De basishouding van een goede coach2021-09-16T10:11:11+02:00

De basishouding van een goede coach

De basishouding van een goede coach

Een goede coach doet veel aan zelfreflectie en neemt regelmatig de tijd om stil te staan bij zichzelf. Je bent niet vanzelfsprekend een goede coach van zodra je een certificaat of enige tijd ervaring op je palmares staan hebt.

Zelfreflectie

Je wordt een steeds betere coach zolang je de moeite wil nemen om zelf te blijven leren en groeien. Dat doe je door je leven heel bewust te leven, door jezelf te durven confronteren met alles waarin je dagdagelijks geraakt wordt en door te investeren in jezelf (zowel tijd, geld als energie). Als mens zijn we nooit “af” of het perfecte voorbeeld. We krijgen bijna dagelijks te maken met situaties die ons uitdagen.

Een goede coach heeft tenminste die nederigheid en besef van evenwaardigheid aan elk ander mens. Coaches zijn dan wel bezig met bewustwording en persoonlijke groei, maar een echt bewust iemand voelt zich daarmee niet “beter” dan mensen die minder bewust zijn of onbewust in het leven staan.

Het komt er dus op neer dat een goede coach zich ervan bewust is dat we als mens makkelijk oordelen en standpunten klaar hebben, en dat je als coach een rolmodel bent om zelf zo goed mogelijk eigen oordelen te parkeren.

De essentie bovenhalen

Een goede coach is ook iemand die aanwezig is bij zijn coachee. Je coachee komt bij jou met vraagstukken en misschien ook chaos in alle vragen waar hij of zij mee zit. Als coach heb je de taak om de essentie naar boven te brengen. De valkuil bestaat erin dat je als coach meegezogen wordt in de pijn en eventuele trauma’s die je coachee op tafel brengt.

Het gevaar is dan dat je je gaat focussen op alle pijn die je coachee heeft moeten doorstaan. Wat je zal leren, is dat de verhalen die de coachee brengt niet belangrijk zijn. Een alerte en aanwezige coach die heel betrokken is op de coachee zal de essentie uit die verhalen weten te distilleren.

Een goede coach focust niet op de verhalen en de trauma’s, maar focust op de impact die hij kan hebben op het leven van die coachee. Een andere valkuil bestaat erin dat je aan pleistercoaching gaat doen.

Doe niet aan pleistercoaching

Vele oplossingsgerichte coaches gaan net iets te snel weg uit de pijn of het trauma en ontnemen zichzelf en de coachee daarmee heel waardevolle inzichten. Deze coaches willen hun coachee liefst zo snel mogelijk terug positiviteit laten voelen, of laten zich meezuigen in het ongeduld bij de coachee om snel oplossingen voor het probleem te vinden.

Ze gaan dan met oppervlakkige tips en oefeningen of positieve affirmaties aan de slag. Dit zal zeker ook een positief effect hebben, maar het is een korte termijn oplossing met slechts een tijdelijk effect.

Durven vertragen is dan ook een volgende belangrijke eigenschap van een goede coach. In mijn visie werken goede coaches vanuit een lange termijn visie en diepgang. Zij durven pijn en angsten recht in de ogen kijken.

Dit kan een goede coach alleen maar echt goed doen als je zelf ook je eigen pijn en angsten recht in de ogen hebt gekeken. Die ervaring zit alvast in onze Start-to-Coach opleiding. Onze coaching opleiding gaat niet alleen over leren coachen, maar ook en vooral gaat het over jou als mens en als coach!

Blog | Blog Hebben Coaches Een Icf Certificaat Nodig In 2021?

Belangrijke vaardigheden

Naast deze basishouding zijn er nog enkele belangrijke vaardigheden die je als coach bijzonder goed onder de knie moet hebben.

Dit zijn:

  • Luisteren
  • Vragen stellen
  • De behoefte loslaten om advies te geven

Luisteren

“THE SINGLE BIGGEST PROBLEM IN COMMUNICATION IS THE ILLUSION THAT IT HAS TAKEN PLACE”

GEORGE BERNARD SHAW

Leg jezelf in de komende periode eens op om enkel maar te luisteren naar jouw geliefden in je omgeving. Je zal merken dat dit een heel moeilijke opdracht is. Mensen luisteren namelijk vooral om te antwoorden, niet om te luisteren.

Als coach is het van enorm groot belang om te luisteren en tussen de lijnen te horen wat gezegd wordt. Wanneer je als coach écht geluisterd hebt, kan je vrijwel onmiddellijk de vinger op de wonde leggen en voelt je coachee zich écht gehoord. Het is daar dat mirakels gebeuren. Want wanneer iemand zich gehoord voelt, zal hij/zij zich volledig openstellen.

Vragen stellen

In coaching stellen we enkel open vragen. Dit zijn vragen die niet enkel met “ja” of “neen” kunnen beantwoord worden. Vragen waar enkel ja of neen op geantwoord kan worden, zijn gesloten vragen en werken beperkend.

Open vragen zijn vragen die jouw coachee aanzetten tot nadenken, verder denken dan het vanzelf-sprekende. Het zijn heel waardevolle vragen die jouw coachee verder brengen dan wanneer hij het zelf zou moeten doen.

Enkel door het in praktijk te doen en veel te oefenen, zal jij een top-coach met top-vragen worden. Dit is niet iets wat je enkel uit theorie aanleert.

Een manier om makkelijk de juiste vragen te stellen, is een heel nieuwsgierige blik op te zetten. Vanuit jouw onderzoekende en oordeelloze houding komen die vragen in jou naar boven die jouw coachee net nodig heeft.

De behoefte loslaten om advies te geven

Enerzijds ben je het best geplaatst om mensen te begeleiden als je zelf ervaringsdeskundige bent. Je kan daarmee het levende voorbeeld en een grote hoop zijn voor je coachee. Anderzijds zit hier ook een grote valkuil in.

Als coach zal je dikwijls de oplossingen en antwoorden al zien nog voor je coachee het ziet. Je zal dan de neiging hebben om advies te geven, zeker wanneer je coachee je erom vraagt. In vele gevallen zal je coachee ook om raad vragen vanuit een gevoel van hulpeloosheid of machteloosheid.

Trap niet in de val. Je kan ter inspiratie een verhaal vertellen over een soortgelijke situatie, maar daar blijft het dan ook bij. Blijf je coachee aanmoedigen om zelf aan eigen mogelijkheden en oplossingen te denken. Het model dat we in onze Start-to-Coach opleiding aanleren, zal jou hierin ondersteunen.

“THE WISE MAN DOESN’T GIVE THE RIGHT ANSWERS, HE POSES THE RIGHTS QUESTIONS.”

Onze visie

Bij Aplusacademy bieden we professionele coaching opleidingen waarmee we deelnemers opleiden en ontwikkelen tot volwaardige, professionele coaches.

Lees meer over onze visie op coaching.

Wat zeggen de deelnemers van de Aplusacademy coaching opleidingen?

De theorie die werd aangeboden via de Aplusacademy voor de Specialisatieopleiding was zeer helder, aangenaam gebracht en sterk onderbouwd. En de eerste kennismaking met de live sessies smaakt enkel naar meer! De benadering van Anja is persoonlijk en toch professioneel, gevoelsmatig en toch ook theoretisch sterk onderbouwd, gestructureerd maar met veel ruimte voor persoonlijke inbreng en feedback… Mede dankzij het feit dat Anja gelooft dat een goeie coach ook aandacht besteedt aan de eigen persoonlijke ontwikkeling, weet je dat de coaches die uit de Aplus-opleidingen komen uit eerste hand weten waar ze het over hebben, en samen met hun cliënten blijven groeien. Bedankt aan Anja en de medecursisten voor de leerrijke, en ook gewoon leuke, dag.

Bekijk andere reviews

4,9 32 reviews

gratis e-book

LIFE
COACHING

ONTDEK EEN CARRIERE DIE
VOLDOENING GEEFT

In dit e-Book laten we je al eens binnenkijken in de coachingwereld en wat je moet weten als je wil starten als life coach.

  • Wat wordt er van jou verwacht als je in een coach opleiding stapt?
  • Hoe weet je of je op de juiste plek bent?
  • Wat is coachen alvast niet en wat is het dan wel?
  • De basishouding van een goede coach
  • Het werkterrein van een coach en afbakening daarvan
  • De verschillende coachingmodellen en het model dat wij gebruiken

We bieden je een antwoord op die eerste vragen en nemen je mee in enkele verhalen om je te laten proeven van het leven als coach.

DOWNLOAD HIER JOUW EXEMPLAAR
Starten Als Life Coach

Veel gestelde vragen over onze coaching opleidingen

Hoe kan ik inschrijven?2021-04-26T10:15:15+02:00

Inschrijven kan je via het Start-to-Coach inschrijvingsformulier. De link vind je hieronder of op de Start-to-Coach pagina naast de geplande data. Na je inschrijving krijg je toegang tot het Online Coaching Platform. Hier kan jij het theoretische gedeelte van de opleiding volgen wanneer, waar en hoe je zelf wil.

Inschrijven voor de Start-to-Coach opleiding: reserveer hier

Waar vind ik de data en prijzen voor de coach opleiding?2021-01-17T11:01:28+01:00

Alle praktische details zijn terug te vinden op de website: www.apluscoaching.be/start-to-coach

Wat is een goede coaching opleiding?2021-11-11T12:23:48+01:00

Wat is een goede coaching opleiding en hoe kies ik de juiste coaching opleiding om er zeker van te zijn dat ik een professionele coach of succesvolle coach kan worden? Als je de vraag namelijk op deze manier stelt, leg je de verwachtingen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je denkt dat het coaching opleidingsinstituut ervoor gaat zorgen dat jij een volwaardige coach zal worden. Het is echter je eigen attitude die allesbepalend is voor je succes als coach en wat je doet met de kennis en inzichten die je opdoet tijdens je coaching opleiding.

Lees ook het blog: Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?

Hoeveel deelnemers zitten er in de Start-to-Coach opleiding?2021-01-17T11:00:32+01:00

We waken erover dat het aantal deelnemers beperkt blijft tot circa 8 deelnemers. Dit doen we heel bewust omdat we individuele aandacht en diepgang belangrijk vinden. De kleine groep geeft ook een heel veilig kader waarin iedereen zich ten volle kan blootstellen wat alleen maar gunstig is voor je groeiproces.

Moet ik de 3 levels van de Start-to-Coach opleiding volgen?2021-01-17T10:41:12+01:00

Onze coach opleiding kan je indelen en volgen volgens je eigen tempo. Level 1 is het theoretische gedeelte en staat volledig online. Je kan dit level waar je wil en wanneer je wil studeren. Tijdens de live-dagen van Level 2 leer je de basisvaardigheden, het intake gesprek en je coaching vaardigheden in de praktijk omzetten. In Level 3 ligt de focus op het opstarten van je coaching praktijk. Je kiest dus tot welk level jij nood hebt aan opleiding.

Schrijf je hier in op de Start-to-Coach opleiding.

Wat is het coachingmodel dat we aangeleerd krijgen?2021-01-17T11:03:48+01:00

Het coaching model waar wij mee werken is het TGOROW-model omdat dit zijn nut heeft bewezen en toepasbaar is binnen àlle domeinen. Een anekdote maakt dit duidelijk: Anja Pairoux was zelf al enkele jaren als coach aan de slag met het TGOROW-model toen ze besloot om een specialisatie in bemiddeling te gaan volgen. Ze sloeg de basisopleiding tot bemiddelaar over. Op haar eerste dag in de specialisatie-opleiding ging de groep vrij onmiddellijk in een rollenspel. De opdracht was simpel: de deelnemers moesten een case neerzetten dat rond een familiaal conflict draaide. Anja moest direct als bemiddelaar optreden en voelde zich enorm onzeker, want ze kende het bemiddelingsmodel niet waarover in de opleiding gesproken werd. Met een lichte paniek stapte ze in de oefening en sprak zichzelf toe “TGOROW, Anja, dat is het enige dat je nu hebt, dus TGOROW!” … Het resultaat na deze oefening was dat Anja van de trainster te horen kreeg dat ze een heel goede case had neergezet. Er kwam zelfs het compliment bij dat ze een natuurtalent was. Anja wist dat ze dit compliment te danken had aan het TGOROW-model en was vanaf dan nog meer overtuigd van de enorme waarde van dit model.

Lees er meer over in mijn artikel Coachende Vaardigheden

Wordt er een certificaat uitgereikt na de coach opleiding?2021-09-01T20:02:40+02:00
Na Level 2 van de Start-to-Coach opleiding volgt een facultatief examen. Jij kiest zelf of je wil deelnemen aan het Start-to-Coach examen. Als je geslaagd bent met het examen, ontvang je een Aplus certified member attest. Lees ook mijn blog: Hebben coaches een ICF certificaat nodig

Aplus Certified Trainers

Anja Pairoux
Anja Pairoux
Anja Pairoux is erkend bemiddelaar, life coach, MBTI-coach, trainer en auteur. Door verschillende opleidingen in België, Nederland en de USA, werd ze life coach. Anja profileerde zich als de eerste plusoudercoach in België en publiceerde in 2014 haar boek ‘Je wist waar je aan begon!?’.

Zij volgde in 2011 een life coach training en vervolledigde deze training met het ‘Leadership’ certificaat aan de John Maxwell academy (VS) in 2014. In 2013 volgde Anja een opleiding tot Stiefplan-coach en werd de eerste gecertifieerde Stiefplan-coach in België.

In 2016 vulde Anja haar curriculum aan als MBTI-certified coach. Ze ondervond in haar praktijk dat het mensen écht helpt om concreet te ontdekken waarin ze verschillen en hoe ze deze verschillen kunnen ombuigen naar complementaire relaties.

Anja haar missie bestaat erin om mensen (terug) in verbinding te brengen door in te zetten op de kracht van het individu. Wanneer elk individu in een groep ten volle zichzelf mag zijn en blijven, zal dit niet alleen het individu, maar ook de groep ten goede komen en versterken.

Patsy Vanleeuwe
Patsy Vanleeuwe
Patsy werkt met mensen die conflict-vermijdend zijn, die niet goed weten hoe ze met hun gevoelens moeten omgaan en zaken opkroppen, omdat ze niet weten hoe ze die bespreekbaar kunnen maken.

Mensen willen graag vrij zijn, maar de grootste beperking zit in hun hoofd. Het zijn hun eigen overtuigingen: zo mag ik niet denken, dat mag ik niet voelen.

Hoe fijn zou het zijn om altijd en overal te kunnen zeggen wat je denkt, voelen wat je voelt en doen wat je wil, uiteraard op een respectvolle manier? Dat is pure vrijheid!

Patsy’s missie bestaat erin om mensen te leren om hun eigen authentieke manier te ontdekken zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen zeggen, voelen en doen wat ze willen.

Apluscoaching | Life Coach Opleidingen | Start-To-Coach