Geweldloze communicatie2023-02-24T16:25:42+01:00

Geweldloze communicatie

Hoe geweldloze communicatie kan helpen bij het opbouwen van betere relaties?

Inhoud

Geweldloze communicatie, ook wel bekend als verbindende communicatie, is een benadering van communicatie die gericht is op het opbouwen van verbinding en begrip tussen mensen. Deze benadering is ontwikkeld door Marshall Rosenberg en heeft als doel om communicatie te gebruiken als een middel om conflicten op te lossen en betere relaties op te bouwen.

Bij verbindende communicatie ligt de focus op het begrijpen van de gevoelens en behoeften van de ander, en op het op een respectvolle manier uitdrukken van je eigen gevoelens en behoeften. Door te communiceren op een respectvolle en begripvolle manier, kan verbindende communicatie helpen bij het oplossen van conflicten en het opbouwen van betere relaties op het werk, thuis en in andere sociale situaties.

In deze tijd waarin polarisatie en misverstanden veel voorkomen, kan verbindende communicatie een krachtig middel zijn om begrip te creëren en verbinding te leggen tussen mensen. Door te luisteren naar elkaar en open te staan voor elkaars gevoelens en behoeften, kunnen we werken aan een betere wereld waarin we elkaar respecteren en begrijpen.

Wat is geweldloze Communicatie?

Geweldloze communicatie is een benadering van communicatie die gericht is op het creëren van verbinding en begrip tussen mensen. Deze benadering is gebaseerd op het idee dat iedereen het vermogen heeft om zich te verbinden met anderen, maar dat we soms belemmerd worden door onze eigen overtuigingen en emoties.

Geweldloze communicatie richt zich op vier belangrijke componenten: waarneming, gevoelens, behoeften en verzoek. Deze componenten worden als volgt uitgelegd:

 1. Waarneming: Geweldloze communicatie begint met het vermogen om objectief waar te nemen wat er gebeurt zonder oordeel. Dit betekent dat je beschrijft wat er feitelijk gebeurt zonder interpretaties, verwijten of oordelen toe te voegen.
 2. Gevoelens: Geweldloze communicatie vraagt je om bewust te zijn van je eigen gevoelens en deze op een duidelijke en respectvolle manier uit te drukken. Dit betekent dat je jezelf kunt uitdrukken zonder aan te vallen of anderen de schuld te geven over hoe jij je voelt.
 3. Behoeften: Geweldloze communicatie vraagt je om je eigen behoeften te identificeren en te communiceren op een manier die respectvol is voor de behoeften van anderen. Dit betekent dat je ook openstaat voor de behoeften van anderen en probeert een oplossing te vinden die voor iedereen werkt.
 4. Verzoek: Geweldloze communicatie vraagt je om een verzoek te formuleren op een manier die duidelijk en respectvol is voor anderen. Dit betekent dat je anderen niet dwingt om iets te doen of verwacht dat anderen zich aanpassen naar jou, maar dat je in plaats daarvan een verzoek doet dat respectvol is voor hun behoeften en belangen.

Geweldloze communicatie kan helpen bij het oplossen van conflicten en het opbouwen van betere relaties tussen mensen. Door de focus te leggen op verbinding en begrip, kan geweldloze communicatie helpen om barrières tussen mensen te doorbreken en tot meer samenwerking en begrip te leiden.

Waar komt geweldloze communicatie vandaan?

Geweldloze communicatie is ontwikkeld door Marshall Rosenberg in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Rosenberg was een klinisch psycholoog en mediator die zich richtte op het oplossen van conflicten tussen mensen en groepen.

Hij ontwikkelde geweldloze communicatie als een manier om te helpen bij het oplossen van conflicten en het opbouwen van verbinding tussen mensen. Het idee achter geweldloze communicatie is dat de meeste conflicten ontstaan door het onvermogen om op een respectvolle manier te communiceren over behoeften en gevoelens.

Hoe kan verbindende communicatie helpen?

Geweldloze communicatie kan helpen bij het oplossen van conflicten en het opbouwen van betere relaties tussen mensen. Door de focus te leggen op verbinding en begrip, kan geweldloze communicatie helpen om barrières tussen mensen te doorbreken en tot meer samenwerking en begrip te leiden.

Enkele voordelen van geweldloze communicatie zijn onder andere:

 • Verbeterde communicatievaardigheden
 • Meer begrip en empathie
 • Minder conflict en meer samenwerking
 • Verhoogd zelfbewustzijn en emotionele intelligentie

Geweldloze communicatie kan helpen bij het opbouwen van betere relaties op het werk, thuis en in andere sociale situaties. Het kan ook helpen bij het oplossen van conflicten en het verminderen van stress en spanning in relaties.

In welke context kan je verbindende communicatie inzetten?

Verbindende communicatie kan in verschillende contexten effectief worden ingezet. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 • Op het werk: Geweldloze communicatie kan helpen om betere relaties op te bouwen met collega’s en leidinggevenden. Het kan ook helpen bij het oplossen van conflicten en het verminderen van stress en spanning op de werkvloer.
 • In persoonlijke relaties: Geweldloze communicatie kan helpen bij het opbouwen van betere relaties met partners, familieleden en vrienden. Het kan ook helpen bij het oplossen van conflicten en het verminderen van stress en spanning in relaties.
 • In de opvoeding: Geweldloze communicatie kan helpen bij het opbouwen van betere relaties tussen ouders en kinderen. Het kan ook helpen bij het oplossen van conflicten en het verminderen van stress en spanning in de opvoeding.
 • In de gezondheidszorg: Geweldloze communicatie kan helpen bij het opbouwen van betere relaties tussen zorgverleners en patiënten. Het kan ook helpen bij het oplossen van conflicten en het verminderen van stress en spanning in de gezondheidszorg.
 • In algemene omgang: Geweldloze communicatie kan helpen bij het opbouwen van betere relaties tussen mensen. Het kan ook helpen bij het oplossen van conflicten en het verminderen van stress en onderlinge spanningen.

Neem het voorbeeld van een gezin dat bestaat uit een vader, een moeder en twee kinderen. De vader heeft ook twee kinderen uit een vorige relatie. Er ontstaat een conflict tussen de kinderen uit de vorige relatie en de gezamenlijke kinderen, waarbij de kinderen uit de vorige relatie het gevoel hebben dat de gezamenlijke kinderen worden bevoordeeld.

In deze situatie kan geweldloze communicatie helpen bij het oplossen van het conflict. De kinderen uit de vorige relatie kunnen bijvoorbeeld de volgende stappen volgen:

 • Waarneming: Beschrijf de situatie feitelijk en objectief.
  • Fout: “Ik zie kinderen jullie gezamenlijke kinderen meer aandacht krijgen dan wij.” -> hier zit een veronderstelling in – het is niet noodzakelijk een feit dat de andere kinderen meer aandacht krijgen, dus hierrond kan al direct discussie ontstaan.
   o Juist: “Ik merk dat er andere afspraken rond het GSM-gebruik gelden tussen de verschillende kinderen.”
   => als het goed is, kunnen de ouders hier alleen maar over toegeven dat dit klopt.
 • Gevoelens: Identificeer welke gevoelens er bij je opkomen als gevolg van de situatie.
  • Fout: “Ik voel me buitengesloten.” -> hier zit een verwijt in dat de anderen ervoor zorgen dat iemand zich buitengesloten voelt.
  • Juist: “Ik voel me soms eenzaam en alleen in het anders zijn dan de andere kinderen.”
   => dit is een puur gevoel vanuit het IK geformuleerd waarbij de andere hier geen verwijt in voelt.
 • Behoeften: Identificeer welke behoeften er voor jou belangrijk zijn in de situatie.
  • Fout: “Ik heb behoefte aan gelijke behandeling en erkenning.” -> misschien hebben de ouders al het gevoel dat ze hard hun best doen om gelijke behandeling na te streven en krijgen ze door deze formulering het gevoel dat ze hier niet in erkend worden wat dus bron voor verdere discussie vormt.
  • Juist: “Ik heb de geruststelling nodig dat ik even belangrijk ben voor jullie.”
 • Verzoek: Formuleer een duidelijk en respectvol verzoek om aan je behoeften te voldoen.
  • Fout: “Kunnen we praten over manieren waarop we gelijke behandeling en erkenning kunnen bereiken?” -> loopt voort uit vorige stap.
  • Juist: “Willen jullie er meer open over praten hoe het komt dat bepaalde afspraken anders zijn zodat ik het zelf ook meer begrijp? Ik weet dat er verschillen zijn en het helpt me als ik erover kan praten.”
   => de ouders krijgen een heel concreet verzoek waarmee ze direct ook duidelijk weten wat hun kind nodig heeft. De kans op een ‘ja’ wordt hierdoor een stuk groter.

Door deze stappen te volgen, kunnen de kinderen uit de vorige relatie op een respectvolle en begripvolle manier communiceren over hun gevoelens en behoeften. Dit kan helpen bij het oplossen van het conflict en het opbouwen van betere relaties tussen de kinderen in het gezin.

In onze opleiding Relatiecoach gaan we dieper in op deze en andere voorbeelden en oefenen we dit op voorbeelden die aangebracht worden door de deelnemers uit de opleiding.

Kortom, geweldloze communicatie kan helpen bij het oplossen van conflicten en het opbouwen van betere relaties in een gezin met kinderen en stiefkinderen. Door te focussen op verbinding en begrip, kunnen alle gezinsleden hun gevoelens en behoeften op een respectvolle manier communiceren en werken aan een oplossing die voor iedereen werkt

Conclusie

Geweldloze communicatie is een benadering van communicatie die gericht is op het opbouwen van verbinding en begrip tussen mensen. Het kan helpen bij het oplossen van conflicten en het opbouwen van betere relaties op het werk, thuis en in andere sociale situaties.

Door de vier componenten van geweldloze communicatie te begrijpen en toe te passen, kun je communiceren op een manier die respectvol en begrijpelijk is voor anderen. Dit kan leiden tot meer verbinding en begrip tussen mensen en tot het oplossen van conflicten.

Infosessie Coach worden

Je hebt interesse om te starten als life coach? Full time of in bijberoep. Of je zoekt een specialisatieopleiding?

Maar je zit nog met vragen:
 • Wat ga ik er inhoudelijk allemaal leren?
 • Welke kennis komt er aan bod?
 • Op welke manier wordt er les gegeven?
 • Ben ik klaar om anderen te helpen?
 • Ga ik wel een goede coach worden?
 • Is er tijd voor praktijk tijdens de opleiding?
Herkenbaar?
Schrijf je in op onze infosessie op maandag 6 maart om 20u via Zoom.
Apluscoaching | Infosessie | Coaching Opleidingen

Hoe word jij een succesvolle life coach?

Coaching gaat over het verbinden met mensen en hen inspireren om te groeien en de beste versie van zichzelf te worden. Jouw succes als coach hangt af van jouw vermogen om te luisteren, te begrijpen en de gevoelens van jouw klanten te delen.

Als jij wil starten als life coach en een bloeiende coaching business wilt creëren, moet je een sterk leidersfiguur worden op een specifiek gebied en jouw expertise delen. Dit is de beste manier om de mensen aan te trekken, te ondersteunen en te betrekken die jij wilt helpen.

Het beste advies dat ik je kan geven als je wil starten als life coach, is je geloofwaardigheid en je vermogen om anderen te dienen goed te ontwikkelen. Hoe je dat juist doet, leg ik je uit in deze video.

Aplus Certified Trainers

Anja Pairoux
Anja Pairoux
Anja Pairoux is erkend bemiddelaar, life coach, MBTI-coach, trainer en auteur. Door verschillende opleidingen in België, Nederland en de USA, werd ze life coach. Anja profileerde zich als de eerste plusoudercoach in België en publiceerde in 2014 haar boek ‘Je wist waar je aan begon!?’.

Zij volgde in 2011 een life coach training en vervolledigde deze training met het ‘Leadership’ certificaat aan de John Maxwell academy (VS) in 2014. In 2013 volgde Anja een opleiding tot Stiefplan-coach en werd de eerste gecertifieerde Stiefplan-coach in België.

In 2016 vulde Anja haar curriculum aan als MBTI-certified coach. Ze ondervond in haar praktijk dat het mensen écht helpt om concreet te ontdekken waarin ze verschillen en hoe ze deze verschillen kunnen ombuigen naar complementaire relaties.

Anja haar missie bestaat erin om mensen (terug) in verbinding te brengen door in te zetten op de kracht van het individu. Wanneer elk individu in een groep ten volle zichzelf mag zijn en blijven, zal dit niet alleen het individu, maar ook de groep ten goede komen en versterken.

Patsy Vanleeuwe
Patsy werkt met mensen die conflict-vermijdend zijn, die niet goed weten hoe ze met hun gevoelens moeten omgaan en zaken opkroppen, omdat ze niet weten hoe ze die bespreekbaar kunnen maken.

Mensen willen graag vrij zijn, maar de grootste beperking zit in hun hoofd. Het zijn hun eigen overtuigingen: zo mag ik niet denken, dat mag ik niet voelen.

Hoe fijn zou het zijn om altijd en overal te kunnen zeggen wat je denkt, voelen wat je voelt en doen wat je wil, uiteraard op een respectvolle manier? Dat is pure vrijheid!

Patsy’s missie bestaat erin om mensen te leren om hun eigen authentieke manier te ontdekken zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen zeggen, voelen en doen wat ze willen.

Apluscoaching | Coaching Opleidingen | Start-To-Coach

Veel gestelde vragen over onze coaching opleidingen

Wat is een goede coaching opleiding?2022-11-29T15:00:41+01:00

Wat is een goede coaching opleiding en hoe kies ik de juiste coaching opleiding om er zeker van te zijn dat ik een professionele coach of succesvolle coach kan worden? Als je de vraag namelijk op deze manier stelt, leg je de verwachtingen en de verantwoordelijkheid buiten jezelf. Je denkt dat het coaching opleidingsinstituut ervoor gaat zorgen dat jij een volwaardige coach zal worden. Het is echter je eigen attitude die allesbepalend is voor je succes als coach en wat je doet met de kennis en inzichten die je opdoet tijdens je coaching opleiding.

Lees ook het blog: Hoe kies ik de juiste coaching opleiding?

Wordt er een certificaat uitgereikt na de coach opleiding?2021-09-01T20:02:40+02:00
Na Level 2 van de Start-to-Coach opleiding volgt een facultatief examen. Jij kiest zelf of je wil deelnemen aan het Start-to-Coach examen. Als je geslaagd bent met het examen, ontvang je een Aplus certified member attest. Lees ook mijn blog: Hebben coaches een ICF certificaat nodig
Hoeveel deelnemers zitten er in de Start-to-Coach opleiding?2021-01-17T11:00:32+01:00

We waken erover dat het aantal deelnemers beperkt blijft tot circa 8 deelnemers. Dit doen we heel bewust omdat we individuele aandacht en diepgang belangrijk vinden. De kleine groep geeft ook een heel veilig kader waarin iedereen zich ten volle kan blootstellen wat alleen maar gunstig is voor je groeiproces.

Hoe kan ik inschrijven?2021-04-26T10:15:15+02:00

Inschrijven kan je via het Start-to-Coach inschrijvingsformulier. De link vind je hieronder of op de Start-to-Coach pagina naast de geplande data. Na je inschrijving krijg je toegang tot het Online Coaching Platform. Hier kan jij het theoretische gedeelte van de opleiding volgen wanneer, waar en hoe je zelf wil.

Inschrijven voor de Start-to-Coach opleiding: reserveer hier

Moet ik de 3 levels van de Start-to-Coach opleiding volgen?2022-02-11T14:28:06+01:00

Onze coach opleiding kan je indelen en volgen volgens je eigen tempo. Het theoretische gedeelte van Start-to-Coach Essential staat volledig online. Je kan dit level waar je wil en wanneer je wil studeren. Tijdens de live-dagen van Start-to-Coach Essential leer je de basisvaardigheden, het intake gesprek en je coaching vaardigheden in de praktijk omzetten. Aangezien de Start-to-Coach Advanced opleiding verder bouwt op wat wordt geleerd in de vorige opleiding, kan je niet voor deze opleiding apart inschrijven. De Start-to-Coach professional is voor iedereen die al een basisopleiding achter de rug heeft en effectie wil starten met een coaching praktijk.

Schrijf je hier in op de Start-to-Coach opleiding.

Waar vind ik de data en prijzen voor de coach opleiding?2021-01-17T11:01:28+01:00

Alle praktische details zijn terug te vinden op de website: www.apluscoaching.be/start-to-coach

Wat is het coachingmodel dat we aangeleerd krijgen?2021-01-17T11:03:48+01:00

Het coaching model waar wij mee werken is het TGOROW-model omdat dit zijn nut heeft bewezen en toepasbaar is binnen àlle domeinen. Een anekdote maakt dit duidelijk: Anja Pairoux was zelf al enkele jaren als coach aan de slag met het TGOROW-model toen ze besloot om een specialisatie in bemiddeling te gaan volgen. Ze sloeg de basisopleiding tot bemiddelaar over. Op haar eerste dag in de specialisatie-opleiding ging de groep vrij onmiddellijk in een rollenspel. De opdracht was simpel: de deelnemers moesten een case neerzetten dat rond een familiaal conflict draaide. Anja moest direct als bemiddelaar optreden en voelde zich enorm onzeker, want ze kende het bemiddelingsmodel niet waarover in de opleiding gesproken werd. Met een lichte paniek stapte ze in de oefening en sprak zichzelf toe “TGOROW, Anja, dat is het enige dat je nu hebt, dus TGOROW!” … Het resultaat na deze oefening was dat Anja van de trainster te horen kreeg dat ze een heel goede case had neergezet. Er kwam zelfs het compliment bij dat ze een natuurtalent was. Anja wist dat ze dit compliment te danken had aan het TGOROW-model en was vanaf dan nog meer overtuigd van de enorme waarde van dit model.

Lees er meer over in mijn artikel Coachende Vaardigheden

Ga naar de bovenkant