RELATIECOACHING2022-01-21T17:00:09+01:00

Relatiecoaching

1 op de 2 huwelijken in België eindigt in scheiding. En dit zijn nog maar de officiële cijfers. Ongehuwde ouders die uit elkaar gaan, zijn hier niet in meegerekend. Het aantal relaties die eindigen omdat 2 mensen het maar niet kunnen vinden met elkaar, loopt te hoog op. Dat is zeer pijnlijk, zeker als je weet dat het anders zou kunnen.

Als mensen nog maar eens zouden willen kijken naar hoe het komt dat ze niet overeenkomen ipv te blijven hangen in het thema waarover ze het niet eens raken. In mijn coachingpraktijk zet ik o.a. MBTI in als tool om mensen inzichten te verschaffen in hun eigen persoonlijkheid en waarin ze dan precies verschillen met hun partner.

MBTI – Myers Briggs Type Indicator – is een aanvaardings- en energiehuishoudingstool die voornamelijk ingezet wordt in bedrijven om teams naar betere samenwerkingen te ondersteunen.

Ik gebruik deze tool in mijn praktijk vooral bij gezins- en relatiecoaching. Je relatie of je gezin is net zoals een team op de werkvloer een samenstelling van verschillende persoonlijkheden die moeten samenwerken of samenleven. En het is fantastisch om te zien hoeveel eye-openers deze tool al bracht bij partners die nu plots concreet aan de slag konden gaan om conflicten te ontmijnen.

Na een feedbacksessie op basis van MBTI doe je een aantal inzichten op over de verschillen in persoonlijkheden. We gaan in op de 4 dimensies binnen MBTI die gaan over:

 • Waar haal ik mijn energie vandaag?
 • Hoe ga ik met informatie om?
 • Op welke manier neem ik beslissingen?
 • Hoe zie ik het liefst mijn wereld om me heen georganiseerd?
Relatiecoaching

Coaching of Therapie?

Een van de meest voorkomende misvattingen over coaching is dat het een verkapte vorm van therapie is. In werkelijkheid is coaching – life coaching, relatiecoaching, … – een unieke service die is ontworpen om mensen met doelen te helpen de resultaten te behalen die hen succes en voldoening zullen brengen, op alle gebieden van het leven. Lees ook mijn blog “Wat is coaching?

Relatiecoach Of Therapeut

Hier zijn enkele van de verschillen tussen relatiecoaching en relatietherapie, en een basisgids voor wanneer welke hulpverlening geschikt is.

Therapie of relatietherapie, ook wel counseling of psychotherapie genoemd, is een langdurig proces waarbij een cliënt samen met een zorgverlener problemen, gedrag, relatieproblemen en gevoelens diagnosticeert en oplost.

Het verschil tussen een (relatie)coaching en een (relatie)therapie is dat wij bij Apluscoaching, als (relatie)coach cliënten een proces of traject aanbieden, in plaats van reguliere sessies. In (relatie)coaching werkt een cliënt samen met de coach om:

 • doelen te verduidelijken en daarbijhorende obstakels en problematisch gedrag te identificeren,
 • actieplannen te maken om de gewenste resultaten te bereiken.

Het proces van (relatie)coaching neemt het huidige startpunt van de cliënt als een acceptabele neutrale grond en is vanaf dat moment meer actiegericht. Een coach stelt de coachee (cliënt) in staat om controle over zijn leven te nemen en actie te ondernemen om naar zijn doelen toe te werken.

Lees meer over het verschil tussen coaching en therapie in de blog: “Verschil tussen een life coach en een therapeut .

Hoe gaan we tewerk?

Intake gesprek

Na een eerste contact per telefoon, maakt onze life coach met jou een afspraak voor een intake gesprek. Deze persoonlijke kennismaking staat in het teken van jouw uitdagingen en doelstellingen.

Het eerste kennismakingsgesprek heeft als doel om je situatie volledig in kaart te brengen. Je coach zal met jou aftoetsen of jij werkelijk klaar bent voor coaching en wat het meest optimale traject is voor jou. Na dit intake gesprek voelen jullie of er een wederzijdse match is en welk traject jij wil afleggen.

Het life coaching traject – een traject op maat

Na dit intake gesprek heb je beslist of je al dan niet bij deze coach in traject stapt. Dit houdt in dat jullie een traject uitstippelen in functie van jouw doelstellingen. Jullie leggen samen een volgende afspraak vast en bekijken van daaruit welke acties jij zal ondernemen om jouw doelstellingen te realiseren.

Wanneer jullie vervolgens het life coaching traject opstarten, gaat het echte werk van start. In een eerste sessie duiken jullie éénmalig in het verleden om de rode aan patronen duidelijk te stellen.

Na dit gesprek is het niet nodig om nog langer in het verleden te blijven hangen. Je verleden verandert toch niet meer. Eens we de patronen kennen die de oorzaak zijn van je problemen, is verdere analyse van het verleden overbodig wat ons betreft. Het is niet nodig om jarenlang in therapie te gaan en je verleden kapot te analyseren.

Vervolgens neemt je coach je denkbeeldig mee naar 5 jaar later. We helpen je om jouw toekomstige plaatje te beschrijven alsof we effectief 5 jaar verder zijn en alles gerealiseerd is wat jij wenste. Dit is geen evidente oefening. Probeer het maar eens. Je onderbewustzijn komt er namelijk constant tussen om je tot de huidige realiteit terug te roepen.

Het vertelt je dat je realistisch moet blijven en gooit er je huidige probleem tussen om je duidelijk te maken dat wat je wenst onmogelijk is. Pas nadat we de visie scherp hebben van waar jij naartoe wil, gaan we in volgende sessies aan de slag met de tools en inzichten die nodig zijn om richting die visie te werken.

Bij Apluscoaching staan we voor een onbevooroordeelde, discrete en gemoedelijke manier van werken.

Relatiecoaching - Maak Een Afspraak

Hoe los je irritaties in je relatie snel op?

 1. Stop met je aandacht op de irritatie rond je partner te richten! Dat waar je je aandacht op richt, wordt namelijk alleen maar groter.
 2. Je vraagt van een linkshandige niet om rechtshandig te schrijven opdat het leven voor jou makkelijker wordt. Doe dat dan ook niet in je relatie. Vraag niet aan je partner om zijn/haar persoonlijkheid aan te passen aan die van jou.
 3. Durf in de spiegel te kijken: wat doe jij anders dan je partner, waarin verschil je? Het is makkelijk om te zeggen dat je partner in de fout gaat, het is heel makkelijk om te verwachten dat je partner zich aanpast. Maar het wordt pas verrijkend en interessant als je durft stil te staan bij wat je zelf doet.
 4. Zorg ervoor dat je zicht krijgt op je eigen persoonlijkheidsprofiel zodat je je eigen behoeften en grenzen kent. In één MBTI feedbacksessie krijg je al een heel uitgebreid beeld op jouw eigen persoonlijkheid.
 5. Leer benoemen wat jij nodig hebt opdat jij je ook niet hoeft aan te passen. Eens je je eigen persoonlijkheid kent, wordt het makkelijker. Bijvoorbeeld:
  NIET: ik wil dat je er rekening mee houdt dat ik daar anders in ben, dat ik dat nodig heb om rust in mijn hoofd te hebben.
  WEL: ik weet dat jij je graag laat verrassen in wat de dag brengt. Maar ik heb het nodig om in grote lijnen zicht te hebben op wat er komt. Als we dus van punt A naar punt B gaan en jij wil graag wat tussenstops maken, wil je me dan gewoon vertellen dat we niet rechtstreeks van A naar B gaan? Ik hoef niet noodzakelijk te weten waar je dan precies tussentijds wil stoppen, maar wel dàt er tussenstops zullen zijn.

Heb je interesse om jouw eigen MBTI profiel te kennen? Mail mij op [email protected] en we maken een afspraak voor jouw individuele feedbacksessie.

Lees ook mijn blog Irritaties in relaties

Maak een afspraak

Na een eerste korte kennismaking via mail of telefoon, maak je een afspraak voor een intake gesprek. Deze persoonlijke kennismaking staat in het teken van jouw uitdagingen en doelstellingen. Als het klikt, stelt jouw coach een persoonlijk coaching traject op en leg je vervolgens samen met je coach verdere afspraken vast. Voor dit intake gesprek (1,5u) betaal je € 121 (incl. BTW).

Bij Apluscoaching staan we voor een onbevooroordeelde, discrete en gemoedelijke manier van werken.

Veel gestelde vragen over life coaching?

Wat doet een life coach precies?2021-01-17T11:12:49+01:00

Een life coach stimuleert en begeleidt cliënten bij een reeks professionele en persoonlijke kwesties. Life coaching staat los van het geven van advies, consulting, counseling, mentoring en het toedienen van therapie. Je zou een coach inhuren om je te helpen met specifieke professionele projecten, persoonlijke doelen en overgangen.

Lees ook mijn artikel Coachende Vaardigheden

Wat zijn de voordelen van een life coach?2021-01-17T11:12:12+01:00

6 Manieren waarvan u kunt profiteren bij Life Coaching

 1. Duidelijkheid krijgen over wat je wilt.
 2. Verbetering van je (zelf)vertrouwen.
 3. Door obstakels, angst en onzekerheden te overwinnen, loop je voorop.
 4. Erkenning van de mogelijkheden voor je leven.
 5. Een plan opstellen om uw doelen sneller te bereiken.
 6. Iemand om u verantwoordelijk te houden.

Lees ook mijn artikel over De Basishouding van een Goede Coach

Waarmee kan een life coach helpen?2021-01-19T10:18:26+01:00

Coaches werken niet aan problemen uit het verleden of trauma’s. Life coaches zijn geen psychologen of psychotherapeuten. De meeste life coaching-klanten zijn gezonde, succesvolle mensen die misschien een beetje vastzitten of gewoon een grote verandering in hun leven willen maken en de steun van hun eigen persoonlijke coach willen hebben.

Lees ook mijn artikel over De Basishouding van een Goede Coach

Hoe verloopt een life coaching sessie?2022-04-28T09:41:32+02:00

Sessies bij een life coach duren meestal tussen de 60 minuten tot 1,5u (afhankelijk van de life coach die u kiest). Een life coach moet ook ondersteuning en feedback bieden om u te helpen gefocust te blijven op uw doelen en zal u af en toe taken en doelstellingen geven om buiten sessies aan te werken.

Lees ook mijn artikel Wat is coaching?

Life coaching: Wat mag je verwachten?2021-01-19T10:18:34+01:00

Life Coaching: wat mag je verwachten?

 • Tijdens de eerste life coaching-sessie zal een algemeen beeld van iemands leven worden geschetst, alvorens te identificeren welk gebied ze willen verbeteren of waar ze momenteel niet tevreden mee zijn.
 • De life coach en cliënt zullen doelen overeenkomen die tijdens sessies worden opgesplitst in meer haalbare doelen.
 • Het is dan aan het individu om aan de slag te gaan met de technieken die hen zijn geleerd en te werken aan wat is overeengekomen.

Lees ook mijn artikel Wat is Coaching?

Wat is het verschil tussen een life coach en een therapeut?2021-01-17T11:08:22+01:00

Wat is het verschil tussen een life coach en een therapeut?

Therapeuten analyseren het verleden van hun cliënt als hulpmiddel voor het begrijpen van huidig ​​gedrag, terwijl life coaches eenvoudig huidig ​​problematisch gedrag identificeren en beschrijven, zodat de cliënt eraan kan werken om ze aan te passen. Therapie en life coaching delen bepaalde eigenschappen en doelstellingen.

Lees ook mijn blog Life Coach vs Therapeut

APLUS GROUP BV

Apluscoaching