een gewoonte. Vanaf hier blijf je zelf constant bijleren. Zodoende zal je de mogelijkheden ontwikkelen om de resultaten van diegene die je coacht te kunnen veranderen. Wanneer je namelijk jezelf beter begrijpt, zal je ook de ander beter kunnen begrijpen.
De prestatiekloof in het leven bestaat uit het ontbrekende bruggetje tussen dat wat we weten en dat wat we doen. Wanneer je de coachingvaardigheden die je hierbij leert, koppelt aan oefenen met je partner-coach, zet je jezelf op de goede weg. Een goede coach slaat een brug tussen dat wat de coachee denkt en dat wat hij/zij doet.
Bij Apluscoaching geloven wij erin dat wanneer je zelfbewust in het leven staat, je daar kracht uit haalt die voor rust zorgt en dat die rust uiteindelijk tot vrijheid leidt.
Bij Apluscoaching streven we er naar om, in al onze activiteiten, mensen te helpen de weg naar zelfbewustzijn te ontdekken en te bewandelen. Om hen de kracht te laten voelen en ontdekken die zelfbewustzijn met zich mee kan brengen.
Want vanuit die kracht bereikt men een vorm van (gemoeds)rust die een basisvoorwaarde is voor een vrijheid die vertrekt vanuit de sterktes van ieder individu.
Sterktes waarvan wij bij Apluscoaching overtuigd zijn dat die inherent bij iedereen aanwezig zijn, alleen hebben ze vaak nog niet de kans gehad om tot uiting te komen.
Deze overtuiging is ook wat wij willen overbrengen bij onze coachees als ook onze trainees. Zo kunnen onze trainees op hun beurt hiermee aan de slag en kunnen zij dit doorgeven aan hun coachees.
Onze opleidingen
Studeren op eigen tempo
Omdat Aplusacademy haar theorie aanbiedt op haar online platform, bepaal jij als deelnemer het tempo van de online lessen. Jij bepaalt wanneer en waar je de theorie wil doornemen. Deze lessen blijven ook na je opleiding steeds beschikbaar, zodat je steeds je kennis kan opfrissen.
Coachen is peilen naar de oorsprong
Als goede coach ga je niet te snel over naar oplossingen. Durven doorvragen en peilen naar de oorsprong van de problemen laat toe om samen het conflict beter te ontrafelen. I.p.v. na te denken over welke emmer te gebruiken om het water uit een lekkende kraan op te vangen, is het beter om uit te zoeken hoe de kraan kan worden dichtgedraaid.
Duurzaamheid van de coaching opleiding
Het leven geeft je geen handleiding, je leert het niet op school. Maar er zijn wel spelregels waar je rekening mee kan/moet houden om te realiseren wat je wil bereiken. Dit krijg je op een begrijpbare manier waarbij duurzaamheid belangrijk is. Duurzaamheid wil zeggen dat je deze spelregels weet te gebruiken in je eigen leven en ze daarna kan toepassen in je praktijk om anderen hiermee te helpen.
Bij Apluscoaching hanteren wij ook enkele basiswaarden waaraan wij al onze opleidingen en trainingen toetsen. Deze 4 basiswaarden zijn Authentiek, Breeddenkend, Congruent en Concreet. Klik hier om onze basiswaarden te lezen.
Aplus Certified Trainers
Zij volgde in 2011 een life coach training en vervolledigde deze training met het ‘Leadership’ certificaat aan de John Maxwell academy (VS) in 2014. In 2013 volgde Anja een opleiding tot Stiefplan-coach en werd de eerste gecertifieerde Stiefplan-coach in België.
In 2016 vulde Anja haar curriculum aan als MBTI-certified coach. Ze ondervond in haar praktijk dat het mensen écht helpt om concreet te ontdekken waarin ze verschillen en hoe ze deze verschillen kunnen ombuigen naar complementaire relaties.
Anja haar missie bestaat erin om mensen (terug) in verbinding te brengen door in te zetten op de kracht van het individu. Wanneer elk individu in een groep ten volle zichzelf mag zijn en blijven, zal dit niet alleen het individu, maar ook de groep ten goede komen en versterken.
Mensen willen graag vrij zijn, maar de grootste beperking zit in hun hoofd. Het zijn hun eigen overtuigingen: zo mag ik niet denken, dat mag ik niet voelen.
Hoe fijn zou het zijn om altijd en overal te kunnen zeggen wat je denkt, voelen wat je voelt en doen wat je wil, uiteraard op een respectvolle manier? Dat is pure vrijheid!
Patsy’s missie bestaat erin om mensen te leren om hun eigen authentieke manier te ontdekken zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen zeggen, voelen en doen wat ze willen.