Omgaan met tegenslag

Heb je ook van die momenten gekend waarop alles leek tegen te zitten, waarop de wereld misschien even helemaal onder je voeten leek weg te schuiven?

In deze blog wil ik je graag voorstellen aan Joe Dubya, alias SoCal Legend en ambassadeur voor Evolve Skateboard. Zijn verhaal is een mooi voorbeeld van hoe je moet omgaan met tegenslag en hoe dit de voorbode kan zijn van nieuw geluk.

Je wist waar je aan begon!? Je weet nooit wat het vervolg zal zijn van een weg die je inslaat …

Enkele jaren geleden gaf ik mijn man een elektrisch skateboard als kerstgeschenk. Wat we toen echter niet wisten, was dat dit het begin van een totaal nieuwe wereld betekende. Hij kreeg niet alleen een skateboard, hij kreeg er een heel nieuwe familie bij.

Evolve Community

De Evolve Skateboards community op Facebook is de plaats waar de ‘riders’ ervaringen delen, mekaar helpen met tips, afspreken om samen te gaan rijden en mekaars leven delen. Al snel bleek dat het 2e wereldkampioenschap in Parijs zou doorgaan, afgelopen zomer. Mijn man moest en zou erbij zijn, niet om te winnen, wel om zijn “maten” te ontmoeten.

Daags voor we met de hele familie naar Parijs vertrokken, gebeurde het onmogelijke: een heel jaar had hij zonder problemen met zijn board gereden en net nu ging de batterij kapot. Een hulpkreet in de Facebook groep kreeg als antwoord “We will help you”.

In Parijs aangekomen, was mijn man inderdaad genoodzaakt om te wachten op hulp. En terwijl hij wachtte, midden in zijn frustratie, gebeurden de mooiste dingen. Want daar kwam hij plots Joe tegen, de eerste van de ‘maten’ die stopte en zei “I know you”. Natuurlijk, ze kenden mekaar al van foto’s en posts op Facebook, er was al een connectie ondanks de grote afstand.

Door het kapotte board kreeg mijn man de tijd om te praten met enkele mensen. Iets wat hij niet zo makkelijk zou doen moest hij zijn board hebben. Hij heeft namelijk eerst wat tijd nodig om af te tasten en open te bloeien in de contacten. Maar nu was er direct een gespreksonderwerp en gezamenlijke interesse.

En zo gebeurde het dat we Joe ook snel beter leerden kennen.

Het verhaal van Joe

Wat een inspirerende, hartelijke man! Ik wil je heel graag uitnodigen om zijn eerste vlog (en alle volgende natuurlijk ook) zelf te bekijken via deze link: www.youtube.com/SoCal Legend

Ik kijk altijd vanuit een andere invalshoek naar verhalen en wil heel graag wat inzichten uit Joe’s verhaal belichten. Want hier zitten toch wel wat highlights in waar ieder van ons iets uit kan leren!

Joe was 11 jaar toen hij begon met skateboarden. Hij had op school kennis gemaakt met Tony Hawk – één van de meest invloedrijke pioniers in skateboarden – en voelde direct dat hij dit ook wilde doen. En zo ging het tot zijn 13 jaar, tot zijn ouders verhuisden naar een omgeving waar het bijna onmogelijk was om te skaten. Het duurde 16 jaar vooraleer Joe terug op een skateboard kwam te staan.

Hij kreeg een longboard (een lang skateboard om te cruisen) als kerstgeschenk van zijn vrouw. Niet lang daarna werd zijn longboard gestolen. Maar deze keer wilde Joe geen 16 jaar meer wachten om zijn hobby terug op te pikken. Integendeel, hij ging zelfs nadenken over welk type board hij graag wilde, wat zijn verlangen was.

Joe kwam tot de conclusie dat hij van de snelheid genoot en dus een elektrisch skateboard wilde. Samen met zijn skatebuddy ging hij op zoek en zo ontdekte hij het Evolve skateboard. Het veranderde zijn leven.

Maar zijn geluk was van korte duur, want op 1 oktober 2015 werd hij met zijn elektrisch skateboard aangereden door een wagen die het rood licht negeerde. Het duurde 8 maanden voordat hij terug kon stappen.

In die tijd gebeurde er iets wat Joe nog nooit had meegemaakt: heel de Evolve familie leefde mee, stuurde hem berichtjes en kaartjes. De emotionele steun die hij kreeg was van onschatbare waarde. Het deed hem zoveel deugd dat hij deze mensen absoluut live wilde ontmoeten. Dus hij schreef zich in op het 1e wereldkampioenschap van Evolve in Frankrijk. Hij wilde absoluut deze familie ontmoeten.

Alweer kreeg Joe snel een domper, want de dokters vertelden hem dat hij niet kon skaten. Joe moest zijn inschrijving annuleren en zijn geld terugvragen. Gedurende enkele maanden kreeg hij geen reactie. Intussen bleef hij in zijn thuisbasis toch afspreken met zijn vrienden om samen rustig te gaan e-skaten en te genieten van zijn hobby. Hij had besloten dat de omstandigheden hem deze keer niet meer zouden weghouden van dat wat hij graag deed.

En dan op een dag in juni gebeurde het: er stroomden berichtjes binnen. Op het Evolve hoofdkantoor in Australië had men het verhaal van Joe gevolgd en zij wilden hem steunen. Ze openden een “Go Fund Me” account waar mensen een bijdrage konden leveren om Joe te helpen toch naar het Wereldkampioenschap te komen waar hij zijn e-skate familie eindelijk kon ontmoeten.

Een nieuwe weg was ingezet en Joe is intussen een boegbeeld van de Evolve Familie.

Joe is uniek, maar toch ook niet helemaal.

Wat Joe zijn verhaal zo inspirerend maakt, is de aaneenschakeling van tegenslagen die ook direct weer nieuwe kansen creëren.

Deze man is een uniek persoon. Het is een warme, sociale en inspirerende man die onmiddellijk klaar staat om anderen te helpen. Ik ben heel blij dat ik hem ook persoonlijk mocht leren kennen en ik ben dankbaar voor de diepgaande gesprekken die ik met hem al heb gehad.

Hij is te bewonderen in hoe hij heeft volgehouden en er in slaagde om al na 8 maanden terug te stappen en intussen gewoon als de ouwe Joe terug op zijn board geniet van het rijden.

Maar maakt niet iedereen dergelijke tegenslagen mee? De ene misschien zelfs erger en de andere dan weer helemaal niet te vergelijken? We maken allemaal inderdaad tegenslagen mee, de ene erger dan de andere. Het is alleen de vraag hoe je ermee omgaat.

Wat deed Joe dan anders waardoor het geluk uiteindelijk toch aan zijn kant leek te staan?

Joe Dubya In Action As Evolve Ambassador
  1. Zijn longboard wordt gestolen : Joe blijft niet bij de pakken zitten. Hij dacht na over wat hij nu wilde, wat hij van een nieuw board verlangde. Als je in je leven iets of iemand verliest, kan je daar in eerste instantie wel verdrietig om zijn. Maar het is slim om vervolgens bewust stil te staan bij wat je wil. Het verlies van het ene kan leiden naar iets beters of een betere versie.
  2. Joe krijgt een zwaar ongeval en moet gedurende 8 maanden revalideren. Soms worden mensen letterlijk plat gelegd door het leven om iets te leren. Joe is een sterke persoonlijkheid die altijd klaarstaat voor anderen. Maar is het voor hem makkelijk om hulp te vragen en zorg toe te laten? Hij vertelt in zijn vlog dat hij in deze periode iets meemaakte wat hij nog nooit had gezien in zijn leven. Heel de Evolve familie steunde hem, stuurde berichtjes en stond klaar voor hem. Dit zou hij niet zo sterk ervaren hebben zonder zijn ongeluk.
  3. Hij moet zijn inschrijving annuleren van de dokter, maar ook om financiële redenen. Plots wordt zijn droom toch mogelijk door een steunfonds. Dit is niet zomaar een geluksschot dat toevallig bij hem terechtkomt. Joe heeft dit aan zichzelf te danken. Eerst en vooral is hij open en eerlijk naar Evolve toe over het feit dat hij ook om financiële reden zijn inschrijving moet annuleren. En naast die eerlijkheid blijft hij toch met passie zijn hobby promoten en anderen enthousiasmeren: hij organiseert bijeenkomsten met de andere skaters om samen te rijden en deelt de ervaringen op Facebook. Natuurlijk ziet het Evolve management hoe toegeweid hij is.
  4. Hij wordt ambassadeur voor Evolve. Dit komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Joe heeft elke stap vanuit zijn hart gezet. Hij was en is gewoon bezig te doen wat hij graag doet, hij volgt zijn passie. En hij deelt zijn passie met de wereld om anderen ook plezier te laten beleven. De omstandigheden die op zijn pad komen, de tegenslagen dus, zijn voor hem als een skateramp waarop hij oefent om steeds beter te worden.

Where focus goes, energy grows!

Iedereen heeft zo zijn tegenslagen. Ik heb de afgelopen jaren heel wat mensen gezien die elk hun eigen bakje zure appels voorgeschoteld kreeg. Het is dan interessant om te zien hoe verschillend ook iedereen zijn eigen bakje zure appels verteert. En toch, de meesten gaan op dezelfde manier om met ‘problemen’.

Want hoe gaat het meestal als iemand met tegenslag te maken krijgt? Stel, je krijgt plots slecht nieuws: ziekte, ontslag, een ongeval, scheiding, financiële tegenvallers, … Als een donderslag bij heldere hemel staat plots je leven op zijn kop. In eerste instantie ben je verlamd: gebeurt dit echt? En dan komt het besef: je hebt te maken met een groot probleem! Heel je denken, voelen en doen is gericht op het probleem dat jouw leven nu ineens overheerst.

En je wil natuurlijk iets doen met dat probleem, je kan het toch niet zomaar over je heen laten komen? Dus je gaat aan de slag om het probleem aan te pakken. Je verzet je ertegen, gaat de strijd aan omdat het probleem zo snel mogelijk opgelost moet worden. Of je probeert het zo hard mogelijk te negeren, de ganse dag doe je alsof er niets aan de hand is, maar in gedachten word je er helemaal door opgezogen. Of je voelt je als verlamd, je weet helemaal niet wat je moet doen en bent verstijfd van de angst. Het maakt niet uit hoe, maar het is een heel menselijke reflex om met heel onze aandacht naar het probleem te kijken in de hoop dat het zo snel mogelijk weer weg is.

De oplossingen zitten echter niet in het probleem! Als we met al onze aandacht op het probleem gericht zijn, maken we het probleem alleen maar groter en overheersender. De kunst bestaat er dus in om de aandacht wég te trekken van het probleem. Je moet leren wegkijken van het probleem en je aandacht richten op mogelijkheden, opportuniteiten, kansen.

Ik volgde ooit een cursus defensief rijden. We leerden hierin reageren op een naderende botsing. De instructeur vertelde me dat ik moest kijken in de richting die ik uit wilde rijden, weg van het obstakel. Het was een heel verrassende ervaring dat de wagen dan inderdaad ook bijna als vanzelf de richting volgde die ik uitkeek. En toch is het niet zo verrassend. Want dit is één van die natuurwetten: where the focus goes, energy grows – dat wat je aandacht geeft, krijgt energie.

De grote kunst bestaat er dus in te leren kijken in de richting die je uit wil, weg van het ‘probleem’, weg van de tegenslag. Het verhaal van Joe is daar een heel mooi voorbeeld van. De ene tegenslag na de andere wist hij opnieuw weg te kijken van de moeilijkheden, bleef hij gericht op dat wat hij graag deed en wat hij wilde doen in zijn leven: skaten, steeds beter en met de juiste materialen.

Omgaan met tegenslag: Maar hoe moet dat dan concreet?

  1. Bewustwording: besef dat de situatie waarin je terechtgekomen bent een uitdaging is. Zodra je bedenkt dat je niet met een probleem te maken hebt, maar wel met een uitdaging die jou in een volgende groeifase brengt, zal je al een shift in je emoties voelen.
  2. Zelfreflectie: dit betekent dat je uit het drama van je emoties stapt en vanuit een neutrale bril observeert wat er in je omgaat en hoe je reageert. Zorg ervoor dat je neerschrijft wat je denkt, voelt en doet in deze situatie. Het is enorm leerrijk om bij jezelf stil te staan in uitdagende tijden.
  3. Positieve energie opzoeken: denk na over wat jou energie geeft, durft te dromen. Weet je niet (meer) waar je van droomt? Misschien zijn je dromen wat in de schaduw verdwenen, of hebben ze zelfs nooit het licht gezien. Door te doen wat je graag doet en positieve energie op te doen, kom je steeds dichter bij dat waar jij volledig van openbloeit.
  4. De eerste stap: wat is het eerste dat je nu kan doen om (terug) positieve energie op te doen en/of je dichter bij je droom te brengen?
  5. Zelfreflectie: herhaal vanaf stap 2 … hoe voel ik me, welke acties heb ik genomen en welke resultaten zijn daar het gevolg van geweest, waar haal ik het meest energie uit en wat kan ik vervolgens doen om nog dichter bij mijn droom te komen.

Joe zijn verhaal inspireert mij om ook in mijn leven stil te staan bij de uitdagingen die ik als oefenterrein kan zien. Ik hoop dat jij hieruit ook inspiratie kan halen. Leef jij je passie, neem je de tijd om te doen wat je graag doet ondanks de omstandigheden die het misschien niet altijd toelaten? Laat jij je omringen met mensen die jou steunen en aanmoedigen om te blijven doorzetten?

Ga anders zelf aan de slag en sta assertiever in het leven. Samen met mijn collega’s Patsy Vanleeuwe heb ik een platform opgestart, Will.be, waar je een online programma vindt “Opkomen voor jezelf”. Dit programma geeft je op een coachende manier inzichten en kennis, op een manier waar je echt iets aan hebt: begrijpbaar, in hapklare stukjes, en makkelijk toepasbaar op je eigen leven. Niet met saaie lappen tekst, maar wel met veel video. Ontdek meer over dit programma via deze link.

Anja Pairoux