fbpx
Opleiding Relatiecoach2021-08-24T15:33:53+02:00

Specialisatie – Opleiding Relatie Coach

Relaties & Gezinnen

Opleidingsfiche

VOOR
Coaches die expertise zoeken
Je wil starten als relatie coach

DUURTIJD
10u online theorie
3 dagen live opleiding
1 facultatieve examendag

KALENDER
2021: 22/10 – 29/10 – 12/11
2022: 27/05 – 3/06 – 10/06

PRIJS
Opleidingskost € 1 550*
Cateringkost € 75

*prijzen excl. 21 % BTW

Verdiep jouw kennis op vlak van relaties & gezinnen en maak het verschil als relatie coach

In de opleiding Relatiecoach leer je mensen inzicht te verwerven in zichzelf, zodat ze ontdekken waarom ze reageren op bepaalde emoties. Je leert mensen ontdekken dat er patronen zijn waarin ze steeds vervallen en hoe ze hier mee om kunnen gaan. Via verschillende tools leer je om sterke en zwakke punten in een relatie helder te krijgen en om kernkwaliteiten en valkuilen uit te tekenen.

In onze opleiding Relatiecoach ligt de focus op diepgaande kennis en inzichten. Aan de hand van praktijkgerichte cases kan je de theorie aan de praktijk toetsen. Je ontdekt wat dit voor je eigen situatie en/of die van je (toekomstige) klanten betekent.

De theorie van deze opleiding leer je op ons online platform. Jij bepaalt als deelnemer het tempo van de online lessen. Jij bepaalt wanneer en waar je de theorie wil doornemen. Deze lessen blijven ook na je opleiding Relatie Coach steeds beschikbaar, zodat je steeds je kennis kan opfrissen. Tijdens de live dagen gaan we dan onmiddellijk over naar de praktijk.

Dit programma is voor coaches:

 • die voor diepgang en duurzaamheid kiezen en die hun kennis willen uitbreiden.
 • die willen leren hoe je relatieproblemen oplossingsgericht aanpakt.
 • die zichzelf verder willen specialiseren en verdiepen in relatieproblematieken.

Relaties & Gezinnen – het programma

 • Het Scheidingsproces  (1u22)
  Scheiden is een emotioneel gebeuren terwijl er toch praktische afspraken gemaakt moeten worden over de toekomst. In dit onderdeel leer je wat er op emotioneel vlak bij een scheidingsproces komt kijken. Je krijgt de nodige inzichten om je coachee te helpen zo goed mogelijk te kunnen omgaan met een scheiding.
 • Hechtingsstijlen (1u37)
  Hoe wij relaties beleven, heeft te maken met onze eerste relaties, nl. deze met onze ouders. Een kind ontwikkelt een hechtingsstijl via de intieme band met zijn zorgfiguren en bepalen de latere relatievaardigheden. De hechtingsstijl van elk individu is sterk bepalend hoe mensen met elkaar omgaan wanneer er spanning in de lucht hangt.
 • Conflictstijlen (1u52)
  Het meest bekende model voor conflictstijlen is dat van Thomas & Kilmann. Er zijn vijf conflictstijlen en geen enkele stijl is op voorhand goed of fout. Ieder mens zal een voorkeurstijl hebben (misschien zelfs meerdere). Je leert in dit onderdeel welke de conflictstijlen zijn en hoe kan je conflicten laten escaleren of de-escaleren.
 • Liefdestalen (0u48)
  Volgens Dr. Gary Chapman is het geheim van een goede relatie dat je in staat bent om je liefde te betuigen aan je partner op een manier die je partner begrijpt. Of communiceren met de 5 talen van de liefde.
 • Verbindende communicatie (1u24)
  We leren van Marchal Rosenberg dat elke mens bij alles wat hij/zij doet een (goede) intentie heeft. In communicatie heeft iedereen de bedoeling om de boodschap goed over te brengen. En toch lukt het in vele gevallen niet om een gesprek te voeren dat tot het gewenste resultaat leidt. We leiden je door het stappenplan voor een goed gesprek.
 • Systemische wetmatigheden (1u03)
  Welke zijn de 5 systemische wetmatigheden en hoe uiten ze zich in je leven? Welk effect heeft bv. de plaats die je aan de eettafel inneemt op je basisgevoel en de basisnoden binnen je gezin?
 • Generaties & loyaliteiten (2u22)
  In dit onderdeel maak je kennis met de verschillende soorten loyaliteiten en wat deze loyaliteit betekent binnen onderlinge contacten. We leggen er ook de beschrijving van de verschillende generaties naast. Je ontdekt hierbij wat de denkwijze en behoeften zijn binnen de verschillende generaties. Het zal je verrassen hoe een verschil in generatie kan leiden tot conflicten en frustraties.
 • Liefdevolle communicatie (M. Rosenberg)
  In communicatie heeft iedereen de bedoeling om de boodschap goed over te brengen. En toch lukt het in vele gevallen niet om een gesprek te voeren dat tot het gewenste resultaat leidt. Tijdens deze dag geven we uitgebreid aandacht aan de opbouw van een goed gesprek. Door te vertragen bij de voorbereiding en de start van een gesprek, ontdek je hoe je met één gesprek bekomt waar je anders eindeloze discussies over voert.
 • Systemische Wetmatigheden
  Welke zijn de 5 systemische wetmatigheden en hoe uiten ze zich in je leven? Welk effect heeft bv. de plaats die je aan de eettafel inneemt op je basisgevoel en basisnoden binnen je gezin?
 • Relatiecoaching in praktijk
  Bij klassieke relatietherapie gaat men er vanzelfsprekend van uit dat beide partners aanwezig zijn tijdens de sessie. In onze aanpak hoeft de partner niet aanwezig te zijn en gaan we aan de slag met de partner die de hulpvraag stelt. Het veranderingsproces dat je als coach bij één partner op gang brengt, heeft wel degelijk een groot effect op de relatie. Tijdens deze live dag leer je hoe je dit effect bereikt en oefenen we een individuele coachingsessie met de partner in het achterhoofd

Tijdens deze live dagen zetten we de theorie om in de praktijk aan de hand van concrete cases, voorbeelden en vragen van de deelnemers.

De volgende opleidingen (3 live dagen) starten op

 • vrijdag 22 oktober 2021
 • vrijdag 27 mei 2022

Na de opleiding heb je alles in handen om met de opgedane theorie en praktijkoefeningen aan de slag te gaan. Wel op voorwaarde dat je al een basiscoachingopleiding volgde.

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan even contact op met ons team.

Jouw trainer

Jouw trainer voor deze opleiding is Anja Pairoux. Anja is erkend bemiddelaar, life coach, MBTI-coach, trainer en auteur. Ze volgde verschillende opleidingen in België, Nederland en de USA.

Anja profileerde zich als de eerste plusoudercoach in België en publiceerde in 2014 haar eerste boek ‘Je wist waar je aan begon!?’. Ze is de referentie in België als het gaat over samengestelde gezinnen. In 2021 werd haar tweede boek ‘Waarom overkomt mij dit weer!?‘ uitgegeven. Een boek voor mensen die merken dat ze telkens opnieuw – in hun relaties, op het werk, in het ouderschap, in hun leiderschap – op dezelfde muren botsen. .

Vanuit haar praktijkervaring als coach bij samengestelde gezinnen voelde Anja de bijkomende noodzaak aan om ook als bemiddelaar te kunnen tussenkomen. In 2014 behaalde ze dan ook een certificaat voor specialisatie in familiale bemiddeling en vervolgens in 2015 haar certificaat tot erkend bemiddelaar.

Info-Sessie Coach Opleidingen
Maak Het Verschil Als Relatiecoach

Opleiding relatie coach – praktisch

De theoretische thema’s zijn online beschikbaar op het online platform van Aplusacademy. Jij bepaalt als deelnemer het tempo van de online lessen. Jij bepaalt wanneer en waar je de theorie wil doornemen. Deze lessen blijven ook na je opleiding steeds beschikbaar, zodat je steeds je kennis kan opfrissen.

De live-dagen van de opleiding gaan door op 3 vrijdagen, telkens van 9u30 tot 16u – in Boom (provinciaal Domein De Schorre).

2021: 22 oktober – 29 oktober en 12 november 2021
2022: 27 mei – 3 juni en 10 juni 2022

Doelstellingen van de opleiding relatie coach

Met onze Specialisatie programma’s willen we jou opleiden tot een effectieve coach die diepgang zoekt in zichzelf en bij de coachee.

Met deze specialisatie opleiding breng je jouw expertise en capaciteiten naar een hoger niveau waardoor jij als relatie coach of bemiddelaar nog sterker wordt in je dienstverlening.

Info-Sessie Coach Opleidingen
Maak Het Verschil Als Relatiecoach

Onze visie

Bij Aplusacademy bieden we professionele coaching opleidingen waarmee we deelnemers opleiden en ontwikkelen tot volwaardige, professionele coaches.

Lees meer over onze visie op coaching.

Wat zeggen de deelnemers van de Aplusacademy coaching opleidingen?

De theorie die werd aangeboden via de Aplusacademy voor de Specialisatieopleiding was zeer helder, aangenaam gebracht en sterk onderbouwd. En de eerste kennismaking met de live sessies smaakt enkel naar meer! De benadering van Anja is persoonlijk en toch professioneel, gevoelsmatig en toch ook theoretisch sterk onderbouwd, gestructureerd maar met veel ruimte voor persoonlijke inbreng en feedback… Mede dankzij het feit dat Anja gelooft dat een goeie coach ook aandacht besteedt aan de eigen persoonlijke ontwikkeling, weet je dat de coaches die uit de Aplus-opleidingen komen uit eerste hand weten waar ze het over hebben, en samen met hun cliënten blijven groeien. Bedankt aan Anja en de medecursisten voor de leerrijke, en ook gewoon leuke, dag.

5,0 31 reviews

gratis e-book

LIFE
COACHING

ONTDEK EEN CARRIERE DIE
VOLDOENING GEEFT

In dit e-Book laten we je al eens binnenkijken in de coachingwereld.

 • Wat wordt er van jou verwacht als je in een coach opleiding stapt?
 • Hoe weet je of je op de juiste plek bent?
 • Wat is coachen alvast niet en wat is het dan wel?
 • De basishouding van een goede coach
 • Het werkterrein van een coach en afbakening daarvan
 • De verschillende coachingmodellen en het model dat wij gebruiken

We bieden je een antwoord op die eerste vragen en nemen je mee in enkele verhalen om je te laten proeven van het leven als coach.

Start-To-Coach

Hoe word je een succesvolle life coach?

Coaching gaat over het verbinden met mensen en hen inspireren om te groeien en de beste versie van zichzelf te worden. Jouw succes als coach hangt af van jouw vermogen om te luisteren, te begrijpen en de gevoelens van jouw klanten te delen.

Als jij een bloeiende coaching business wilt creëren, moet je een sterk leidersfiguur worden op een specifiek gebied en jouw expertise delen. Dit is de beste manier om de mensen aan te trekken, te ondersteunen en te betrekken die jij wilt helpen.

Het beste advies dat ik je kan geven om een succesvolle life coach te worden, is je geloofwaardigheid en je vermogen om anderen te dienen en te ontwikkelen. Hoe je dat juist doet, leg ik je uit in deze video.

Veel gestelde vragen over onze coaching opleidingen

Wordt er een certificaat uitgereikt na de coach opleiding?2021-09-01T20:02:40+02:00
Na Level 2 van de Start-to-Coach opleiding volgt een facultatief examen. Jij kiest zelf of je wil deelnemen aan het Start-to-Coach examen. Als je geslaagd bent met het examen, ontvang je een Aplus certified member attest. Lees ook mijn blog: Hebben coaches een ICF certificaat nodig
Wat is het coachingmodel dat we aangeleerd krijgen?2021-01-17T11:03:48+01:00

Het coaching model waar wij mee werken is het TGOROW-model omdat dit zijn nut heeft bewezen en toepasbaar is binnen àlle domeinen. Een anekdote maakt dit duidelijk: Anja Pairoux was zelf al enkele jaren als coach aan de slag met het TGOROW-model toen ze besloot om een specialisatie in bemiddeling te gaan volgen. Ze sloeg de basisopleiding tot bemiddelaar over. Op haar eerste dag in de specialisatie-opleiding ging de groep vrij onmiddellijk in een rollenspel. De opdracht was simpel: de deelnemers moesten een case neerzetten dat rond een familiaal conflict draaide. Anja moest direct als bemiddelaar optreden en voelde zich enorm onzeker, want ze kende het bemiddelingsmodel niet waarover in de opleiding gesproken werd. Met een lichte paniek stapte ze in de oefening en sprak zichzelf toe “TGOROW, Anja, dat is het enige dat je nu hebt, dus TGOROW!” … Het resultaat na deze oefening was dat Anja van de trainster te horen kreeg dat ze een heel goede case had neergezet. Er kwam zelfs het compliment bij dat ze een natuurtalent was. Anja wist dat ze dit compliment te danken had aan het TGOROW-model en was vanaf dan nog meer overtuigd van de enorme waarde van dit model.

Lees er meer over in mijn artikel Coachende Vaardigheden

Hoe kan ik inschrijven?2021-04-26T10:15:15+02:00

Inschrijven kan je via het Start-to-Coach inschrijvingsformulier. De link vind je hieronder of op de Start-to-Coach pagina naast de geplande data. Na je inschrijving krijg je toegang tot het Online Coaching Platform. Hier kan jij het theoretische gedeelte van de opleiding volgen wanneer, waar en hoe je zelf wil.

Inschrijven voor de Start-to-Coach opleiding: reserveer hier

Waar vind ik de data en prijzen voor de coach opleiding?2021-01-17T11:01:28+01:00

Alle praktische details zijn terug te vinden op de website: www.apluscoaching.be/start-to-coach

Hoeveel deelnemers zitten er in de Start-to-Coach opleiding?2021-01-17T11:00:32+01:00

We waken erover dat het aantal deelnemers beperkt blijft tot circa 8 deelnemers. Dit doen we heel bewust omdat we individuele aandacht en diepgang belangrijk vinden. De kleine groep geeft ook een heel veilig kader waarin iedereen zich ten volle kan blootstellen wat alleen maar gunstig is voor je groeiproces.

Gedurende hoeveel tijd blijft de online theorie van de Start-to-Coach opleiding beschikbaar?2021-04-26T10:24:12+02:00
Eens je hebt ingeschreven in de opleiding, blijft de online theorie onbeperkt beschikbaar. Dat betekent dat je dus ook na deelname aan de live dagen toegang blijft behouden tot het theoretische gedeelte. Een grote meerwaarde omdat je op die manier je kennis kan opfrissen en jezelf in een juiste vibe kan zetten wanneer je met je eerste klanten aan het werken gaat.
Kan ik na de opleiding starten als life coach?2021-04-26T10:24:52+02:00

Met de Start to Coach opleiding krijg je een zeer sterk basismodel als fundament mee. Met onze coach opleiding kan je vervolgens vanuit jouw authenticiteit verder bouwen aan de specialisatie die jij zelf wil uitgaan. Of je nu burn-out coach, stress coach, gezins- en relatiecoaching verkiest of je wil werken rond work-life balance, perfectionisme, loopbaanbegeleiding of natuurcoaching,

Lees ook mijn artikel: Wat is Coaching?

Moet ik de 3 levels van de Start-to-Coach opleiding volgen?2021-01-17T10:41:12+01:00

Onze coach opleiding kan je indelen en volgen volgens je eigen tempo. Level 1 is het theoretische gedeelte en staat volledig online. Je kan dit level waar je wil en wanneer je wil studeren. Tijdens de live-dagen van Level 2 leer je de basisvaardigheden, het intake gesprek en je coaching vaardigheden in de praktijk omzetten. In Level 3 ligt de focus op het opstarten van je coaching praktijk. Je kiest dus tot welk level jij nood hebt aan opleiding.

Schrijf je hier in op de Start-to-Coach opleiding.

APLUS GROUP BV

Apluscoaching

Ga naar de bovenkant