En … wat zijn jouw goede voornemens en doelstellingen voor 2020?

Ik hoor je al reageren: “Anja, waar ben jij mee bezig, het is nog augustus en volop zomer! Give me a break!”

Terecht dat je er zo over denkt, want ik ben de eerste om te zeggen dat je met volle teugen van de zon en de zomerperiode moet genieten. Tijd nemen om stil te staan, tot rust te komen en aandacht te schenken aan de sociale banden die er in de rest van het jaar wel eens moeten aan geloven. De goede voornemens voor het nieuwe jaar lijken nog heel ver weg en het lijkt onnodig om daarmee bezig te zijn. En toch is het net nu hét moment om met je nieuwe doelstellingen en voornemens voor het nieuwe jaar bezig te zijn. Want voor je het weet is het zomer 2020 en besef je plots dat het bij ‘voornemens’ is gebleven, of om het anders te zeggen : “veel geblaat, maar geen actie of daad”.

Ik zet alvast de meest gemaakte fouten op een rijtje bij het bepalen van je goede voornemens :

Te laat beginnen

De valkuil zit al in de beschrijving zelf: de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Het is dan ook pas wanneer het nieuwe jaar in zicht komt, ten vroegste december, dat we aan het nieuwe jaar denken. Net op het einde van het jaar zitten we met de kerststress, nog heel wat dat afgewerkt moet worden, kerstvakantie regelen, familiefeesten organiseren, cadeautjes kopen en … oh ja, snel nog even die goede voornemens, want bij de nieuwjaarswensen komt die vraag ook alweer.
Fout, fout, fout. Je bent zomaar snel wat goede voornemens aan het opsommen tussen de soep en de patatten. En je mag erop rekenen dat de resultaten zullen zijn zoals de aandacht die je erin stak: vluchtig!

Het is in de zomerperiode dat je meestal voelt wat jou energie geeft, waar je blij van wordt, waar je zin in hebt, waar je nog van droomt in je leven. En net dan is het super belangrijk om die energie aan je goede voornemens te geven. Je begint met je voorbereidingen van de échte actie in de zomerperiode.

Brandjes blussen

Doordat je te laat begint met bewust aandacht te schenken aan je goede voornemens, bepaal je je wensen alleen maar op basis van wat op dat moment niet goed loopt. Het is december, of misschien zelfs al bijna januari, je hebt teveel gegeten en/of gedronken in die periode en je voelt je niet lekker in je vel. De fitness centra hebben in januari de beste tijd van hun jaar. Ze verkopen dan heel wat fitness abonnementen of beurtenkaarten waarvan ze vooraf al weten dat die niet volledig opgebruikt zullen worden. Gewoon omdat mensen alleen maar met korte termijn problemen en oplossingen bezig zijn. Je baseert je voornemens niet op het grotere plaatje waar je op lange termijn naartoe wil en houdt het dan ook niet eens vol tot het voorjaar.

Korte termijn denken, lekker dicht bij de comfortzone

Je kijkt niet verder dan je neus lang is en blijft daardoor dicht bij je comfortzone. Omdat je alleen maar bezig bent met je korte termijn situatie – mensen denken meestal maximum 3 maanden verder – schenk je ook geen of te weinig aandacht aan je dromen op langere termijn. Je durft niet eens groter denken omdat je jezelf conformeert met wat je denkt dat ‘maar’ mogelijk is voor jou.
Je hebt kleine kindjes en staat voor verbouwingen of een verhuis en daardoor kan je je nu niet vrijmaken voor een opleiding én coachingsessies met je eerste klanten? Maak je geen zorgen, je hoeft nog geen tijd vrij te maken voor sessies zolang je niet eens start met je opleiding, je kindjes worden groter en zullen steeds meer van je aandacht vragen als jij jezelf niet leert begrenzen. Je hebt het geld er niet voor? Je zal het geld er nooit voor hebben zolang je andere uitgaven prioriteit geeft op jouw droom.

Mensen dromen en worden tijdens hun droom al direct bang. Ze denken dat als ze een eerste stap richting hun droom nemen, de hele droom ook direct in realiteit voor hun neus staat. Zo werkt het niet: je droomt op lange termijn en je neemt op korte termijn kleine stapjes richting je grote droom … maar je neemt wel stapjes! Als je wacht tot de droom misschien plots eens uit de lucht komt vallen, zal je jaren later tot het besef komen dat je je eigen dromen on hold hebt gezet.
Afgelopen zomer ontmoette ik een heel toffe dame met een groot verlangen. Ze droomde er al jaren van om met haar gezin naar Frankrijk te verhuizen en vertelde hierover in de groep. Bij elk idee dat ze uit de groep aangereikt kreeg, antwoordde zij “ja, maar de kindjes … ja, maar mijn ouders … “. Na haar zoveelste “jamaar” zei ik haar “jij zit zo vol excuses en je kinderen zijn een heel handig excuus om er niet voor te gaan”. Het fantastische aan deze toffe madam was dat zij ook heel eerlijk toegaf dat het haar aan moed ontbrak om de sprong te wagen en ze hiervoor haar kinderen als makkelijk excuus inzette.

Puur op karakter werken

Plots ben je zover, je deadline om in actie te schieten is er en je begint eraan – de meeste mensen dus in januari. Je schrijft je in in een opleiding, je start met een dieet, je begint te sporten en de eerste positieve resultaten laten zich vrij snel voelen. Je voelt je helemaal klaar worden tijdens de opleiding, de eerste kilootjes verdwijnen en je spieren beginnen mooi te ontwikkelen. Maar je vergeet de grote valkuil: je eigen interne saboteur. Je denkt na die eerste fijne resultaten of ervaringen dat je vertrokken bent en de goeie weg is ingezet. Het lukt je nu wel op eigen houtje … denk je maar. Na een aantal maanden merk je dat je terug stilgevallen bent.

Conclusie: als je wil dat je leven verandert, moet je bereid zijn om te veranderen.


Wil je in 2020 als coach kunnen starten of
je coachingpraktijk een upgrade geven?
Dan is het nu tijd om te starten met je basisopleiding.
Voor onze groep van september zijn er nog 3 plaatsen beschikbaar.


Wat mag je verwachten?

Vanaf de eerste opleidingsdag ben je aan het coachen doordat je het coachingmodel in praktijk leert omzetten. Al coachend krijgt jouw idee om jezelf als coach in de wereld te zetten, jouw voornemen dus, een concrete vorm.

Het gedachtengoed waarmee we je leren werken in de opleiding leert jou in eerste instantie ook verder te denken dan de brandjes die je nu eerst lijkt te moeten blussen … misschien zijn die brandjes gewoon dankbare excuses om je weg te houden van jouw grotere plaatje dat ook best wel uitdagend is!
Je leert waar jouw comfortzone ligt en je ontdekt al coachend wat je eigen grotere plaatje is: dream big, start small.

Het stopt niet na de opleiding … we moedigen je aan om in de oefening te blijven, samen met je collega-coaches. Je toegang tot het online theoretische gedeelte blijft ook na de opleiding beschikbaar zodat je ten alle tijde kan opfrissen wanneer jij het nodig hebt.

Denk je dat het te laat is om nu nog te starten met je theoretische gedeelte om er in september volwaardig bij te zijn op de opleidingsdagen? Je kan blijven denken en twijfelen, of je kan gewoon direct inschrijven en nu nog starten. Als je voor 5 september start met het beluisteren van je theorie, zal je heus mee kunnen met de praktijkoefeningen op 13 september.

Schrijf je nu in

Anja Pairoux

Waar kan je ons vinden?
Blijf op de hoogte
ANJA PAIROUX

Aplus projecten