STIEFOUDERCOACHING2022-12-05T18:33:37+01:00

Stiefoudercoaching

Want samengestelde gezinnen hebben een andere vorm van relatietherapie nodig

Problemen met je samengesteld gezin

Je wist waar je aan begon toen je een relatie begon met een partner die al een kind had. De rest van het verhaal had je echt niet kunnen voorspellen. Geen enkele stiefouder kan trouwens voorspellen wat gaat komen. Je wist niet dat:

 • je een mismatch zou voelen tussen hoe jij je kinderen opvoedt en de opvoeding van de kinderen van je partner.
 • jij altijd de kastanjes uit het vuur moet halen voor de kinderen van je partner.
 • er jaren later nog altijd een strijd tussen ex-partners zou blijven bestaan!
 • niemand jou begrijpt en je nergens heen kan met je gevoelens als stiefouder.

Je wist dus niet half waar je aan begon, maar je weet wel dat je vanaf hier een manier moest zoeken om ermee om te gaan.

Wat we je vooral willen meegeven, is dat het ook anders kan. Uit ervaring weten onze stiefoudercoaches hoe het niet moet. En omdat onze coaches weten wat ze zelf niet wilden, weten ze ondertussen ook hoe het wel kan.

Inzicht in je samengesteld gezin

 • Eerst je eigen zuurstofmasker – je kan alleen maar lief zijn voor je partner/gezin als je lief genoeg bent voor jezelf.
 • Een samengesteld gezin is geen ‘klassiek gezin’.
 • Leer communiceren vanuit zelfkennis.
 • Doorbreek je patronen – je neemt je patronen steeds mee naar volgende relaties als je niets leert.

Niemand kiest ervoor om stiefouder te worden. Dat plan maak je niet, dat overkomt je. Want de liefde is groot, en de stiefkinderen kan je niet wegcijferen. Maar stiefouders zitten met veel vragen en worden soms geconfronteerd met het onbespreekbare:

 • Hoe kan ik zeggen dat ik zijn/haar kinderen niet zo graag zie als mijn kind?
 • Hoe kan ik zeggen dat de ex-partner van zijn/haar kinderen te veel invloed heeft in ons gezin.

Bij Apluscoaching vinden stiefouders in eerste instantie al erkenning en herkenning voor hun veelal ongekende en dus onbeminde problemen.

Stiefoudercoaching – onze aanpak

Samengestelde gezinnen hebben een andere vorm van relatietherapie nodig

Een samengesteld gezin is namelijk net zoals een team op de werkvloer een samenstelling van verschillende persoonlijkheden die moeten samenwerken of samenleven. En het is fantastisch om te zien hoeveel eye-openers onze tools al brachten bij partners die nu plots concreet aan de slag konden gaan om conflicten te ontmijnen.

Bij de Apluscoaching werken we namelijk op een heel concrete en confronterende manier, in een kort en efficiënt traject, naar levensveranderende en duurzame resultaten. Anders dan bij relatietherapie hoeven niet altijd beide partners aanwezig te zijn bij de sessies.

Wij gaan van start met de partner – meestal de stiefouder – die de hulpvraag stelt. De andere partner kan later aansluiten indien gewenst. Maar het is geen vereiste. We kunnen dus met één persoon aan de slag om heel wat verandering in de relatie te bereiken. We werken op een manier waarbij we het grotere geheel in het achterhoofd houden. Vanuit 1 persoon oefenen we op een middelende manier een positieve invloed uit op het hele systeem rond de relatie en het nieuwe gezin.

Zie ook hieronder: Hoe gaan we te werk?

Stiefoudercoaching begint bij jezelf

Mensen komen meestal in een scheiding of relatiebreuk terecht doordat ze denken dat ze de andere nodig hebben om aan de relatie te werken. Eén van beide partners voelt dat de relatie niet helemaal loopt zoals het zou moeten. Die partner – jij als stiefmoeder of stiefvader – probeert wel aan de alarmbel te trekken, maar de andere partner is te druk bezig met het werk, met de kinderen, met zorgen voor anderen of erkent het probleem helemaal niet.

De andere partner of de biologische ouder vindt het wat overdreven om in therapie of coaching te moeten en schrikt zich later een bult wanneer het niet 5 voor 12, maar misschien zelfs al over twaalven is. Twee mensen groeien stilaan maar zeker uit elkaar en voor ze het goed en wel beseffen, staan ze voor een scheiding. Als laatste redmiddel proberen ze hun relatie nog te redden via relatietherapie of soms zelfs met een dure vakantie als pleistertje.. Maar dikwijls is het dan al te laat. En dat terwijl wij bij Apluscoaching weten dat het anders kan.

Geloof je niet in therapie? Dat treft! Wij zien maar al te vaak mensen die hun vertrouwen in therapie zijn verloren. Dikwijls zijn het de mannen die er niet echt in geloven. Ze vertellen ons dat het bij therapie te abstract of zweverig blijft en dat therapie hen bij een vorige relatie ook niet heeft vooruit geholpen.

Maak een afspraak met één van onze stiefoudercoaches in Aartselaar, Mortsel, Gent en Leuven en ontdek hoe onze aanpak jou en jouw relatie kunnen helpen.

Boek Voor Plusouders | Je Wist Waar Je Aan Begon | Anja Pairoux

De stiefoudercoach

 • Brengt jou tot inzichten over jezelf en je partner, de biologische ouder van je stiefkind(eren)
 • Ondersteunt jou om te ontdekken wat jij te leren hebt in en door je relatie
 • Houdt jou de spiegel voor van de patronen die jij in stand houdt in je samengesteld gezin
 • Reikt jou concrete tools aan om verandering in je leven en je relatie(s) te brengen

De stiefoudercoaches bij Apluscoaching werken anders. Onze coaches werken met heel concrete tools en spreken de taal van onze cliënten. Ze zijn namelijk zelf stiefouder of komen uit een samengesteld gezin. Wanneer één van beide partners meer nood blijkt te hebben aan coaching dan de andere, werken we voornamelijk met die partner die het het meest nodig heeft. Je mag ook duidelijke en confronterende taal verwachten.

Hou je niet van een confronterende aanpak of denk je het te houden op enkel maar wat komen praten? Dan ben je bij ons niet aan het juiste adres. Je gaat bij ons een werkelijk engagement aan, met jezelf, met jullie relatie en met je coach. Tijdens dit traject wordt er hard gewerkt, niet alleen tijdens de sessies, maar ook daartussen. Je coach confronteert je waar en wanneer nodig. Dit is niet altijd prettig, maar we zijn geen goede coaches als we dit niet doen.

Wil je niet geconfronteerd worden met je eigen patronen, dan kan je beter een koffie gaan drinken met een vriend(in). Echte verandering komt namelijk pas tot stand nàdat je inzicht hebt opgedaan. En inzicht doe je pas op doordat er iemand is die jou durft te vertellen wat je zelf doet en kan veranderen, ten goede van jezelf. Wij zijn er niet om je gelijk te geven. Wij zijn er om het juiste te zeggen en jou te helpen naar een gelukkigere relatie waarin elke partner ten volle zichzelf kan zijn.

Verschil tussen stiefoudercoaching en (relatie)therapie

Een van de meest voorkomende misvattingen over coaching is dat het een verkapte vorm van therapie is. In werkelijkheid is stiefoudercoaching een unieke service die mensen helpt om met een toekomstgerichte visie aan hun relatie te werken. De Aplus coaches dagen jou uit om je in de toekomst te verplaatsen en visie te scheppen over hoe de relatie idealiter moet functioneren. Vervolgens wordt er in stiefoudercoaching stapsgewijs en heel concreet gewerkt met die visie als einddoel.

Het verschil tussen een coach en een therapeut is dat wij als stiefoudercoaches cliënten een afgebakend proces of traject aanbieden, in plaats van reguliere sessies voor onbepaalde duur. In coaching werkt een cliënt samen met ons om:

 • doelen te verduidelijken en visie te scheppen,
 • de daarbijhorende obstakels en problematisch gedrag te identificeren,
 • concrete kennis en inzichten op te doen om zaken anders aan te pakken,
 • actieplannen te maken om de gewenste resultaten te bereiken.

Het proces bij coaching neemt het huidige startpunt van de cliënt als een acceptabele neutrale grond en is vanaf dat moment meer actiegericht. Een coach stelt de coachee (cliënt) in staat om controle over zijn leven te nemen en actie te ondernemen om naar zijn doelen toe te werken.

Blog | Verschil Life Coach En Therapeut | Apluscoaching

Hoe gaan we tewerk?

Het intakegesprek

Na een eerste contact per telefoon, maakt onze coach met jou een afspraak voor een intakegesprek. Deze persoonlijke kennismaking staat in het teken van jouw uitdagingen en doelstellingen.

Het eerste kennismakingsgesprek heeft als doel om je situatie volledig in kaart te brengen. Je coach zal met jou aftoetsen of jij werkelijk klaar bent voor coaching en wat het meest optimale traject is voor jou. Na dit intakegesprek voel je of er een wederzijdse match is en welk traject jij wil afleggen.

Het coaching traject – een traject op maat

Na dit intakegesprek heb je beslist of je al dan niet bij deze coach in traject stapt. Dit houdt in dat je een traject uitstippelt in functie van jouw doelstellingen. Je legt samen een volgende afspraak vast en bekijken van daaruit welke acties jij zal ondernemen om jouw doelstellingen te realiseren.

Wanneer je vervolgens het coaching traject opstart, gaat het echte werk van start. In een eerste sessie duiken we éénmalig in het verleden om de rode draad aan patronen duidelijk te stellen. Na dit gesprek is het niet nodig om nog langer in het verleden te blijven hangen. Je verleden verandert toch niet meer. Eens we de patronen kennen die de oorzaak zijn van je problemen, is verdere analyse van het verleden overbodig wat ons betreft. Het is niet nodig om jarenlang in therapie te gaan en je verleden kapot te analyseren.

Vervolgens neemt je coach je denkbeeldig mee naar 5 jaar later. We helpen je om jouw toekomstige plaatje te beschrijven alsof we effectief 5 jaar verder zijn en alles gerealiseerd is wat jij wenste. Dit is geen evidente oefening. Probeer het maar eens. Je onderbewustzijn komt er namelijk constant tussen om je tot de huidige realiteit terug te roepen.

Het vertelt je dat je realistisch moet blijven en gooit er je huidige probleem tussen om je duidelijk te maken dat wat je wenst onmogelijk is. Pas nadat we de visie scherp hebben van waar jij naartoe wil, gaan we in volgende sessies aan de slag met de tools en inzichten die nodig zijn om richting die visie te werken.

Bij Apluscoaching staan we voor een onbevooroordeelde, discrete en gemoedelijke manier van werken.

Maak een afspraak

Na een eerste korte kennismaking via mail of telefoon, maak je een afspraak voor een intakegesprek. Deze persoonlijke kennismaking staat in het teken van jouw uitdagingen en doelstellingen. Als het klikt, stelt jouw coach een persoonlijk coaching traject op en leg je vervolgens samen met je coach verdere afspraken vast. Voor dit intake gesprek (1u) betaal je € 121 (incl. BTW).

Maak een afspraak met één van onze relatiecoaches in Aartselaar, Mortsel, Gent en Leuven en ontdek hoe onze aanpak jou en jouw relatie kunnen helpen.

Bij Apluscoaching staan we voor een onbevooroordeelde, discrete en gemoedelijke manier van werken.

Vragen rond plusoudercoaching

Is het nu stiefmoeder of plusmama?2021-01-17T11:13:41+01:00

“Waarom noemen jullie jezelf plusmama? Het geeft mij het gevoel dat je dan meer bent dan de echte mama. Er bestaat maar 1 mama!”
Dit was de reactie van een biologische mama op een Facebook bericht over het plusmoederschap of zoals beter bekend in de volksmond het ‘stiefmoederschap’.

Het is een veel voorkomende reactie die tegelijk ook heel veel vertelt over de gevoeligheid van het onderwerp. In deze blog neem ik je graag mee naar de achtergrond en de samenstelling van het woord op zich met daarbij de oorsprong van alle gevoeligheden die erbij opgeroepen worden.

Lees er meer over in mijn blog: Stiefmoeders mogen ook op heel wat steun rekenen.

Wat als de bio-ouders het opvoeden verleerd zijn?2021-04-26T10:29:17+02:00

Ouders die scheiden, zijn na de scheiding niet meer de ouders die ze zouden zijn als ze geen scheiding doorgemaakt zouden hebben. Het lijkt wel of ze het opvoeden verleerd zijn. Gescheiden ouders dragen een pijn mee rond hun kinderen. Ze hebben schuldgevoelens, het gevoel dat ze gefaald hebben omdat ze de kinderen niet hebben gegeven wat de bedoeling was, hebben dikwijls ook compensatiedrang uit angst om de kinderen te verliezen aan de andere kant en willen hun kinderen beschermen voor elke mogelijke bijkomende tegenslag of pijn.

Lees mijn tips in mijn blog: Tips voor gescheiden ouders

Opvoeding versus huisregels in het nieuwe gezin2021-04-26T10:33:13+02:00

Eén van de grootste verschillen tussen klassieke gezinnen en samengestelde gezinnen bestaat in het feit dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen opvoedregels en huisregels. In klassieke gezinnen is dit niet aan de orde omdat dit alles onder één dak thuishoort. Bij nieuw samengestelde gezinnen heb je te maken met verschillende opvoedculturen die onder één dak samenkomen. En dat vraagt meer duidelijkheid over wat bij wiens gezag hoort; bij de stiefouder of de biologische ouder?

Lees ook mijn blog: Onderscheid tussen opvoeding en huisregels

Op vakantie met het samengesteld gezin2021-01-17T11:16:09+01:00

De vakantie is een uitdagende periode, voor àlle ouders. Puzzelen met opvang, sport- en spelkampen voor de kinderen, de eigen work-life balance als ouders. Op vakantie gaan met het samengesteld gezin is een extra uitdaging: de stiefkinderen die in vele gevallen langer en meer aanwezig zijn, nood aan ontspanning met het eigen kerngezin of tijd met je partner alleen, maar dat lijkt je maar niet gegund.

Lees ook mijn blog: Wat alle samengestelde gezinnen moeten weten voor ze op vakantie gaan!

Geldzaken in een nieuw samengesteld gezin2021-08-18T13:16:23+02:00

Samengestelde gezinnen, een taboe, een moeilijk onderwerp om over te praten met je naasten. Geld is ook zo een taboe. Neem de combinatie van geld binnen nieuw samengestelde gezinnen en je komt aan de perfecte taboe-cocktail. Als pluspapa of plusmama zijn financiële afspraken evenals afspraken rond erfenissen dikwijls moeilijk bespreekbaar.

Lees ook mijn blog: Samengestelde gezinnen en het financiële taboe

Ga naar de bovenkant