Coaching Opleiding

Het is belangrijk dat je een coaching opleiding kiest die echt bij jou past en bij wat jij wil bereiken.

Hoe kies je de juiste coaching opleiding?

Een van de meest gestelde vragen bij mensen die eraan denken om te starten als coach luidt:

Hoe kies ik de juiste coaching opleiding om er zeker van te zijn dat ik een professionele coach of succesvolle coach kan worden?

Het antwoord zit in de vraag. Als je de vraag namelijk op deze manier stelt, leg je de verwachtingen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je denkt dat het coaching opleidingsinstituut ervoor gaat zorgen dat jij een volwaardige coach zal worden. Je denkt dat de credentials van het opleidingsinstituut en de certificaten die zij uitleveren jou een succesvolle carrière als coach zullen verzekeren of daarin op zijn minst veelbelovend zijn.

Hieronder vind je al een groot deel van de antwoorden terug bij de vragen die stelt als je wil starten met coachen.

Inhoud

Wil jij starten met coachen?

Coaching is een kunst, het is geen wetenschap.

Coaching is een modewoord geworden. Coaches rijzen als paddestoelen uit de grond en zowat iedereen voegt de titel “coach” zonder enige aarzeling toe aan zijn functieomschrijvingen. Zo zie je in bedrijven stilaan ook de functie van coach meer en meer verschijnen zonder dat daar specifieke coaching opleidingen voor gevolgd werden.

De honger naar coaching heeft jammergenoeg tot een soort van wildgroei geleid van zogezegd ‘getrainde’ coaches die de verwachtingen van de cliënten niet kunnen invullen. Velen begrijpen niet zo goed wat coaching écht inhoudt.

Coaching vraagt om de hoogste kernkwaliteiten van een persoon: authenticiteit, congruentie, open mind en empathie. Dit wijst op een totaal verschillende benadering dan hetgeen in vele coaching opleidingen voorgesteld wordt. De andere kant van het verhaal is wel dat coaching stilaan ook erkend wordt als basisinterventie voor de prestatieverbetering van het individu, het team of de organisatie.

Daarom is het ook belangrijk dat je de juiste coaching opleiding kiest die echt bij jou past en bij wat jij wil bereiken. Je kiest best voor een coaching opleiding waar je niet als nummer wordt behandeld en een opleiding waar voldoende aandacht is voor een degelijke theoretische onderbouw met voldoende ruimte voor praktijk.

Je wordt geen goede coach na één coaching opleiding of coaching cursus!

Je wordt geen goede coach uit één enkele workshop, één training of een zware theoretische cursus. Het vergt herhaalde oefening om bedreven te worden in elke vaardigheid.

Alleen heel veel oefenen en in de praktijk stappen, zal leiden tot het meesterschap over deze nieuwe vaardigheid. Bij Apluscoaching zien we coaching niet als iets wat je doet als werk. We zien het als een levenshouding, iets wat je in je dagdagelijkse omgang met anderen toepast om het beste uit jezelf en je omgeving te halen.

Enkel door toepassing en oefening zal het leerproces veranderen van theoretische kennis naar een gewoonte. Vanaf hier blijf je zelf constant bijleren. Zodoende zal je de mogelijkheden ontwikkelen om de resultaten van diegene die je coacht te kunnen veranderen. Wanneer je namelijk jezelf beter begrijpt, zal je ook de ander beter kunnen begrijpen.

De prestatiekloof in het leven bestaat uit het ontbrekende bruggetje tussen dat wat we weten en dat wat we doen. Wanneer je de coachingvaardigheden die je hierbij leert, koppelt aan oefenen met je partner-coach, zet je jezelf op de goede weg. Een goede coach slaat een brug tussen dat wat de coachee denkt en dat wat hij/zij doet.

Lees ook ons artikel ‘Wat is Coaching?‘.

Hoe lang duurt een coaching opleiding en wat kost dat?

Je vindt coaching opleidingen in alle vormen en looptijden. Er zijn coaching opleidingen waar je enkele jaren over doet en er zijn opleidingen die je online kan bestellen waarbij je thuis een syllabus ontvangt.

Het is uiteraard de bedoeling dat je leert coachen en als je de opleiding hebt doorgelopen, dat je klaar bent om je eerste klanten te ontvangen.

Duurtijd van de coaching opleiding

Ook hier heb je coaching opleidingen die gaan van een dag of twee tot opleidingen van meer dan 14 dagen. Uiteraard is het belangrijk dat je alle theorie meekrijgt en dat er ruimte is voor oefeningen. Maar hoe zijn die opleidingdagen samengesteld?

Wij kiezen ervoor dat tijdens onze coaching opleidingen voldoende tijd is om te oefenen en om effectief te leren coachen. Onze theorie hebben we daarom online geplaatst op het platform van aplusacademy.be. Zo kunnen onze deelnemers de uren theorie doornemen volgens eigen tempo en hoeveelheid.

Wanneer de live dagen van onze coaching opleiding vervolgens starten, zijn de deelnemers van onze opleidingen vanaf de eerste dag aan het coachen. De essentiële coachende vaardigheden krijgen daarbij alle aandacht.

Omdat wij werken met kleine groepen (max. 12 personen) hebben onze trainers aandacht voor elke deelnemer in de coaching opleiding. Bij Apluscoaching ben je geen nummer. Onze trainers zorgen ervoor dat jouw capaciteiten ten volle ingezet kunnen worden en dat jij jouw eigen manier van coachen aanleert.

Kostprijs van de coaching opleiding

Wat mag een coaching opleiding juist kosten? Is de duurste coaching opleiding altijd de beste? Uiteraard zijn er grote verschillen en moet jij uit zien te maken wat nu de coaching opleiding is met de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Je kan uiteraard afgaan op wat anderen te vertellen hebben over de coaching opleiding. Dat is zeker een goede eerste waardemeter. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of je met professionals te maken hebt. Hebben de lesgevers al het één en ander gerealiseerd binnen de coaching wereld?

De investering die je maakt in de coaching opleiding(en) die je gaat volgen, is een goede waardemeter van hoe jij jezelf waardeert. Dit nemen wij ook mee in onze Start-to-Coach Professional opleiding als we het hebben over tarieven. Hoeveel ga jij zelf vragen aan jouw klanten voor een coachingtraject?

Je moet uiteraard ook een match voelen met het instituut en de trainers. Daarom is het altijd belangrijk om na te gaan of de aanbieders ook infosessies of intakegesprekken organiseren voor hun potentiële deelnemers. Dit laat jou toe om ‘temperatuur’ te nemen en enkele vragen te stellen.

Soorten coaching opleidingen

Er zijn tal van coaching cursussen waarin coachingvaardigheden worden aangeleerd. En alle coachingvaardigheden of coachingtools kunnen gecombineerd worden om samen een aanpak te vormen die jou ligt.

Het is dus noodzakelijk dat je voor jezelf uitmaakt wat voor type coaching jij wil aanbieden als je je coaching praktijk opstart. Je kan in allerlei gebieden gaan coachen en je kan verschillende methodieken integreren in je coaching. Je kan dus spirituele strekkingen integreren samen met een systemische coaching methode. Welk type coach jij wil worden, zal bepalen welke coaching opleidingen je gaat volgen.

Life coaching of personal coaching

Een life coach of transformatiecoach brengt helderheid en structuur in een situatie, leert de coachee inzicht(en) te verwerven en doelstellingen te bepalen en te bereiken. Hij inspireert en motiveert. Er wordt meer en meer beroep gedaan op life coaches. Een therapeut probeert je comfortabel en beter te laten voelen met je verleden en hoe je leven tot hiertoe verliep.

Bij life coaching vertrekken we vanuit het ‘nu’ en werken we naar je toekomst toe. Een therapeut haalt je uit de put, een coach brengt je naar de top!

Zoals de benaming het al aangeeft gaat life coaching om iemands leven. Alles draait om persoonlijke ontwikkeling van het individu, en dat kan zowel in de privésfeer zijn als in de werkomgeving.

Blog | Verschil Coaching En Therapie | Apluscoaching

Lees ook het artikel: Life Coach vs Therapeut

Executive coaching of business coaching

Als business coach ga je focus liggen op de begeleiding van bedrijfsleiders, senior managers, leidinggevenden, managers binnen organisaties waar prestatieontwikkeling een belangrijke vereiste is.

De focus van executive coaching is het verbeteren van prestaties, talenten en vaardigheden verder ontwikkelen of iemand begeleiden in een transitie binnen de hiërarchie.

Tijdens 1-op-1 sessies krijgen cliënten de kans om te reflecteren en zich bewust te worden van hun sterke punten en te werken aan hun zwakke punten of specifieke problemen die ze uitdagend vinden.

Relatiecoaching

Relatiecoaching is bedoeld om individuen, koppels en teams te helpen gezondere en meer bevredigende relaties op te bouwen. De focus van relatiecoaching is om bestaande of potentiële uitdagingen in relaties – zowel privé als zakelijk – aan te pakken.

In onze visie van relatiecoaching gaan we na of elk individu in de relatie, of het nu gaat in een persoonlijke relatie of in een werkomgeving (teams), voldoende eigen zuurstof krijgt.

In onze gezins- en relatiecoaching gebruiken we hiervoor MBTI als aanvaardings- en energiehuishoudingstool. Na een feedbacksessie op basis van MBTI komen partners snel tot enkele inzichten over de verschillen in hun persoonlijkheden. Het is fantastisch om te zien hoeveel eye-openers deze tool al bracht bij partners die nu plots concreet aan de slag konden gaan om conflicten te ontmijnen.

Loopbaancoaching

Bij loopbaancoaching ligt de nadruk op het (her)ontdekken van een passende en gewenste loopbaankeuze. Dit kan voorkomen op verschillende momenten in een carrière: bij het maken van een beroepskeuze of bij het aangaan van een volgende carrièrestap, maar ook na ontslag of burn-out.

Uiteraard zouden er tijdens een kwaliteitsvol traject loopbaancoaching of loopbaanbegeleiding ook privé aspecten besproken moeten kunnen worden. De impact van het welbevinden in je privé sfeer heeft een impact op hoe je je voelt tijdens je werk en andersom.

Een goede loopbaancoach leert je rekening houden met jezelf en waar jij juist energie van krijgt.

Skills coaching of vaardigheidscoaching

Hier willen we alle diverse types of specialisaties mee samenvatten, zoals stresscoaching, burn-out coaching, traumacoaching, jongeren coaching, wandelcoaching, equicoaching of paardencoaching, enz.

Gecombineerd met coachende vaardigheden die je aanleert in een basis coaching opleiding, kan je nog verdere specialisaties opdoen om jezelf te onderscheiden in je aanpak.

Welke coaching modellen worden aangeleerd?

Coaching is niet zomaar een babbelmoment. Het heeft een heel specifiek doel en bepaalde strategie. Het is bedoeld om elk onderwerp, elke uitdaging, elk probleem of elke doelstelling tot het bewustzijn van de cliënt te brengen.

Omstandigheden en gebeurtenissen worden onderzocht, barrières en actiestappen worden vastgelegd, afspraken worden gemaakt om de nodige stappen vooruit te zetten. Dit zou onmogelijk zijn zonder een model dat zijn effectiviteit heeft bewezen en dat bruikbaar is in elk type coaching.

Elk opleidingsinstituut zal jou een eigen coachingmodel aanreiken. We zetten er hierbij een aantal op een rijtje waarvan we het bestaan kennen. Elk van die modellen zal zijn effect en nut wel hebben.

Wat we niet kunnen en willen doen, is uitspraak doen over welk model dan wel beter of slechter is. Wat we wel kunnen doen, is onze ervaring meegeven over het model waar wij zelf mee werken en dat aan onszelf ook zijn effect heeft bewezen.

Welke coachingmodellen zijn er zoal:

  • Kernkwadranten (Daniël Ofman)
  • MBTI (Meyers-Briggs Type Indicator)
  • NLP
  • GROW
  • TGOROW (Christian Simpson – John Maxwell Institute)
  • ROOT
  • BLOOM
  • BLOSSOM
  • DNA code van de ziel (William Gijsen)

Bij Apluscoaching werken we voornamelijk met de volgende modellen:

In de Start-to-Coach opleiding leer je werken met het TGOROW model. Dit heeft zijn effectiviteit in de afgelopen decennia bewezen. Met dit model krijg je een structuur mee die jou als coach helpt om resultaten te behalen met je coachee.

Dankzij de structuur van het model en de daarbij horende vragen krijg je zowel voor jezelf als coach als voor je coachee een helder zicht op dat waar de coachee op vast-loopt, waar hij of zij naartoe wil en wat er nodig is om daar te komen.

In de Start tot Coach advanced module leer je vervolgens werken met de Kernkwadranten en MBTI. De DNA code van de ziel is dan weer een heel specifiek en apart gegeven waar we een uitgebreide specialisatie opleiding rond hebben uitgewerkt.

Hebben coaches een ICF certificaat nodig?

Het is een vraag waar vele startende coaches mee worstelen in hun zoektocht naar de juiste coaching opleiding. Daar hebben we bij Apluscoaching eerlijk gezegd ook tegen aan gebotst in onze beginjaren.

Bij de start van onze coaching opleidingen, hebben we opnieuw voor de vraag gestaan of we ons zouden laten meeslepen in onze maatschappelijke drang naar bewijzen. We hebben beslist om dicht bij onszelf te blijven.

ICF kan inderdaad het lidmaatschap van een coach intrekken in het onwaarschijnlijke geval dat ze die coach betrappen wanneer die hun ethische code niet respecteert, maar ICF kan die coach er niet van weerhouden om alsnog te coachen.

Hebben coaches een ICF certificaat nodig om meer klanten aan te trekken?

De volgende uitdaging diende zich daarna aan … De vraag of wij een ICF certificatie of ICF accreditatie geven na de coaching opleiding.

Het is een heel normale vraag voor mensen die op zoek zijn naar een professionele coaching opleiding. In een wereld waar coaches als paddenstoelen uit de grond rijzen, wil je als startende life coach graag een certificaat dat credibiliteit geeft, vooral als je het echt meent.

Het stemde ons dus tot nadenken en de overweging om ons aan te sluiten als ICF erkend instituut. Wanneer wij belangrijke beslissingen te nemen hebben, gaan wij altijd als volgt te werk: we onderzoeken verschillende mogelijkheden en invalshoeken, we gaan gesprekken aan en stellen onszelf kritische vragen, we onderzoeken onze intenties bij de keuzemogelijkheden … en bij elk van deze stappen staan we bewust stil bij wat ons buikgevoel of onze intuïtie ons brengt. Om tot een besluit te komen, vertrouwen we tenslotte volledig op onze intuïtie. We merkten dat het enkel vanuit ons ego gestuurd zou zijn als we voor deze ICF-accreditatie zouden gaan.

Vraag willekeurig aan pakweg 100 mensen waar ze denken dat het acroniem ICF voor staat. Met veel geluk is er één persoon die het zal weten. Die persoon is dan hoogstwaarschijnlijk zelf een coach of HR-verantwoordelijke.

Dat betekent niet dat een degelijke coaching opleiding en doorgedreven bijscholing niet belangrijk zijn. De trainers bij Apluscoaching hebben vele opleidingen gevolgd en massa’s tijd en geld geïnvesteerd. Het vraagt een enorme toewijding om goed te leren coachen.

Maar het zijn niet de certificaten en opleidingsattesten die bepalen of je een geloofwaardige en goede coach bent. Er is iets veel belangrijkers dat bepaalt of een potentiële klant met jou als coach in zee wil.

Die potentiële klant voelt je geloofwaardigheid als jij vanuit ‘ervaring’ spreekt. Je bent pas geloofwaardig als jij de theorie aan ‘het leven en de dagelijkse praktijk’ weet te koppelen. Je potentiële coachee voelt de connectie met jou als coach als jij wéét waarover je spreekt en jij vanuit authenticiteit het walk-the-talk principe toepast.

Het maakt niet uit hoeveel coaching opleidingen je hebt gevolgd en hoeveel certificaten je hebt verzameld. Als jij enkel vanuit theorie en aangeleerde technieken spreekt met je coachee, kom je niet als waarachtig over.

Wanneer heb je wel een ICF certificaat nodig?

Er zijn situaties waarin het absoluut aan te raden is om wel voor een ICF accreditatie te gaan. Dan zit je in de wereld van Executive en Business coaching.

Als je in het Corporate bedrijfsleven wilt coachen, is de kans groot dat je de ICF certificatie nodig hebt. Je krijgt dan waarschijnlijk al snel te maken met HR-afdelingen. Zij baseren zich voornamelijk op de certificaten als bewijs van bekwaamheid.

De afdeling Human Resource is er namelijk om risico’s en eventuele aansprakelijkheid te vermijden.

Kan ik starten met coachen na mijn coaching opleiding?

Zoals je hebt kunnen lezen hierboven zijn onze coaching opleidingen opgebouwd met een theoretisch luik dat volledig online te volgen is en de live dagen waarin je kan leren coachen.

Deelnemers uit de opleiding Start-to-Coach Essential voelen na dag 1 onzekerheid die na dag 4 is vervangen door ‘goesting’ en vertrouwen om te starten als life coach.

Is coaching iets voor mij?

Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat je in eerste instantie zelf wil groeien en de intentie hebt om te blijven groeien, ook en vooral na je opleiding. Onze coaching opleiding gaat namelijk voor een belangrijk stuk ook over je eigen groei, want dit hoort bij jouw basishouding in coaching. Een professionele coach is een persoon die in eerste instantie zelf wil groeien. Iemand die beseft dat je alleen maar groei en verandering bij anderen kan bereiken als je eerst op jezelf inzet. De echte goeie coaches zijn mensen die hun leven in handen pakken en bereid zijn om blijvend aan zichzelf te werken.

  • Wil je op een authentieke manier coachen?
  • Wil je leren om mensen te coachen op een effectieve, diepgaande manier?
  • Wil je mensen helpen om hun doelen te bereiken en hen effectief helpen groeien?
  • Dan is de Start-to-Coach opleiding iets voor jou.

Starten als life coach is investeren

De meeste starters focussen zich op de meest evidente investeringen die ze moeten doen voor hun groei: opleidingen om kennis en ervaring op te doen, een website bouwen, visitekaartjes, en veel tijd doorbrengen op Social Media. Dit gaat gepaard met een moeizame zoektocht naar klanten, vooral omdat er zoveel concurrentie op de markt is.

Een minder vanzelfsprekende, maar minstens even belangrijke volgende stap bestaat erin te investeren in een goede marketingaanpak. En daar slaan velen de bal mis. Ze gaan zeker in de beginfase hun marketing wel zelf doen, vooral omdat ze denken dat marketing uitbesteden iets is wat je pas doet als je groter bent en daar meer geld voor hebt.

Als je je wil profileren als coach en klanten wil werven om je praktijk te laten bloeien, kan je terugvallen op beproefde strategieën.

Lees ook het artikel 5 tips om te starten als Life Coach

Op zoek naar de juiste coaching opleiding?

Reserveer een kennismakings call

Je overweegt om een coaching opleiding te volgen of om je te specialiseren als coach, dan is het belangrijk dat je een opleiding vindt die aansluit bij wat jij zoekt en wie jij bent.

  • Wil je te weten komen of je met onze Start to Coach opleiding of onze specialisatie opleidingen voldoende nieuwe inzichten en kennis zal opdoen?
  • Heb je vragen of je kan starten als coach na de opleiding?
  • Wil je weten op welke manier er les wordt gegeven?
  • Zoek je nog uit wat er inhoudelijk allemaal wordt geleerd en wat er concreet aan bod komt tijdens de live dagen?

Allemaal terechte vragen die we hier echter niet allemaal kunnen beantwoorden.

Reserveer een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze trainers, en kom te weten of onze opleidingen de juiste match zijn voor jou.

Wat zeggen onze deelnemers?

Mijn gevoel zat direct juist toen ik gekozen heb voor mijn opleiding tot life coach via Apluscoaching na de kennismaking.
Anja wilt niet alleen dat je gewoon coach wordt maar wel dat je een zeer goede coach wordt waar je mensen echt kan helpen in hun persoonlijke ontwikkeling maar ook je eigen groei centraal staat.
Daardoor deelt zij haar kennis, waarden,(...)

Review | Jennifer Caulier | Apluscoaching
Eigen groei staat centraal
Posted on:
Start-to-Coach
8 april 2023

Ik speelde al sinds februari 2020 met het idee om aan lifecoaching te doen, maar het duurde tot februari 2022 tot ik echt stappen kon zetten in die richting.

De tussenjaren waren nodig om een richting en inhoud te geven aan mijn ambities, mijn roeping.

Ik deed een uitgebreid marktonderzoek, waarbij ik webinars volgde en sprak met verschillende(...)

Review | Patrick Timmermans | Apluscoaching
Stap voor stap groeien als coach
Posted on:
Start-to-Coach
18 maart 2023

Super persoonlijke ervaring waarbij je veel meer te leren krijgt dan coaching. Je komt er jezelf tegen! Dikke aanrader

Review | Fabien Francken | Apluscoaching
Je komt er jezelf tegen
Posted on:
Start-to-Coach
12 maart 2023

ebook Starten als Life Coach

Ontdek jouw talent als coach

In dit e-Book laten we je al eens binnenkijken in de coachingwereld.

  • Wat wordt er van jou verwacht als je in een opleiding stapt?
  • Hoe weet je of je op de juiste plek bent?
  • Wat is coachen alvast niet en wat is het dan wel?
  • De basishouding van een goede Life Coach
  • Het werkterrein van een coach en afbakening daarvan
  • De verschillende coachingmodellen en het model dat wij gebruiken

We bieden je een antwoord op die eerste vragen en nemen je mee in enkele verhalen om je te laten proeven van het leven als Life Coach.

Ebook | Starten Als Life Coach | Apluscoaching

Aplus Certified Trainers

Anja Pairoux
Anja Pairoux
Anja Pairoux is erkend bemiddelaar, life coach, MBTI-coach, trainer en auteur. Door verschillende opleidingen in België, Nederland en de USA, werd ze life coach. Anja profileerde zich als de eerste plusoudercoach in België en publiceerde in 2014 haar boek ‘Je wist waar je aan begon!?’.

Zij volgde in 2011 een life coach training en vervolledigde deze training met het ‘Leadership’ certificaat aan de John Maxwell academy (VS) in 2014. In 2013 volgde Anja een opleiding tot Stiefplan-coach en werd de eerste gecertifieerde Stiefplan-coach in België.

In 2016 vulde Anja haar curriculum aan als MBTI-certified coach. Ze ondervond in haar praktijk dat het mensen écht helpt om concreet te ontdekken waarin ze verschillen en hoe ze deze verschillen kunnen ombuigen naar complementaire relaties.

Anja haar missie bestaat erin om mensen (terug) in verbinding te brengen door in te zetten op de kracht van het individu. Wanneer elk individu in een groep ten volle zichzelf mag zijn en blijven, zal dit niet alleen het individu, maar ook de groep ten goede komen en versterken.

Patsy Vanleeuwe
Patsy werkt met mensen die conflict-vermijdend zijn, die niet goed weten hoe ze met hun gevoelens moeten omgaan en zaken opkroppen, omdat ze niet weten hoe ze die bespreekbaar kunnen maken.

Mensen willen graag vrij zijn, maar de grootste beperking zit in hun hoofd. Het zijn hun eigen overtuigingen: zo mag ik niet denken, dat mag ik niet voelen.

Hoe fijn zou het zijn om altijd en overal te kunnen zeggen wat je denkt, voelen wat je voelt en doen wat je wil, uiteraard op een respectvolle manier? Dat is pure vrijheid!

Patsy’s missie bestaat erin om mensen te leren om hun eigen authentieke manier te ontdekken zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen zeggen, voelen en doen wat ze willen.

Apluscoaching | Coaching Opleidingen | Start-To-Coach