5 stappen om te starten als succesvolle life coach
Een leidraad om te starten als life coach:
Word de beste versie van jezelf en help anderen ook.
Inhoud
Hieronder lees je alles over het starten als life coach, inclusief de stappen die nodig zijn om te slagen. We willen je een inzicht geven in de kunst van het coachen en hoe je een leven volgens jouw eigen regels kan leiden als succesvolle coach.
Zijn er niet teveel life coaches?
Het leven is vol uitdagingen en beslissingen, en soms is het moeilijk om er alleen doorheen te navigeren. Veel mensen zoeken daarom hulp bij het vinden van richting en het bereiken van hun persoonlijke doelen. Life coaching biedt die hulp door mensen te begeleiden en te steunen bij het vinden van antwoorden op de vragen die ze hebben over hun leven en de richting die ze willen inslaan. Hierdoor is er een stijgende vraag naar life coaches die kwalitatieve en effectieve coaching kunnen bieden.
In België waren er in 2021 9 532 coaches ingeschreven en in Nederland 70 000. Dat wil daarom niet zeggen dat alle life coaches ook in staat zijn om iedereen te helpen. En je wordt geen goede coach uit één enkele workshop, één training of een zware theoretische cursus. Het vergt herhaalde oefening om bedreven te worden in elke vaardigheid.
Waar moet je beginnen?
Hieronder vind je informatie over de stappen die moeten worden ondernomen om een succesvolle life coach te worden, evenals antwoorden op veelgestelde vragen over het starten en het runnen van een coachingpraktijk. Dit artikel geeft jou de tools en inzichten die je nodig hebt om te starten als life coach en om een succesvolle praktijk op te bouwen.
De kunst van het coachen:
Hoe je kunt beginnen als life coach en slagen?
Wat is life coaching?
Life coaching is een beroep waarbij een life coach, burnout coach, relatiecoach, … mensen helpt bij het bereiken van persoonlijke doelen en het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Als life coach werk je samen met de cliënt om hen te helpen bij het definiëren van hun doelen en het creëren van een plan om deze doelen te bereiken.
Bij Apluscoaching zien we life coaching als een levenshouding, iets wat je in je dagdagelijkse omgang met anderen toepast om het beste uit jezelf en je omgeving te halen.
Enkel door toepassing en oefening zal het leerproces veranderen van theoretische kennis naar een gewoonte. Als je in een opleiding bij Apluscoaching stapt, blijf je zelf constant bijleren. Zodoende zal je de mogelijkheden ontwikkelen om de resultaten van diegene die je coacht te kunnen veranderen. Wanneer je namelijk jezelf beter begrijpt, zal je ook de ander beter kunnen begrijpen.
Hoe kan je een life coach worden?
Er zijn verschillende manieren om een life coach te worden. Hieronder staan een paar stappen die u kunt volgen om uw carrière als life coach te starten:
- Coaching opleiding volgen
Om een life coach te worden, moet u eerst een coaching opleiding volgen. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar, waaronder online en klassikale opleidingen. Kies daarom voor een opleiding die aansluit bij uw persoonlijke stijl en voorkeur? - Zich ontwikkelen als coach
Zoals je hierboven kon lezen is het belangrijk dat je na het voltooien van je coaching opleiding jezelf blijft ontwikkelen als coach. Dit kan door het volgen van workshops en trainingen, het lezen van boeken en praktijkervaring op te doen. Hierdoor blijft je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche en kan je je cliënten optimaal helpen.
5 stappen om te starten als life coach
1. Starten als Life Coach, is investeren
De meeste die willen starten als life coach focussen zich op de meest evidente investeringen die ze moeten doen voor hun groei: opleidingen om kennis en ervaring op te doen, een website bouwen, visitekaartjes, en veel tijd doorbrengen op social media en misschien zelfs flyering. Dit gaat gepaard met een moeizame zoektocht naar klanten, vooral omdat er zoveel concurrentie op de markt is.
Een minder vanzelfsprekende, maar minstens even belangrijke volgende stap bestaat erin te investeren in een goede marketingaanpak. En daar slaan velen de bal mis. Ze gaan zeker in de beginfase hun marketing wel zelf doen, vooral omdat ze denken dat marketing uitbesteden iets is wat je pas doet als je groter bent en daar meer geld voor hebt.
2. Jouw USP of waarin ben jij uniek?
Als life coach is het belangrijk om te weten wat je USP is, ofwel je Unique Selling Point. Dit is wat je onderscheidt van andere life coaches en waarom mensen voor jou zouden kiezen.
In een markt waar zovele spelers zijn, ondersteunen we jou tijdens onze opleiding in de zoektocht naar jouw USP: waar ben jij uniek in? We komen te waarom we bij jou moeten aankloppen en niet bij één van de vele anderen. Zodra jij dit scherp hebt, sta je een pak sterker in je schoenen.
Het vinden van jouw USP zal je helpen bij het opstellen en verfijnen van je marketingplan en het stellen van heldere doelen. Die USP moet je ook blijven verbeteren en ontwikkelen om je diensten zo goed mogelijk aan te kunnen bieden aan je klanten.
3. Marketing plan
Je marketingstrategie, financiële strategie, aanbod en planning zijn de volgende onderdelen waar we je aan de slag kan.
Net zoals jouw coachee een coach nodig heeft om zijn blinde vlekken aan te pakken, heeft elke ondernemer (hoe klein of hoe groot) een marketeer nodig. Iemand die kan helpen om de strategie op te stellen en de marketing plannen vorm te geven.
Vele starters maken een marketingstrategie en leggen dit vervolgens aan de kant. Jouw marketingplan is echter een stappenplan dat je richting geeft om jouw doelstellingen te bereiken.
In onze Start-to-Coach Professional opleiding werken we aan de ‘Why’ van jouw praktijk. Daarnaast werk je met het Business Model Canvas een bedrijfsplan uit waarin je o.a. je verdienmodel beschrijft, je toegevoegde waarde bepaalt, enz.
4. Doelen stellen
Dit kunnen korte- of lange termijn doelen zijn, maar ze moeten wel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn. Dit zorgt ervoor dat je weet waar je naar toe werkt en hoe je kunt bepalen of je op de goede weg bent.
Als je van start gaat, moet je eerst bepalen wat je idealiter zou willen verdienen. Of je nu full time start of part time in bijberoep, je gaat moeten rekenen hoeveel je maandelijks netto wil overhouden.
Daarnaast zal je ook moeten inschatten welke kosten je gaat maken. Als je pas start, zal je merken dat er snel nieuwe kosten komen opduiken. Sociale bijdrage en belastingen zijn alvast een deel van je kosten, maar er komen altijd wel wat zaken bij. Boekhouding, marketingkosten, hosting van je site, …
5. Jouw actieplan
Als je een idee hebt hoeveel je maandelijks wil verdienen, kan je in principe de omgekeerde rekening maken. Van je maandelijks netto inkomen ga je naar een belastbaar inkomen per maand. Hou rekening met vakantiemaanden en feestdagen. Dit extrapoleer je dan op jaarbasis + kosten en je hebt een idee hoeveel je per jaar moet omzetten.
Wat je ook plant en uitvoert, volg je acties goed op, meet je resultaten en blijf je schema volgen. Zo kan je vlot je inspanningen bijwerken in functie van je eerste resultaten.
Van passie naar beroep: Ontdek hoe je life coach wordt
Leven volgens jouw regels
Als je de stap wilt zetten naar het beroep van life coach, dan is het belangrijk om te begrijpen waarom je dat wilt. Het gaat immers om het begeleiden van mensen naar het realiseren van hun doelen en dromen. Als life coach is het daarom belangrijk dat je jezelf de vrijheid geeft om te leven volgens jouw eigen regels en waarden. Dit is de basis voor het opbouwen van een succesvolle coachingpraktijk.
Word een succesvolle life coach
Wil je slagen als life coach, dan is het belangrijk om jezelf constant te blijven ontwikkelen. Dit kan door middel van opleidingen, workshops en andere vormen van professionalisering. Ook is het belangrijk om een duidelijke visie te hebben en te werken aan je zelfbewustzijn. Door jezelf te blijven uitdagen en groeien, zul je je klanten op een nog beter niveau kunnen begeleiden naar het realiseren van hun doelen.
Daarnaast is het ook van belang om een goede work-life balance te vinden. Als life coach ben je continu bezig met het helpen van mensen, dus waak erover om tijd vrij te maken voor jezelf en je eigen welzijn. Investeer in je eigen groei en ontwikkeling en creëer een omgeving waarin je jezelf kunt ontplooien tot de beste versie van jezelf. Alleen dan zul je in staat zijn om anderen op een optimale manier te coachen.
Een leidraad voor life coaching:
Word de beste versie van jezelf en help anderen ook
Zelfontwikkeling
Het leiden van een leven als life coach begint bij het ontwikkelen van jezelf. Als coach wil je immers een positieve invloed hebben op het leven van anderen, maar hoe kun je dit doen als je zelf niet op de juiste manier bent ontwikkeld? Zelfontwikkeling is daarom een cruciale stap op weg naar succes als life coach.
Er zijn vele manieren waarop je jezelf kunt ontwikkelen, afhankelijk van je persoonlijke doelen en behoeften. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen en cursussen, het lezen van boeken en het nemen van deel aan workshops en trainingen. Het is ook belangrijk om jezelf uit te dagen en nieuwe dingen te leren, zodat je altijd blijft groeien en verbeteren.
Anderen helpen
Eenmaal ontwikkeld als life coach, kun je jouw kennis en vaardigheden inzetten om anderen te helpen. Het doel van life coaching is om mensen te begeleiden naar een beter en gelukkiger leven, en dit doe je door hen te inspireren, te ondersteunen en te begeleiden.
Een goede life coach luistert actief naar zijn of haar cliënten, stelt gerichte vragen en geeft nuttige feedback en adviezen. Hanteer een warm en begripvolle aanpak, zodat cliënten zich op hun gemak voelen en vertrouwen krijgen in de coach.
Door het toepassen van effectieve coachingtechnieken en het stellen van duidelijke doelen, kun je cliënten helpen om de beste versie van zichzelf te worden en hun dromen en ambities waar te maken.
In de Start-to-Coach Essential, het eerste onderdeel van onze opleiding tot life coach, leer je effectief coachen. Vanaf dag 1 van de opleiding worden onze deelnemers gecoacht en zijn ze zelf coach. We werken niet met rollenspelletjes maar zetten in op de eigen persoonlijke ervaringen. Het is de bedoeling dat je zelf als coach ook durft in de spiegel kijken. Enkel zo wordt jij een authentieke coach.
Word zelfstandig coach: Hoe je je eigen praktijk opbouwt
Zelfstandig life coach worden
Er zijn verschillende manieren om zelfstandig life coach te worden. Het belangrijkste is om een solide basis te hebben in het vakgebied en ervaring op te doen door te oefenen met coaching. Het is ook aanbevolen om deel te nemen aan interne trainingen en workshops om je vaardigheden en kennis te verbeteren.
Als je je niche identificeert en je richt je op een specifiek type coaching, zoals loopbaancoaching, gezins- en relatiecoaching, perfectionisme coaching, … dan zal je je onderscheiden van andere coaches.
Het is ook belangrijk om een sterke online aanwezigheid te ontwikkelen en je diensten aan te bieden via verschillende platforms, zoals sociale media, je eigen website en professionele netwerken.
Je eigen coachingpraktijk starten
Een belangrijk aspect van het opbouwen van je eigen coachingpraktijk is het ontwikkelen van een solide marketingstrategie. Dit omvat het bepalen van je doelgroep, het creëren van aantrekkelijke aanbiedingen en het aanbieden van waardevolle inhoud om je online volgers te betrekken.
Je kan ook een sterk netwerk uitbouwen door samen te werken met andere professionals in de branche, zoals therapeuten en consultants. Het is ook belangrijk om een solide financieel plan te ontwikkelen, waarin je je uitgaven, inkomsten en doelen vastlegt. Door een solide planning en focus op kwaliteit en service, kun je een succesvolle en bloeiende coachingpraktijk opbouwen.
Leid je klanten naar succes: Hoe je je eigen coachingpraktijk start
Werken als life coach
Als life coach zijn er talloze manieren om te starten met het begeleiden van mensen naar succes. Het is belangrijk om te weten dat elke coach uniek is en dat jij je eigen stijl en benadering moet vinden. Een goede manier om te starten is door je netwerk uit te breiden en je diensten aan te bieden aan mensen die je kent.
Als coach aan de slag
Een andere manier om klanten te werven, is door middel van coachingplatformen en websites waar je je diensten kunt aanbieden. Hier kun je je vaardigheden en ervaring tonen aan potentiële klanten. Het is belangrijk om te blijven werken aan je professionele ontwikkeling en om de laatste ontwikkelingen in de coachingbranche te blijven volgen.
Als life coach is het essentieel om een goede communicatie en verbinding met je klanten op te bouwen. Dit betekent dat je de juiste vaardigheden moet bezitten, zoals luistervaardigheden, empathie en het vermogen om met andere mensen samen te werken.
Samengevat: door te werken aan je netwerk, je diensten aan te bieden op geschikte platformen en je te concentreren op specifieke doelgroepen, kun je als life coach succesvol starten en groeien.
Conclusie
Starten als life coach kan een spannende en uitdagende onderneming zijn. Het is echter ook een geweldige manier om je passie en ervaringen te delen en anderen te helpen groeien en veranderen. Door de toenemende vraag naar life coaching is het een groeimarkt en een geweldige kans om je eigen praktijk op te bouwen.
Waar je een goede coaching opleiding kunt vinden
Er zijn veel verschillende opties als het gaat om life coach opleidingen. Het is belangrijk om te zoeken naar een programma dat past bij je persoonlijke en professionele doelen. Kijk voor erkende opleidingen en onderzoek de curriculum en faculteit. Een goede opleiding zal je voorbereiden op het werk als life coach en je de vaardigheden en kennis geven die nodig zijn om succesvol te zijn.
ebook 8 valkuilen van startende Life Coaches
Ontdek jouw talent als coach
In dit e-Book laten we je al eens binnenkijken in de coachingwereld en wat de meest gemaakte fouten zijn van startende coaches.
- Geen niche of specialisatie kiezen
- Geen aandacht voor marketing
- Geen systeem voor klantenwerving
- ….
Een gids vol praktische tips en informatie die elke startende coach of zelfs bestaande coaches moet gelezen hebben.
Veel gestelde vragen over onze coaching opleidingen
Alle praktische details zijn terug te vinden op de website: www.apluscoaching.be/start-to-coach
Onze coach opleiding kan je indelen en volgen volgens je eigen tempo. Het theoretische gedeelte van Start-to-Coach Essential staat volledig online. Je kan dit level waar je wil en wanneer je wil studeren. Tijdens de live-dagen van Start-to-Coach Essential leer je de basisvaardigheden, het intake gesprek en je coaching vaardigheden in de praktijk omzetten. Aangezien de Start-to-Coach Advanced opleiding verder bouwt op wat wordt geleerd in de vorige opleiding, kan je niet voor deze opleiding apart inschrijven. De Start-to-Coach professional is voor iedereen die al een basisopleiding achter de rug heeft en effectie wil starten met een coaching praktijk.
Schrijf je hier in op de Start-to-Coach opleiding.
Wat is een goede coaching opleiding en hoe kies ik de juiste coaching opleiding om er zeker van te zijn dat ik een professionele coach of succesvolle coach kan worden? Als je de vraag namelijk op deze manier stelt, leg je de verwachtingen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je denkt dat het coaching opleidingsinstituut ervoor gaat zorgen dat jij een volwaardige coach zal worden. Het is echter je eigen attitude die allesbepalend is voor je succes als coach en wat je doet met de kennis en inzichten die je opdoet tijdens je coaching opleiding.
Lees ook het blog: Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?
Inschrijven kan je via het Start-to-Coach inschrijvingsformulier. De link vind je hieronder of op de Start-to-Coach pagina naast de geplande data. Na je inschrijving krijg je toegang tot het Online Coaching Platform. Hier kan jij het theoretische gedeelte van de opleiding volgen wanneer, waar en hoe je zelf wil.
Inschrijven voor de Start-to-Coach opleiding: reserveer hier
Het coaching model waar wij mee werken is het TGOROW-model omdat dit zijn nut heeft bewezen en toepasbaar is binnen àlle domeinen. Een anekdote maakt dit duidelijk: Anja Pairoux was zelf al enkele jaren als coach aan de slag met het TGOROW-model toen ze besloot om een specialisatie in bemiddeling te gaan volgen. Ze sloeg de basisopleiding tot bemiddelaar over. Op haar eerste dag in de specialisatie-opleiding ging de groep vrij onmiddellijk in een rollenspel. De opdracht was simpel: de deelnemers moesten een case neerzetten dat rond een familiaal conflict draaide. Anja moest direct als bemiddelaar optreden en voelde zich enorm onzeker, want ze kende het bemiddelingsmodel niet waarover in de opleiding gesproken werd. Met een lichte paniek stapte ze in de oefening en sprak zichzelf toe “TGOROW, Anja, dat is het enige dat je nu hebt, dus TGOROW!” … Het resultaat na deze oefening was dat Anja van de trainster te horen kreeg dat ze een heel goede case had neergezet. Er kwam zelfs het compliment bij dat ze een natuurtalent was. Anja wist dat ze dit compliment te danken had aan het TGOROW-model en was vanaf dan nog meer overtuigd van de enorme waarde van dit model.
Lees er meer over in mijn artikel Coachende Vaardigheden
We waken erover dat het aantal deelnemers beperkt blijft tot circa 8 deelnemers. Dit doen we heel bewust omdat we individuele aandacht en diepgang belangrijk vinden. De kleine groep geeft ook een heel veilig kader waarin iedereen zich ten volle kan blootstellen wat alleen maar gunstig is voor je groeiproces.