BOEK “JE WIST WAAR JE AAN BEGON!?”2022-12-06T11:47:48+01:00

Boek voor plusouders

De rol van ouder is sowieso al niet gemakkelijk, maar als je als ‘nieuwe’ mama of papa in een gezin terecht komt dat niet het jouwe is, kom je nog vaker voor situaties en vragen te staan waar geen pasklaar antwoord voor is.

In 7 stappen naar een
gelukkiger samengesteld gezin

In onze samenleving is een nieuw samengesteld gezin al lang geen uitzondering meer. Steeds meer mensen komen als plusouder dan ook voor situaties en vragen te staan waar niet altijd een pasklaar antwoord voor is. Maar: door het taboe dat er rond dit onderwerp nog steeds heerst, hebben veel plusouders het gevoel dat ze alleen staan.

Vanuit mijn eigen bewogen gevoelens als stiefmoeder ben ik in de problematiek van samengestelde gezinnen gerold. Ik vond er mijn roeping in om zelf als eerste stiefoudercoach in België aan de slag te gaan. En ik ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik er zelf een rijker en sterker persoon van geworden ben. Dankzij de problemen waar ik in mijn nieuwe gezin op botste.

In mijn plusoudercoaching merk ik dat heel wat mensen het moeilijk vinden om over hun situatie te praten door het taboe dat hier nog rond hangt. Plusouders denken dat ze alleen staan met hun gevoelens, durven niet toegeven dat ze hulp nodig hebben, zijn bang voor de ex-partner die dikwijls nauwlettend toekijkt op de omgang met de kinderen. Veelal denken stiefouders tenslotte dat uit mekaar gaan nog de enige optie is.

Ik schreef een werkboek als eerste stap voor stiefouders om zichzelf te coachen naar een nieuw evenwicht in hun situatie. Het boek is doorspekt met verhalen waarin de lezer zich zal herkennen.

Hierbij breng ik grotendeels eigen verhalen omdat ik van mening ben dat, als ik een taboe wil opheffen rond dit thema, ik zelf het voorbeeld moet stellen door mijn eigen belevingswereld bloot te geven. Daarnaast geef ik telkens kennis en inzichten mee, die nodig zijn om uit te leggen waar de valkuilen en uitdagingen liggen. Tenslotte zet ik de lezer ook zelf in denkoefeningen en reflectie op de eigen situatie door de oefeningen in elk hoofdstuk.

De inzichten die verwerkt zijn in het boek hebben zowel mijn eigen relatie als die van mijn klanten geholpen om harmonie te vinden in hun gezinnen. Het is mijn bedoeling om mensen te helpen ook hun weg te vinden en de slaagkansen van hun nieuwe gezin te verhogen, in het belang van alle betrokken gezinsleden.

Anja Pairoux

Als plusouder wilde ik er graag bijhoren en dus deed ik extra mijn best. Ik wilde een goeie band opbouwen met mijn pluskinderen, maar hoe meer ik mijn best deed, hoe minder dankbaarheid en erkenning ik leek te krijgen. Mijn omgeving begreep me niet “je wist toch dat hij kinderen had?!”.  Dit boek heeft letterlijk mijn relatie en ons gezin gered. De denk- en schrijfoefeningen in het boek zorgen ervoor dat je aan de slag gaat en het anders gaat aanpakken in de praktijk. Dank u, Anja!!

*****  Dé hulplijn en handleiding voor plusouders

Review op Bol.com

7 tips voor stiefouders in een samengesteld gezin.

De fout die velen maken, is zo snel mogelijk een ‘gezinnetje’ te willen vormen, zoals we dat allemaal kennen. Maar eens je in een nieuw samengesteld gezin zit, zal je nooit nog een klassiek gezin vormen. Je moet allemaal op zoek naar je plek in dit samengesteld gezin en naar je rol daarin. De klassieke ouderrol kàn je als stiefouder niet opnemen. Rationeel gezien weten vele plusouders dit, maar onbewust doen ze het toch. Dit is niet evident.

7 tips om het wél te doen slagen:

  1. Neem de tijd.
  2. Stel je verwachtingen bij.
  3. Laat het beeld van het ‘klassieke gezin’ los.
  4. Leg je focus op de goede dingen.
  5. Durf de zaken te benoemen.
  6. Volg je hart!
  7. Doe meer door minder te doen.

Anja oprichtster en bezieler van Apluscoaching & Aplusacademy. Zij is erkend bemiddelaar, life coach, MBTI-coach, trainer en auteur. Ze volgde verschillende coaching opleidingen in België, Nederland en de USA. Anja profileerde zich als de eerste plusoudercoach in België en publiceerde in 2014 haar boek ‘Je wist waar je aan begon!?’.

In 2021 werd haar tweede boek ‘Waarom overkomst mij dit weer!?‘ uitgegeven. Een boek voor mensen die merken dat ze telkens opnieuw – in hun relaties, op het werk, in het ouderschap, in hun leiderschap – op dezelfde muren botsen en in dezelfde patronen blijven zitten.

Anja raakte gefrustreerd over de vele coaches die als kippen in een legbatterij uit oppervlakkige opleidingen geproduceerd worden. Die frustratie leidde ertoe dat Anja haar eigen opleidinginstituut oprichtte, Aplusacademy.

Persoonlijke aanpak en diepgang in kleine groepen zijn daarin de centrale gedachte. Ze heeft er haar passie in gevonden om haar kennis en ervaring door te geven aan andere coaches. Anja vindt het belangrijk dat coaches vanuit diepgang werken om op lange termijn duurzame resultaten te bereiken. In de opleidingen ligt de focus dan ook op ervaringsgericht leren en aandacht voor elke deelnemer.

PlusouderConsulenten

LID VAN EEN NIEUW GEZIN? JE ZOEKT ADVIES EN BEGELEIDING?
EEN PLUSOUDERCONSULENT IN JOUW REGIO COACHT JE TIJDENS HET PLUSOUDER GPS-TRAJECT

Niemand kiest ervoor om plusouder te worden. Dat plan maak je niet, dat overkomt je. Want de liefde is groot, en de pluskinderen kan je niet wegcijferen. Maar plusouders zitten met veel vragen en worden soms geconfronteerd met het onbespreekbare: “Hoe kan ik zeggen dat ik zijn/haar kinderen niet zo graag zie als mijn kind?”, ‘Hoe kan ik zeggen dat de moeder/vader van zijn/haar kinderen te veel invloed heeft in ons gezin”.

Om dit bespreekbaar te maken is de website www.plusouderconsulenten.be opgestart. Hier vinden plusouders al erkenning en herkenning voor hun veelal ongekende en dus onbeminde problemen.

Daarnaast kunnen plusouders via de website een GPS-traject opstarten met een plusouderconsulent. Dit begint met een eerste intake gesprek bij de plusouderconsulent in hun regio.

Alle plusouderconsulenten werden opgeleid door Anja Pairoux en volgen permanente bijscholing bij Apluscoaching.

In 7 stappen naar een gelukkiger
samengesteld gezin

Onze PlusouderGids helpt u om duidelijkheid te krijgen over uw persoonlijke situatie als plusouder of biologische ouder. Het opvragen van de PlusouderGids is gratis en verplicht u tot niets.

Vragen rond plusoudercoaching

Is het nu stiefmoeder of plusmama?2021-01-17T11:13:41+01:00

“Waarom noemen jullie jezelf plusmama? Het geeft mij het gevoel dat je dan meer bent dan de echte mama. Er bestaat maar 1 mama!”
Dit was de reactie van een biologische mama op een Facebook bericht over het plusmoederschap of zoals beter bekend in de volksmond het ‘stiefmoederschap’.

Het is een veel voorkomende reactie die tegelijk ook heel veel vertelt over de gevoeligheid van het onderwerp. In deze blog neem ik je graag mee naar de achtergrond en de samenstelling van het woord op zich met daarbij de oorsprong van alle gevoeligheden die erbij opgeroepen worden.

Lees er meer over in mijn blog: Stiefmoeders mogen ook op heel wat steun rekenen.

Wat als de bio-ouders het opvoeden verleerd zijn?2021-04-26T10:29:17+02:00

Ouders die scheiden, zijn na de scheiding niet meer de ouders die ze zouden zijn als ze geen scheiding doorgemaakt zouden hebben. Het lijkt wel of ze het opvoeden verleerd zijn. Gescheiden ouders dragen een pijn mee rond hun kinderen. Ze hebben schuldgevoelens, het gevoel dat ze gefaald hebben omdat ze de kinderen niet hebben gegeven wat de bedoeling was, hebben dikwijls ook compensatiedrang uit angst om de kinderen te verliezen aan de andere kant en willen hun kinderen beschermen voor elke mogelijke bijkomende tegenslag of pijn.

Lees mijn tips in mijn blog: Tips voor gescheiden ouders

Opvoeding versus huisregels in het nieuwe gezin2021-04-26T10:33:13+02:00

Eén van de grootste verschillen tussen klassieke gezinnen en samengestelde gezinnen bestaat in het feit dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen opvoedregels en huisregels. In klassieke gezinnen is dit niet aan de orde omdat dit alles onder één dak thuishoort. Bij nieuw samengestelde gezinnen heb je te maken met verschillende opvoedculturen die onder één dak samenkomen. En dat vraagt meer duidelijkheid over wat bij wiens gezag hoort; bij de stiefouder of de biologische ouder?

Lees ook mijn blog: Onderscheid tussen opvoeding en huisregels

Op vakantie met het samengesteld gezin2021-01-17T11:16:09+01:00

De vakantie is een uitdagende periode, voor àlle ouders. Puzzelen met opvang, sport- en spelkampen voor de kinderen, de eigen work-life balance als ouders. Op vakantie gaan met het samengesteld gezin is een extra uitdaging: de stiefkinderen die in vele gevallen langer en meer aanwezig zijn, nood aan ontspanning met het eigen kerngezin of tijd met je partner alleen, maar dat lijkt je maar niet gegund.

Lees ook mijn blog: Wat alle samengestelde gezinnen moeten weten voor ze op vakantie gaan!

Geldzaken in een nieuw samengesteld gezin2021-08-18T13:16:23+02:00

Samengestelde gezinnen, een taboe, een moeilijk onderwerp om over te praten met je naasten. Geld is ook zo een taboe. Neem de combinatie van geld binnen nieuw samengestelde gezinnen en je komt aan de perfecte taboe-cocktail. Als pluspapa of plusmama zijn financiële afspraken evenals afspraken rond erfenissen dikwijls moeilijk bespreekbaar.

Lees ook mijn blog: Samengestelde gezinnen en het financiële taboe

Ga naar de bovenkant