De basishouding van een goede coach

6 vaardigheden van goede coaches

Een goede coach doet veel aan zelfreflectie en neemt regelmatig de tijd om stil te staan bij zichzelf. Je bent niet vanzelfsprekend een goede coach van zodra je een certificaat of enige tijd ervaring op je palmares staan hebt.

Een goede coach doet aan zelfreflectie

Je wordt een steeds betere coach zolang je de moeite wil nemen om zelf te blijven leren en groeien. Dat doe je door je leven heel bewust te leven, door jezelf te durven confronteren met alles waarin je dagdagelijks geraakt wordt en door te investeren in jezelf (zowel tijd, geld als energie). Als mens zijn we nooit “af” of het perfecte voorbeeld. We krijgen bijna dagelijks te maken met situaties die ons uitdagen.

Een goede coach heeft tenminste die nederigheid en besef van evenwaardigheid aan elk ander mens. Coaches zijn dan wel bezig met bewustwording en persoonlijke groei, maar een echt bewust iemand voelt zich daarmee niet “beter” dan mensen die minder bewust zijn of onbewust in het leven staan.

Het komt er dus op neer dat een goede coach zich ervan bewust is dat we als mens makkelijk oordelen en standpunten klaar hebben, en dat je als coach een rolmodel bent om zelf zo goed mogelijk eigen oordelen te parkeren.

Een goede coach haalt de essentie boven

Een goede coach is ook iemand die aanwezig is bij zijn coachee. Je coachee komt bij jou met vraagstukken en misschien ook chaos in alle vragen waar hij of zij mee zit. Als coach heb je de taak om de essentie naar boven te brengen. De valkuil bestaat erin dat je als coach meegezogen wordt in de pijn en eventuele trauma’s die je coachee op tafel brengt.

Het gevaar is dan dat je je gaat focussen op alle pijn die je coachee heeft moeten doorstaan. Wat je zal leren, is dat de verhalen die de coachee brengt niet belangrijk zijn. Een alerte en aanwezige coach die heel betrokken is op de coachee zal de essentie uit die verhalen weten te distilleren.

Een goede coach focust niet op de verhalen en de trauma’s, maar focust op de impact die hij kan hebben op het leven van die coachee. Een andere valkuil bestaat erin dat je aan pleistercoaching gaat doen.

Een goede coach doet niet aan pleistercoaching

Vele oplossingsgerichte coaches gaan net iets te snel weg uit de pijn of het trauma en ontnemen zichzelf en de coachee daarmee heel waardevolle inzichten. Deze coaches willen hun coachee liefst zo snel mogelijk terug positiviteit laten voelen, of laten zich meezuigen in het ongeduld bij de coachee om snel oplossingen voor het probleem te vinden.

Ze gaan dan met oppervlakkige tips en oefeningen of positieve affirmaties aan de slag. Dit zal zeker ook een positief effect hebben, maar het is een korte termijn oplossing met slechts een tijdelijk effect.

Durven vertragen is dan ook een volgende belangrijke eigenschap van een goede coach. In mijn visie werken goede coaches vanuit een lange termijn visie en diepgang. Zij durven pijn en angsten recht in de ogen kijken.

Dit kan een goede coach alleen maar echt goed doen als je zelf ook je eigen pijn en angsten recht in de ogen hebt gekeken. Die ervaring zit alvast in onze Start-to-Coach opleiding. Onze coaching opleiding gaat niet alleen over leren coachen, maar ook en vooral gaat het over jou als mens en als coach!

Blog | Blog Hebben Coaches Een Icf Certificaat Nodig In 2021?

Belangrijkste vaardigheden van een goede coach

Naast deze basishouding zijn er nog enkele belangrijke vaardigheden die je als coach bijzonder goed onder de knie moet hebben.

Dit zijn:

  • Luisteren
  • Vragen stellen
  • De behoefte loslaten om advies te geven

Luisteren

“THE SINGLE BIGGEST PROBLEM IN COMMUNICATION IS THE ILLUSION THAT IT HAS TAKEN PLACE”

GEORGE BERNARD SHAW

Leg jezelf in de komende periode eens op om enkel maar te luisteren naar jouw geliefden in je omgeving. Je zal merken dat dit een heel moeilijke opdracht is. Mensen luisteren namelijk vooral om te antwoorden, niet om te luisteren.

Als coach is het van enorm groot belang om te luisteren en tussen de lijnen te horen wat gezegd wordt. Wanneer je als coach écht geluisterd hebt, kan je vrijwel onmiddellijk de vinger op de wonde leggen en voelt je coachee zich écht gehoord. Het is daar dat mirakels gebeuren. Want wanneer iemand zich gehoord voelt, zal hij/zij zich volledig openstellen.

Apluscoaching | Basisvaardigheden Van Een Goede Coach | Coaching Opleidingen

Vragen stellen

In coaching stellen we enkel open vragen. Dit zijn vragen die niet enkel met “ja” of “neen” kunnen beantwoord worden. Vragen waar enkel ja of neen op geantwoord kan worden, zijn gesloten vragen en werken beperkend.

Open vragen zijn vragen die jouw coachee aanzetten tot nadenken, verder denken dan het vanzelf-sprekende. Het zijn heel waardevolle vragen die jouw coachee verder brengen dan wanneer hij het zelf zou moeten doen.

Enkel door het in praktijk te doen en veel te oefenen, zal jij een top-coach met top-vragen worden. Dit is niet iets wat je enkel uit theorie aanleert.

Een manier om makkelijk de juiste vragen te stellen, is een heel nieuwsgierige blik op te zetten. Vanuit jouw onderzoekende en oordeelloze houding komen die vragen in jou naar boven die jouw coachee net nodig heeft.

De behoefte loslaten om advies te geven

Enerzijds ben je het best geplaatst om mensen te begeleiden als je zelf ervaringsdeskundige bent. Je kan daarmee het levende voorbeeld en een grote hoop zijn voor je coachee. Anderzijds zit hier ook een grote valkuil in.

Als coach zal je dikwijls de oplossingen en antwoorden al zien nog voor je coachee het ziet. Je zal dan de neiging hebben om advies te geven, zeker wanneer je coachee je erom vraagt. In vele gevallen zal je coachee ook om raad vragen vanuit een gevoel van hulpeloosheid of machteloosheid.

Trap niet in de val. Je kan ter inspiratie een verhaal vertellen over een soortgelijke situatie, maar daar blijft het dan ook bij. Blijf je coachee aanmoedigen om zelf aan eigen mogelijkheden en oplossingen te denken. Het model dat we in onze Start-to-Coach opleiding aanleren, zal jou hierin ondersteunen.

ebook Starten als Life Coach

Ontdek jouw talent als coach

In dit e-Book laten we je al eens binnenkijken in de coachingwereld.

  • Wat wordt er van jou verwacht als je in een opleiding stapt?
  • Hoe weet je of je op de juiste plek bent?
  • Wat is coachen alvast niet en wat is het dan wel?
  • De basishouding van een goede Life Coach
  • Het werkterrein van een coach en afbakening daarvan
  • De verschillende coachingmodellen en het model dat wij gebruiken

We bieden je een antwoord op die eerste vragen en nemen je mee in enkele verhalen om je te laten proeven van het leven als Life Coach.

Ebook | Starten Als Life Coach | Apluscoaching
DOWNLOAD HIER JOUW EXEMPLAAR

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik bij Apluscoaching de Start-to-Coach opleidingen (Essentials en Advanced) gevolgd heb. Het gedachtengoed was wat mij overhaalde om met de opleiding te beginnen. Ik hou van de combinatie van nuchterheid en spiritualiteit die Anja in haar opleidingen verweeft.

De Essentials opleiding volgde ik bij Patsy Vanleeuwe en Els(...)

Review | Catherine Cauwe | Apluscoaching
Boeiend & Authentiek
Posted on:
Start-to-Coach
18 mei 2022

De Start-to-Coach opleiding heb ik ervaren als intensief, verrijkend, leerzaam, gezellig, leuk, maar bovenal zeer bijzonder. Ik ben tot zoveel zelfinzichten gekomen en gegroeid dat ik het jammer vond dat het al afgelopen was.

Review | Natasa Djokovic | Apluscoaching
Intensief en Verrijkend
Posted on:
Start-to-Coach
19 april 2022

Dankjewel Anja, Patsy en Els voor deze inspirerende, leerrijke, intense opleiding! Ik heb deze dagen als heel fijn ervaren. Elke dag was anders, de band tussen de deelnemers groeide, iedereen mocht er zijn op zijn eigen unieke manier. Deze openheid in de hele groep, tussen deelnemers én trainers, zorgde ervoor dat ik me op mijn gemak voelde en kon groeien.(...)

Review | Inge Huybrechts | Apluscoaching
Leerrijk en Intense
Posted on:
Start-to-Coach
15 april 2022

4,9 36 reviews

Lees onze andere reviews