Relatiecoaching
Een goede relatie tilt jou naar een hoger niveau, maar het begint bij jezelf!
Relatieproblemen
Op zoek naar een goede relatiecoach of relatietherapeut?
- Kleine of grote irritaties in je relatie?
- Aanhoudende spanningen of het gevoel uit elkaar gegroeid te zijn?
- Je valt altijd op de verkeerde partner?
- Je bent bedrogen door je partner maar je wil de relatie nog een kans geven?
- Jullie kunnen jullie gevoelens niet verwoorden of bespreken met elkaar?
- Je gaat langs elkaar heen leven. ‘s Ochtends is het een rush en ’s avonds duiken jullie uitgeput in bed?
- Ik heb een dominante partner en er is geen harmonie in onze relatie!
- Ik voel me emotioneel en financieel afhankelijk van mijn partner en dat voelt niet goed!
Het is de normaalste zaak om opleidingen en coaching te volgen voor je welzijn en prestaties op het werk. Waarom maken mensen er dan zo’n taboe van dat het voor privé-relaties not done is om kennis en inzichten over zichzelf op te doen?
Inzicht in je relatie
- Eerst je eigen zuurstofmasker – je kan alleen maar lief zijn voor je partner als je lief genoeg bent voor jezelf
- Je kan leren uit en door je relatie(s)
- Leer communiceren vanuit zelfkennis
- Doorbreek je patronen – je neemt je patronen steeds mee naar volgende relaties als je niets leert
1 op de 2 huwelijken in België eindigt in scheiding. En dit zijn nog maar de officiële cijfers. Ongehuwde partners die uit elkaar gaan, zijn hier niet in meegerekend. Het aantal relaties die eindigen omdat 2 mensen het maar niet kunnen vinden met elkaar, loopt te hoog op. Dat is zeer pijnlijk, zeker als je weet dat het anders zou kunnen.
Als mensen nog maar eens zouden willen kijken naar hoe het komt dat ze niet overeenkomen ipv te blijven hangen in het thema waarover ze het niet eens raken. In mijn coachingpraktijk zet ik o.a. MBTI in als tool om mensen inzichten te verschaffen in hun eigen persoonlijkheid en waarin ze dan precies verschillen met hun partner.
Relatiecoaching – onze aanpak
Je relatie of je gezin is namelijk net zoals een team op de werkvloer een samenstelling van verschillende persoonlijkheden die moeten samenwerken of samenleven. En het is fantastisch om te zien hoeveel eye-openers onze tools al brachten bij partners die nu plots concreet aan de slag konden gaan om conflicten te ontmijnen.
Bij de Apluscoaching werken we namelijk op een heel concrete en confronterende manier, in een kort en efficiënt traject, naar levensveranderende en duurzame resultaten. Anders dan bij relatietherapie hoeven niet altijd beide partners aanwezig te zijn bij de sessies.
Wij gaan van start met de partner die de hulpvraag stelt. De andere partner kan later aansluiten indien gewenst. Maar het is geen vereiste. We kunnen dus met één persoon aan de slag om heel wat verandering in de relatie te bereiken. We werken op een manier waarbij we het grotere geheel in het achterhoofd houden. Vanuit 1 persoon oefenen we op een middelende manier een positieve invloed uit op het hele systeem rond de relatie.
Zie ook hieronder: Hoe gaan we te werk?
Relatiecoaching begint bij jezelf
Mensen komen meestal in een scheiding terecht doordat ze denken dat ze de andere nodig hebben om aan de relatie te werken. Eén van beide partners voelt dat de relatie niet helemaal loopt zoals het zou moeten. Die partner probeert wel aan de alarmbel te trekken, maar de andere partner is te druk bezig met het werk, met de kinderen, met zorgen voor anderen, …
De andere partner vindt het wat overdreven om in relatietherapie te moeten en schrikt zich later een bult wanneer het niet 5 voor 12, maar misschien zelfs al over twaalven is. Twee mensen groeien stilaan maar zeker uit elkaar en voor ze het goed en wel beseffen, staan ze voor een scheiding. Als laatste redmiddel proberen ze hun relatie nog te redden via relatietherapie. Maar dikwijls is het dan al te laat. En dat terwijl wij bij Apluscoaching weten dat het anders kan.
Geloof je niet in relatietherapie? Dat treft! Wij zien maar al te vaak mensen die hun vertrouwen in relatietherapie zijn verloren. Dikwijls zijn het de mannen die er niet echt in geloven. Ze vertellen ons dat het bij relatietherapie te abstract of zweverig blijft en dat relatietherapie hen bij een vorige relatie ook niet heeft vooruit geholpen.
Maak een afspraak met één van onze relatiecoaches in Aartselaar, Mortsel, Gent en Leuven en ontdek hoe onze aanpak jou en jouw relatie kunnen helpen.
De relatiecoach
- Brengt jou tot inzichten over jezelf en je partner
- Ondersteunt jou om te ontdekken wat jij te leren hebt in en door je relatie
- Houdt jou de spiegel voor van de patronen die jij in stand houdt in je relatie
- Reikt jou concrete tools aan om verandering in je leven en je relatie(s) te brengen
De relatiecoaches bij Apluscoaching werken werken met heel concrete tools en streven ernaar de taal van onze cliënten te spreken. Wanneer één van beide partners meer nood blijkt te hebben aan coaching dan de andere, werken we voornamelijk met die partner die het het meest nodig heeft. Je mag ook duidelijke en confronterende taal verwachten.
Hou je niet van een confronterende aanpak of denk je het te houden op enkel maar wat komen praten? Dan ben je bij ons niet aan het juiste adres. Je gaat bij ons een werkelijk engagement aan, met jezelf, met jullie relatie en met je coach. Tijdens dit traject wordt er hard gewerkt, niet alleen tijdens de sessies, maar ook daartussen. Je coach confronteert je waar en wanneer nodig. Dit is niet altijd prettig, maar we zijn geen goede coaches als we dit niet doen.
Wil je niet geconfronteerd worden met je eigen patronen, dan kan je beter een koffie gaan drinken met een vriend(in). Echte verandering komt namelijk pas tot stand nàdat je inzicht hebt opgedaan. En inzicht doe je pas op doordat er iemand is die jou durft te vertellen wat je zelf doet en kan veranderen, ten goede van jezelf. Wij zijn er niet om je gelijk te geven. Wij zijn er om het juiste te zeggen en jou te helpen naar een gelukkigere relatie waarin elke partner ten volle zichzelf kan zijn.
Lees ook: De basishouding van een goede coach
Verschil tussen relatiecoaching of relatietherapie
Een van de meest voorkomende misvattingen over coaching is dat het een verkapte vorm van therapie is. In werkelijkheid is relatiecoaching een unieke service die mensen helpt om met een toekomstgerichte visie aan hun relatie te werken. De Apluscoaches dagen jou uit om je in de toekomst te verplaatsen en visie te scheppen over hoe de relatie idealiter moet functioneren. Vervolgens wordt er in relatiecoaching stapsgewijs en heel concreet gewerkt met die visie als einddoel.
Relatietherapie, ook wel counseling of psychotherapie genoemd, is een langdurig proces waarbij 2 cliënten samen met een zorgverlener problemen, gedrag, relatieproblemen en gevoelens diagnosticeren en analyseren.
Het verschil tussen een relatiecoach en een relatietherapeut is dat wij als relatiecoaches cliënten een afgebakend proces of traject aanbieden, in plaats van reguliere sessies voor onbepaalde duur. In relatiecoaching werkt een cliënt samen met ons om:
- doelen te verduidelijken en visie te scheppen,
- de daarbijhorende obstakels en problematisch gedrag te identificeren,
- concrete kennis en inzichten op te doen om zaken anders aan te pakken,
- actieplannen te maken om de gewenste resultaten te bereiken.
Het proces bij coaching neemt het huidige startpunt van de cliënt als een acceptabele neutrale grond en is vanaf dat moment meer actiegericht. Een coach stelt de coachee (cliënt) in staat om controle over zijn leven te nemen en actie te ondernemen om naar zijn doelen toe te werken.
Lees ook mijn blog Verschil tussen life coach en therapeut
Begrippen definiëren: relatiecoach vs relatietherapeut
Wat is relatietherapie?
Therapie, ook wel counseling of psychotherapie genoemd, is een langdurig proces waarbij 2 cliënten samen met een zorgverlener problemen, overtuigingen, gedrag, relatieproblemen, gevoelens en soms lichamelijke reacties diagnosticeren en analyseren. Het idee achter therapie is:
- zich te concentreren op trauma’s uit het verleden en problemen,
- zelfvernietigende gewoonten te veranderen,
- relaties te herstellen en te verbeteren en
- pijnlijke gevoelens te verwerken.
In die zin richt relatietherapie zich op het verleden en op introspectie en analyse, in de hoop problemen uit het verleden op te lossen en een gelukkiger, stabielere toekomst te creëren.
Wat doet een relatiecoach.
Het verschil tussen een relatiecoach en een relatietherapeut is dat een relatiecoach cliënten een proces of traject aanbiedt, in plaats van reguliere sessies. In relatiecoaching werkt een cliënt samen met een coach, die geen zorgverlener is, om:
- doelen te verduidelijken en daarbij horende obstakels en problematisch gedrag te identificeren,
- actieplannen te maken om de gewenste resultaten te bereiken.
Het proces van relatiecoaching neemt het huidige startpunt van de cliënt als een acceptabele neutrale grond en is vanaf dat moment meer actiegericht. Een relatiecoach stelt de coachee (cliënt) in staat om controle over zijn leven te nemen en actie te ondernemen om naar zijn doelen toe te werken.
Hoe gaan we te werk?
Intakegesprek
Na een eerste contact per telefoon, maakt onze coach met jou een afspraak voor een intakegesprek. Deze persoonlijke kennismaking staat in het teken van jouw uitdagingen en doelstellingen.
Het eerste kennismakingsgesprek heeft als doel om je situatie volledig in kaart te brengen. Je coach zal met jou aftoetsen of jij werkelijk klaar bent voor coaching en wat het meest optimale traject is voor jou. Na dit intakegesprek voelen jullie of er een wederzijdse match is en welk traject jij wil afleggen.
Het coaching traject – een traject op maat
Na dit intakegesprek heb je beslist of je al dan niet bij deze coach in traject stapt. Dit houdt in dat jullie een traject uitstippelen in functie van jouw doelstellingen. Jullie leggen samen een volgende afspraak vast en bekijken van daaruit welke acties jij zal ondernemen om jouw doelstellingen te realiseren.
Wanneer jullie vervolgens het coaching traject opstarten, gaat het echte werk van start. In een eerste sessie duiken jullie éénmalig in het verleden om de rode draad aan patronen duidelijk te stellen. Na dit gesprek is het niet nodig om nog langer in het verleden te blijven hangen. Je verleden verandert toch niet meer. Eens we de patronen kennen die de oorzaak zijn van je problemen, is verdere analyse van het verleden overbodig wat ons betreft. Het is niet nodig om jarenlang in therapie te gaan en je verleden kapot te analyseren.
Vervolgens neemt je coach je denkbeeldig mee naar 5 jaar later. We helpen je om jouw toekomstige plaatje te beschrijven alsof we effectief 5 jaar verder zijn en alles gerealiseerd is wat jij wenste. Dit is geen evidente oefening. Probeer het maar eens. Je onderbewustzijn komt er namelijk constant tussen om je tot de huidige realiteit terug te roepen.
Het vertelt je dat je realistisch moet blijven en gooit er je huidige probleem tussen om je duidelijk te maken dat wat je wenst onmogelijk is. Pas nadat we de visie scherp hebben van waar jij naartoe wil, gaan we in volgende sessies aan de slag met de tools en inzichten die nodig zijn om richting die visie te werken.
Bij Apluscoaching staan we voor een onbevooroordeelde, discrete en gemoedelijke manier van werken.
Aplus Certified Coach Anja Pairoux
Adres: Pierstraat 146, 2630 Aartselaar
Anja Pairoux haar missie bestaat erin om mensen (terug) in verbinding te brengen door in te zetten op de kracht van het individu. Wanneer elk individu in een groep – een relatie, tussen familieleden of onder collega’s – ten volle zichzelf mag zijn en blijven, zal dit niet alleen het individu, maar ook de groep ten goede komen en versterken.
Zij volgde in 2011 een life coach training en vervolledigde deze training met het ‘Leadership’ certificaat aan de John Maxwell academy (VS). In 2013 volgde Anja een opleiding tot Stiefplan-coach en werd de eerste gecertifieerde Stiefplan-coach in België.
Vanuit haar praktijkervaring als coach bij samengestelde gezinnen voelde Anja de bijkomende noodzaak aan om ook als bemiddelaar te kunnen tussenkomen. In 2014 behaalde ze dan ook een certificaat voor specialisatie in familiale bemiddeling en vervolgens in 2015 haar certificaat tot erkend bemiddelaar.
Met haar persoonlijke ervaringen en inzichten uit haar praktijk schreef Anja het boek ‘Je wist waar je aan begon!?’ dat sinds maart 2014 in de winkel verkrijgbaar is. Het is een werkboek als eerste stap voor stiefouders/plusouders om zichzelf te coachen naar een nieuw evenwicht in hun situatie.
In 2021 werd haar tweede boek ‘Waarom overkomt mij dit weer!?‘ uitgegeven. Een boek voor mensen die merken dat ze telkens opnieuw – in hun relaties, op het werk, in het ouderschap, in hun leiderschap – op dezelfde muren botsen.
Maak een afspraak
Na een eerste korte kennismaking via mail of telefoon, maak je een afspraak voor een intakegesprek. Voor dit intakegesprek (2u) betaal je € 250 (excl. 21% BTW).
- ontdek je hoe jouw mindset zit en op welke manier dit bijdraagt aan de omstandigheden waar je vandaag tegenaan loopt
- krijg je helder welke patronen en gewoontes jou in de weg zitten om vooruit te komen
- ga je de confrontatie aan met waar jij je precies zelf in saboteert en waardoor het jou maar niet lukt om volgens je intuïtie te kunnen leven
- ontdek je of de werkwijze en het gedachtengoed van Apluscoaching passend is voor jou
Maak een afspraak met en ontdek hoe onze aanpak jou kan helpen. Is de afstand te groot voor jou of ben je woonachtig in het buitenland, dan helpen we jou ook graag online, via Zoom.
Bij Apluscoaching staan we voor een onbevooroordeelde, discrete en gemoedelijke manier van werken.
Veel gestelde vragen over life coaching?
Een life coach stimuleert en begeleidt cliënten bij een reeks professionele en persoonlijke kwesties. Life coaching staat los van het geven van advies, consulting, counseling, mentoring en het toedienen van therapie. Je zou een coach inhuren om je te helpen met specifieke professionele projecten, persoonlijke doelen en overgangen.
Lees ook mijn artikel Coachende Vaardigheden
6 Manieren waarvan u kunt profiteren bij Life Coaching
- Duidelijkheid krijgen over wat je wilt.
- Verbetering van je (zelf)vertrouwen.
- Door obstakels, angst en onzekerheden te overwinnen, loop je voorop.
- Erkenning van de mogelijkheden voor je leven.
- Een plan opstellen om uw doelen sneller te bereiken.
- Iemand om u verantwoordelijk te houden.
Lees ook mijn artikel over De Basishouding van een Goede Coach
Coaches werken niet aan problemen uit het verleden of trauma’s. Life coaches zijn geen psychologen of psychotherapeuten. De meeste life coaching-klanten zijn gezonde, succesvolle mensen die misschien een beetje vastzitten of gewoon een grote verandering in hun leven willen maken en de steun van hun eigen persoonlijke coach willen hebben.
Lees ook mijn artikel over De Basishouding van een Goede Coach
Sessies bij een life coach duren meestal tussen de 60 minuten tot 1,5u (afhankelijk van de life coach die u kiest). Een life coach moet ook ondersteuning en feedback bieden om u te helpen gefocust te blijven op uw doelen en zal u af en toe taken en doelstellingen geven om buiten sessies aan te werken.
Lees ook mijn artikel Wat is coaching?
Life Coaching: wat mag je verwachten?
- Tijdens de eerste life coaching-sessie zal een algemeen beeld van iemands leven worden geschetst, alvorens te identificeren welk gebied ze willen verbeteren of waar ze momenteel niet tevreden mee zijn.
- De life coach en cliënt zullen doelen overeenkomen die tijdens sessies worden opgesplitst in meer haalbare doelen.
- Het is dan aan het individu om aan de slag te gaan met de technieken die hen zijn geleerd en te werken aan wat is overeengekomen.
Lees ook mijn artikel Wat is Coaching?
Wat is het verschil tussen een life coach en een therapeut?
Therapeuten analyseren het verleden van hun cliënt als hulpmiddel voor het begrijpen van huidig gedrag, terwijl life coaches eenvoudig huidig problematisch gedrag identificeren en beschrijven, zodat de cliënt eraan kan werken om ze aan te passen. Therapie en life coaching delen bepaalde eigenschappen en doelstellingen.
Lees ook mijn blog Life Coach vs Therapeut