Hoe los je irritaties in je relatie snel op?

Irritaties in je relatie zijn als signalen. Signalen waar je aandacht aan moet geven. Als je weet dat 1 op de 2 huwelijken in België eindigt in scheiding, dan kan je maar best tijdig aandacht geven aan deze irritaties in je relatie.

En dit zijn nog maar de officiële cijfers, ongehuwde ouders die uit elkaar gaan niet meegerekend. Het aantal relaties die eindigen omdat 2 mensen het maar niet kunnen vinden met elkaar, loopt te hoog op. Dat is zeer pijnlijk, zeker als je weet dat het anders zou kunnen.

Als mensen nog maar eens zouden willen kijken naar hoe het komt dat ze niet overeenkomen ipv te blijven hangen in het thema waarover ze het niet eens raken. In mijn coachingpraktijk zet ik MBTI in als tool om mensen inzicht te verschaffen in hun eigen persoonlijkheid en waarin ze dan precies verschillen met de andere. MBTI – Myers Briggs Type Indicator – is een aanvaardings- en energiehuishoudingstool die voornamelijk ingezet wordt in bedrijven om teams naar betere samenwerkingen te ondersteunen.

In deze blog wil ik je een oplossing aanreiken om de energiehuishouding binnen je relatie terug op peil te brengen. Volgende uitspraken klinken misschien wel bekend in de oren:

 • “Het lijkt wel dat ik altijd de moeilijke ben binnen ons gezin”
 • “Hoe komt het dat ik sneller dan de anderen leeggezogen raak?”
 • “Doet mijn partner dat nu om mij te pesten, mijn partner weet toch hoe belangrijk bepaalde dingen voor mij zijn?!”
 • “Mijn partner liegt, zegt de dingen altijd anders dan ze uiteindelijk zijn”
 • “Het is verschrikkelijk hoe mijn partner er eeuwen over doet eer hij/zij knopen doorhakt”
 • “Mijn partner is zo chaotisch, ik kan er echt niet mee om”

Hoe er al gauw irritaties in je relatie ontstaan die heel makkelijk te voorkomen zijn!

Een koppel dat ik begeleid, is over het algemeen heel gelukkig samen. Maar ze merken dat ze steeds dezelfde discussies voeren en willen hieraan werken voordat het hun relatie verzuurt. Ze zijn het er samen over eens dat de vrouw het best kan schetsen wat er gebeurt, dus zij geeft een voorbeeld van hun situatie.

“Afgelopen weekend zat het er weer bovenarms op. We hadden een feestje waarop we verschillende vrienden en familie hadden uitgenodigd. We vinden het altijd leuk om gezellig samen te zijn met anderen. Alles verliep behoorlijk goed en iedereen amuseerde zich, maar op een bepaald moment was voor mij de maat vol.

Achteraf bekeken, begon het al bij de voorbereidingen. Hij moest op vrijdag naar een tennistornooi waar hij niet onderuit kon. Ik had er alle begrip voor en ging dan alvast alleen alle inkopen doen. De voorbereidingen van hapjes en dergelijke horen ook altijd tot mijn takenpakket. Tot daar geen probleem. Maar het liep steeds meer mis naargelang er meer vrienden toekwamen op het feestje.

Hij stond bij enkele van zijn beste vrienden toen er plots een groep tesamen toekwam. Hij vroeg me om de nieuw toegekomen gasten te verwelkomen en een glaasje te schenken. Terwijl ik dat deed, kwam zijn familie ook toe. Ik probeerde met iedereen te socializen, maar ik voelde dat het enorm veel energie van mij vroeg.

Op een bepaald moment was mijn vatje vol, ben ik op hem toegestapt en heb ik hem toegesnauwd dat hij kon maken dat hij binnen de seconde de andere gasten ging entertainen. We hebben de avond nog behoorlijk goed verdergezet om onze gasten een fijne avond te bezorgen, maar tussen ons was de spanning te snijden. Nadat iedereen vertrokken was, schoot hij uit zijn sloffen omdat hij niet begreep waarom die uitval van mij in godsnaam nodig was.

We leggen het de dag nadien dan wel altijd terug bij, maar ik vraag me af hoe het komt dat mijn lontje zo kort is, ben ik dan zo een onverdraagzaam mens?”

Verschil Tussen Life Coach En Therapeut

Ken je energiehuishouding.

Bovenstaand verhaal is voor mij een typisch voorbeeld van hoe de energiehuishouding overhoop gehaald wordt door verschil in persoonlijkheden. Om duidelijk te maken wat ik hiermee bedoel, neem ik je graag eerst mee in een oefening.

Ik wil je om te beginnen al eens vragen om je naam neer te schrijven op een willekeurig blad. Niets meer of niets minder, gewoon je naam neerschrijven. Heb je dat gedaan? Ben je rechtshandig of linkshandig? We noemen dit je “voorkeurhand”. Ok, vervolgens wil ik je vragen om je naam nu met de andere hand te schrijven, onder de plaats waar je zonet je naam schreef.

Wat heb je hierbij gevoeld, gedacht, ervaren? Wanneer je met je voorkeurhand kan schrijven, gaat dat vanzelf, zonder nadenken, naturel, snel en vlot. In het tweede geval ging het waarschijnlijk moeizamer. Je moest nadenken, het resultaat is minder geslaagd, het vroeg inspanning, het vergde energie van jou!

Meer en Betere Team Interacties (MBTI).

De Myers-Briggs Type Indicator is een persoonlijkheidsvragenlijst die in de bedrijfswereld veelgebruikt en erkend is. Ik gebruik deze tool in mijn praktijk echter vooral bij relatiecoaching en plusoudercoaching. Je relatie of je gezin is net zoals een team op de werkvloer een samenstelling van verschillende persoonlijkheden die moeten samenwerken of samenleven.

En het is fantastisch om te zien hoeveel eye-openers deze tool al bracht bij partners die nu plots concreet aan de slag konden gaan om conflicten te ontmijnen.

Na een feedbacksessie op basis van MBTI (de Myers-Briggs Type Indicator) doe je een aantal inzichten op over de verschillen in persoonlijkheden. We gaan in op de 4 dimensies binnen MBTI die gaan over:

 • Waar haal ik mijn energie vandaag?
 • Aan welk soort informatie besteed ik aandacht?
 • Volgens welk proces neem ik beslissingen?
 • Hoe ga ik het liefst om met de wereld om me heen?

Ik zie MBTI als een aanvaardingstool en hulpmiddel om je energiehuishouding op peil te houden. Wanneer 2 personen hun eigen persoonlijkheid goed kennen en weten wat ze nodig hebben om ten volle tot hun recht te komen, kunnen ze ook aan hun partner de juiste vragen stellen waarmee aan hun behoeften beantwoord kan worden.

In het voorbeeld van het bovenvernoemde koppel concludeerde de vrouw op het einde van de sessie:

Ik zie nu in dat ik niet de ambetante ben, maar dat ik wel vooraf afspraken moet maken met mijn man als we voor een feestje staan. Hij heeft van mij een duidelijk signaal nodig als ik voel dat mijn energie op raakt en ik moet tijdig mijn grenzen leren aangeven. Ik dacht ook dat ik heel flexibel was, maar ik zie nu dat ik er toch nood aan heb om vooraf zicht te hebben op wat op de planning staat.

Zij haalt vooral energie uit haar binnenwereld. Ze houdt dan wel van sociale gelegenheden, maar ze beseft nu pas dat veel interactie ook heel wat van haar energie vraagt in tegenstelling tot haar man. Daarnaast gaat zij van nature heel gestructureerd tewerk. Teveel last-minute wijzigingen in haar planning maken haar onrustig. Ook hierin verschilt ze met haar man die graag van moment tot moment leeft.

Hij concludeerde:

Ik voelde me tot hiertoe beknot in mijn vrijheid door haar. Het voelde alsof ze alles moest weten tot in detail. Ik blokte haar dan altijd af en hield haar wat op een afstand over sommige onderwerpen. Maar nu zie ik dat dat gewoon vanuit een andere behoefte bij haar is. Als ik haar gewoon zeg “ik ben daarmee bezig, je kan erop rekenen dat het in orde komt” en ik geef tussentijds hier en daar eens een korte update, is alles perfect in orde en zijn we allebei tevreden.

De man is eerder een ‘toekomstdenker’ waarbij de details over wat hier en nu nodig is wat in de schaduw raken. Voor hem is het vermoeiend als hij teveel met informatie moet bezig zijn die voor hem op het eerste zicht onbelangrijk lijken. Zij heeft echter een minimum aan informatie nodig om zich een beeld te kunnen vormen van wat zich op dat moment afspeelt.

Anja Pairoux - Relatiecoach

Maar hoe moet dat dan concreet?

 1. Stop met je aandacht op de irritatie rond je partner te richten! Dat waar je je aandacht op richt, wordt namelijk alleen maar groter.
 2. Vraag niet aan je partner om zijn/haar persoonlijkheid aan te passen aan die van jou. Je vraagt van een linkshandige niet om rechtshandig te schrijven opdat het leven voor jou makkelijker wordt. Doe dat dan ook niet in je relatie.
 3. Durf in de spiegel te kijken: wat doe jij anders dan je partner, waarin verschil je? Het is makkelijk om te zeggen dat je partner in de fout gaat, het is heel makkelijk om te verwachten dat je partner zich aanpast. Maar het wordt pas verrijkend en interessant als je durft stil te staan bij wat je zelf doet.
 4. Zorg ervoor dat je zicht krijgt op je eigen persoonlijkheidsprofiel zodat je je eigen behoeften en grenzen kent. In één MBTI feedbacksessie krijg je al een heel uitgebreid beeld op jouw eigen persoonlijkheid.
 5. Leer benoemen wat jij nodig hebt opdat jij je ook niet hoeft aan te passen. Eens je je eigen MBTI profiel kent, wordt het makkelijker. Bijvoorbeeld:a. NIET: ik wil dat je er rekening mee houdt dat ik daar anders in ben, dat ik dat nodig heb om rust in mijn hoofd te hebben.b. WEL: ik weet dat jij je graag laat verrassen in wat de dag brengt. Maar ik heb het nodig om in grote lijnen zicht te hebben op wat er komt. Als we dus van punt A naar punt B gaan en jij wil graag wat tussenstops maken, wil je me dan gewoon vertellen dat we niet rechtstreeks van A naar B gaan? Ik hoef niet noodzakelijk te weten waar je dan precies tussentijds wil stoppen, maar wel dàt er tussenstops zullen zijn.

Heb je interesse om jouw eigen MBTI profiel te kennen? Mail mij op [email protected] en we maken een afspraak voor jouw individuele feedbacksessie.

Anja Pairoux

Maak een afspraak

Na een eerste korte kennismaking via mail of telefoon, maak je een afspraak voor een intakegesprek. Voor dit intakegesprek (2u) betaal je € 250 (excl. 21 % BTW).

Noem een intakegesprek bij Apluscoaching niet zomaar een kennismakingsgesprek. Je stapt na dat eerste gesprek namelijk al buiten met je eerste inzichten en een beeld van welk leven mogelijk is voor jou, zowel privé als professioneel.
 • Ontdek hoe jouw mindset zit en op welke manier dit bijdraagt aan de omstandigheden waar je vandaag tegenaan loopt
 • Krijg helder welke patronen en gewoontes jou in de weg zitten om vooruit te komen
 • Ga de confrontatie aan met waar jij je precies zelf in saboteert en waardoor het jou maar niet lukt om volgens je intuïtie te kunnen leven
 • Ontdek of de werkwijze en het gedachtengoed van Apluscoaching passend is voor jou

Maak een afspraak met één van onze coaches in Aartselaar, Mortsel, Gent, Lennik en Leuven en ontdek hoe onze aanpak jou en jouw relatie kan helpen. Is de afstand te groot voor jou of ben je woonachtig in het buitenland, dan helpen we jou ook graag online via Zoom.

Bij Apluscoaching staan we voor een onbevooroordeelde, discrete en gemoedelijke manier van werken.